Social

VIDEO. Dorin Recean, îndemnat să sisteze de URGENȚĂ activitatea celor patru întreprinderi MILITARE rusești, care ar produce pe teritoriul Moldovei componente și subcomponente pentru muniții, RACHETE și avioane

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, îi cere premierului desemnat Dorin Recean, care urmează să fie votat joi, 16 februarie, de Parlament, să dispună efectuarea unor controale riguroase la uzinelor militare din dreapta și stânga Nistrului, unde s-ar produce componente militare pentru forțele armate rusești.

„La Tighina, Chișinău și Orhei există patru întreprinderi militare rusești, care sunt conectate în acest moment la sistemul de război rus. La aceste uzine se produc componente și subcomponente pentru muniții, rachete și avioane, în pofida faptului că R. Moldova pretinde că este un stat neutru.

Aceste activități nu fac decât să asigure statului agresor armele cu care este distrusă Ucraina, armele cu care sunt uciși civilii din Ucraina”, a declarat Igor Munteanu, în cadrul unui briefing de presă, transmite Ziarul Național.

Anterior, Munteanu spunea că cele patru uzine militare rusești – „Topaz” din Chișinău, „Aspa” din Orhei, „Bendeski mașino-stroitelinîi zavod” și „Pribor” de la Tighina produc componente pentru rachete rusești S-22, S-59, iar unele proiectează mașini speciale pentru prelucrarea paletelor pentru motoare de avioane și compresoare, stații de preparare a electroliților, generatoare de impuls, sisteme de control automate, piese de precizie, prelucrarea metalelor, propulsoare electrice etc. „Uzina „Aspa” din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”, spunea liderul CUB.

De asemenea, menționăm că președintele CUB, Igor Munteanu a cerut ca toți absolvenții instituțiilor de învățământ din Rusia să fie eliminați din instituțiile de stat.

„Cerem Guvernului Republicii Moldova să inițieze un proces activ de eliminare din structurile sale decizionale a persoanelor cu studii în școlile de spionaje rusești, atât în structurile poliției de frontieră, SIS, Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe”, a mai declarat Igor Munteanu.

De asemenea, el a declarat că „cerem noului Guvern să recunoască public ingerința Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova”.

„Ce așteptări avem față de noul Guvern? În primul rând este o noutate bună că mai mulți șefi de stat manifestă înțelegere și solidaritate față de cetățenii Republicii Moldova în lumina anunțatei tentative a unei lovituri de stat. Dacă pericolul invocat este real, iar sursa acestuia rezultă în amenințările care s-au făcut din parte unor oficiali ruși, în contextul agresiunii militari contra Ucrainei, suntem îndreptățiți să cerem autorităților Republicii Moldova abandonarea parteneriatului strategic cu Rusia, renunțarea la povara acestui parteneriat fals, care nu poate fi decât toxic. Cerem noului Guvern să recunoască public ingerința Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova prin menținerea trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova împotriva voinței suverane a statului, fără acordul statului gazdă și în condițiile în care statul rus sponsorizează regimul separatist de la Tiraspol”.

Totodată, CUB a solicitat Ministerului de Externe să aducă la cunoștința MAE rus, obligația de a reduce numărul angajaților Ambasadei Rusiei la Chișinău limitând acțiunile sale consulare și reducând nivelul de reprezentare diplomatică, potrivit Realitatea.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nu merge cu jumatati de masură , trebuie luate măsuri radicale ,dure. Niciun rus in functii de raspundere privind securitatea Moldovei !

  2. Nu pot sa-l contrazic pe dl Munteanu. Are dreptate….
    Dar uitati-va la rapandulele astea bolsevice antinationale, cu studii SPTU Cucuruzeni, mancurtii mancurtilor, cu cata aversitate isi manifesta tot ce e rau cuibarit intransii in raport cu fortele sanatoase…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *