Actualitate

VIDEO/ Momentul atacului cu dronă care a ucis 10 civili, inclusiv și 7 copii în Kabul

Ziarul New York Times a obținut filmarea în justiție, iar Comandamentul Central al SUA a postat apoi imaginile pe site-ul său. Este prima înregistrare video a loviturii din 29 august, care viza un lider terorist al ISIS K, dar despre care Pentagonul a spus ulterior că a fost o „greșeală tragică”.

Înregistrările includ aproximativ 25 de minute de filmare de pe două drone MQ-9 Reaper, care arată scena loviturii înainte, în timpul și după ce o rachetă a lovit o mașină civilă într-o curte de pe o stradă din Kabul.

Imaginile neclare arată indivizi care se deplasează în sau în apropierea zonei de atac. O investigație militară a armatei Statelor Unite asupra atacului cu dronă din Kabul, din luna august, a arătat că mașina distrusă de forțele americane în încercarea de a preîntâmpina un atac al ISIS-K nu avea, de fapt, legătură cu gruparea teroristă.

Generalul Frank McKenzie și-a asumat vinovăția pentru atac, pe care l-a numit o „greșeală tragică” și a prezentat scuze.

„Noi am lansat atacul crezând sincer că va preveni o amenințare iminentă la adresa forțelor noastre și a oamenilor pe care îi evacuam pe aeroportul din Kabul. A fost, însă, o greșeală tragică. Ofer scuzele mele sincere”, a spus McKenzie.

Generalul american a adăugat că „își asumă întreaga responsabilitate pentru atac și pentru deznodământul tragic”. Anterior, Pentagonul a susținut că cel puțin un complice al ISIS-k și trei civili au fost uciși în ceea ce șeful Statului Major al armatei SUA a numit un „atac îndreptățit”, în data de 29 august.

Investigația a arătat însă că toate persoanele ucise în acest atac erau civili nevinovați. Înaintea atacului, operatorii dronei au survolat curtea timp de între patru și cinci minute. În acest timp, șoferul a părăsit vehiculul.

Un copil a parcat mașina, iar alți copii se aflau în mașină și în curte. Conform informațiilor apărute ulterior în presa internațională și mărturiilor celor care și-au pierdut rude în acest atac, victimele primiseră vize speciale pentru SUA și urmau să fie evacuate din Afganistan.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *