CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

VIDEO. Presiune mare asupra cancelarului Germaniei: Mutarea Berlinului ce poate schimba soarta războiului lui Putin

Războiul declanșat de dictatorul rus Vladimir Putin acum mai mult de 17 luni în Ucraina nu dă semne că s-ar putea termina prea repede, iar deznodământul său rămâne imprevizibil. Acum, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz este pus sub o mare presiune în țara sa, dar și pe plan internațional, pentru a aproba trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune tip Taurus ale Berlinului, în Ucraina.

Doi parlamentari din propriul partid al cancelarului german semnalează sprijinul pentru mișcarea contestată. Scholz a dat dovadă de precauție privind livrarea armelor moderne către Kiev, pentru a putea face față agresiunii sângeroase a armatei lui Putin, potrivit Financial Times.

Doi parlamentari ai Partidului Social Democrat (SPD) al lui Scholz, care a fost adesea mai precaut decât partenerii săi de coaliție, s-au alăturat recent unui cor de voci care cer ca rachetele Taurus, de fabricație suedezo-germană, să fie trimise la Kiev.

„Contraofensiva se clătina, Ucraina nu are o forță aeriană semnificativă care să o susțină”, a declarat duminică Andreas Schwarz, un membru al parlamentului SPD, publicației germane Der Spiegel. „Asta ar fi susținută doar de rachete ghidate, cum ar fi rachetele de croazieră Taurus, cu care armata ucraineană ar putea depăși câmpurile minate așezate de ruși și să recucerească teritoriul pierdut.”

Comentariile sale au fost reluate cu prudență de Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al SPD pentru politică externă în parlament, care a declarat ziarului german Tagesspiegel că nu „exclude” furnizarea de sisteme precum Taurus împreună cu SUA.

Totuși, Schmid a avertizat, că este vital să se asigure că soldații ucraineni – mai degrabă decât omologii lor germani – ar putea face programarea țintă, altfel ar aduce Berlinul „periculos de aproape de participarea directă la război”.

Livrările suplimentare de rachete de croazieră ar oferi un impuls contraofensivei ucrainene, lansate în iunie, care a făcut doar progrese moderate în direcția obiectivului său de a elibera regiunile de est și sud ocupate de ruși.

Echipată cu tancuri germane Leopard și alte arme de calitate NATO furnizate de aliații occidentali, infanteria Ucrainei s-a străduit să străpungă pozițiile rusești puternic minate și fortificate.

Rachetele Taurus pot lovi la 500 de km

În încercarea de a străpunge fortificațiile rusești, bombardierele aviației ucrainene au folosit rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune britanică Storm Shadow, furnizate la începutul acestui an, pentru a lovi în mod repetat arsenalele de arme rusești, depozitele de combustibil, posturile de comandă și infrastructura logistică, inclusiv podurile.

Moscova a răspuns în ultimele săptămâni țintind puternic bazele aeriene cu lovituri aeriene, în încercarea de a contracara amenințarea reprezentată de invazia sa la scară largă și de către rachetele cu rază lungă.

Luna trecută, Franța a anunțat că va urma conducerea Regatului Unit prin furnizarea Ucrainei cu rachete Scalp, care, la fel ca British Storm Shadows, au o rază de acțiune de aproximativ 250 km.

Dar Germania, împreună cu SUA, a fost mai ezitantă, factorii de decizie de la Berlin temându-se de riscul de escaladare care ar veni odată cu furnizarea unei arme cu o rază de acțiune de peste 500 km care ar putea fi folosită pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rus. Armele, pe care Ucraina nu le-a avut niciodată până în prezent, ar putea schimba soarta războiului lui Putin.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna trecută că furnizarea de rachete Taurus, care sunt produse de un joint venture între MBDA din Germania și o subsidiară a Saab din Suedia, „nu este prioritatea noastră principală în acest moment”.

El a spus că Germania, care este al doilea cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei în termeni absoluți, după SUA, nu a fost singura țară care ezită cu privire la o astfel de mișcare, arătând reticența din partea Washingtonului. El a adăugat că rachetele germane au „o rază specială”.

Sursa: Ziare.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *