Internațional

VIDEO. Noi proteste în Georgia. Poliția a îndepărtat protestatarii din fața unui hotel unde se aflau cazate rudele lui Serghei Lavrov

Poliția din Georgia a îndepărtat protestatarii din fața unui hotel unde ar fi cazate rude ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit postului public de televiziune First Channel. Seria protestelor continua în Georgia după ce autoritățile au decis să deschidă legăturile aeriene cu Rusia.

Potrivit First Channel, partidul de opoziție Mișcarea Națională Unită a organizat sâmbătă un protest în fața hotelului Kvareli Lake din nord-estul Georgiei, pentru a-și exprima furia în urma informațiilor din presa georgiană potrivit cărora rudele lui Lavrov ar fi fost cazate în hotel.

Reporterii de la fața locului au declarat că situația din fața hotelului a devenit „tensionată” sâmbătă, după ce protestatarii au aruncat cu ouă într-un microbuz care a plecat de la hotel cu turiști ruși.

CNN a contactat Ministerul rus de Externe pentru a face un comentariu.

Scene „tensionate” de protest

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat scene violente în care ofițerii de poliție îi apucau cu brutalitate pe protestatarii adunați în fața hotelului. Într-o înregistrare video, polițiștii pot fi văzuți ținând un protestatar de gât.

Protestele au avut loc după ce presa georgiană a relatat că rudele lui Lavrov au călătorit în Georgia pentru nunta fratelui ginerelui lui Lavrov, Alexandre Vinokourov.

Fiica lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, care este căsătorită cu Vinokourov, a fost sancționată de Marea Britanie, Statele Unite și Canada.

Anul trecut, guvernul britanic a ținut prima pagină a ziarelor când a aplicat sancțiuni și Polina Kovaleva, pe care a numit-o fiica vitregă a lui Lavrov, în ciuda faptului că ministrul rus de externe nu este căsătorit oficial cu mama lui Kovaleva.

Această decizie a fost luată în urma unui raport al Fundației Anticorupție, condusă de politicianul rus de opoziție Alexey Navalny, potrivit căruia Kovaleva a cumpărat un apartament în valoare de 5,8 milioane de dolari în cartierul bogat Kensington din Londra, când avea doar 21 de ani.

De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Georgia a jucat un rol de echilibru între sentimentul pro-european al cetățenilor săi și influența puternicului său vecin, Rusia. Partidul de guvernământ al țării, Visul Georgian, s-a confruntat în repetate rânduri cu acuzații de legături strânse cu Moscova, mai ales în timpul eforturilor de a adopta în martie un proiect de lege privind agenții străini, despre care criticii au spus că reflectă legile controversate din Rusia.

Tensiunile au crescut din nou în Georgia în această săptămână, după ce vineri au fost reluate zborurile directe între Rusia și Georgia, ridicând restricțiile impuse în 2019.

Măsura a fost condamnată de președintele țării, Salome Zourabichvili, care deține un rol în mare parte ceremonial și s-a opus alinierii guvernului cu Rusia.

O mare mulțime de protestatari s-au adunat pe Aeroportul Internațional Tbilisi din capitală pentru a-și exprima furia față de această mișcare, care a fost anunțată marți de Ministerul rus al Transporturilor, în urma unei decizii a președintelui rus Vladimir Putin.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat protestatari în fața aeroportului din Tbilisi strigând, suflând în fluiere, ținând pancarte pe care scria „nu sunteți bineveniți” și interpretând imnul național ucrainean.

Poliția a reținut șase protestatari care manifestau în fața aeroportului, a relatat vineri First Channel, citând Ministerul de Interne al țării, adăugând că protestatarii au blocat un drum din apropierea aeroportului.

Înainte de protest, Ministerul de Interne georgian le-a cerut protestatarilor să nu manifesteze în interiorul clădirilor aeroportului sau în zonele aflate pe o rază de douăzeci de metri de la intrări, unde protestele nu sunt permise.

Într-o declarație, ministerul i-a avertizat pe protestatari că a mobilizat poliția în apropierea aeroportului și că „fiecare act de încălcare va fi imediat zădărnicit de poliție”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *