CSI / Rusia

VIDEO. Rusia a publicat imagini de la interogatoriul presupusei asasine a lui Vladlen Tatarski: „Înțelegi pentru ce ai fost reținută?”

Autoritățile ruse au publicat o înregistrare video de la interogatoriul Dariei Trepova, femeia pe care o acuză de provocarea exploziei care a dus la moartea bloggerului militar Vladlen Tatarski într-un bar din Sankt Petersburg, scrie Hotnews.

„- Înțelegi pentru ce ai fost reținută?”, întreabă interogatorul.

„- Înțeleg”, răspunde femeia.

„- Pentru ce?”, continuă cel care pune întrebările.

„- Aș spune că pentru că m-am aflat în locul în care a fost ucis Vladlen Tatarski.

– Ce ai făcut?

– Am adus acolo o statuetă care a explodat.

– Cine ți-a dat această statuetă?

– Pot să explic mai târziu?”, se încheie conversația.

Ce afirmă Rusia despre explozia care l-a ucis pe Vladlen Tatarski

Comitetul Național pentru Combaterea Terorismului din Rusia a declarat luni, 3 aprilie, că Fundația Anticorupție a disidentului încarcerat Alexei Navalnîi a fost implicată în organizarea asasinării bloggerului militar Vladlen Tatarski și că Trepova a fost implicată în asasinat, fiind una dintre susținătoarele organizației.

„S-a stabilit că actul terorist săvârșit la 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ale Ucrainei cu implicarea agenților din rândul persoanelor colaboratoare ale așa-numitei Fundații Anticorupție, deținuta Trepova fiind o susținătoare activă a acesteia”, a declarat astăzi această agenție a statului rus într-un comunicat remis presei.

Ulterior, comunicatul a fost publicat după ce presa de stat rusă a scris luni dimineața că autoritățile au arestat o femeie numită Daria Trepova în legătură cu asasinatul, aceasta fiind reținută anterior pentru proteste împotriva războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Deocamdată, presa de la Moscova nu a oferit mai multe detalii cu privire la femeie.

Bloggerul cunoscut drept Vladlen Tatarski, pe numele său Maksim Fomin, era unul dintre cei mai cunoscuți și influenți bloggeri militari din Rusia. Acesta a fost ucis duminică într-o explozie într-un bar deținut de Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner în 2014 și numit „Bucătarul lui Putin”.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare îl arată pe Fomin primind în dar o statuie de la o femeie din public care s-a prezentat ca fiind sculptoriță cu câteva momente înainte de explozie. Fomin făcea o prezentare publică la Street Food Bar #1 Café din centrul orașului Sankt Petersburg.

Prigojin a confirmat că și-a oferit Street Food Bar #1 Café mișcării ultranaționaliste ruse „Kiber Front Z”, pentru a organiza evenimentul lui Fomin și alte adunări naționaliste.

Autoritățile ruse au anunțat că explozia l-a ucis pe Fomin și a rănit 30 de persoane dintre cei care veniseră pentru a-l asculta pe Fomin discutând despre experiența sa de corespondent de front. Evenimentul era deschis publicului și a avut aproximativ 100 de spectatori.

Surse din cadrul Ministerului rus de Interne au declarat presei de stat din Rusia că este posibil ca explozibilul să se fi detonat de la distanță și că femeia sau alte persoane necunoscute ar fi putut fi responsabile pentru acest atac.

Fundația lui Navalnîi a dezvăluit lumii palatul lui Putin de la Marea Neagră

Alexei Navalnîi se află în detenție din data de 17 ianuarie 2021, când a fost reținut la un aeroport din Moscova după ce s-a întors în țară în urma finalizării tratamentelor pentru otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok.

Ulterior el a fost condamnat la închisoare în cadrul mai multor procese-spectacol organizate de autoritățile ruse.

Navalnîi anunțase încă din vara lui 2020 că Fundația Anticorupție își va închide birourile din cauza amenzilor repetate primite. Aceasta și colaboratori ai ei fuseseră de-a lungul anilor în spatele mai multor investigații care au dezvăluit corupția la nivel înalt în Rusia.

În luna ianuarie 2021, după arestarea lui Navalnîi, fundația sa a publicat un documentar de aproape două ore despre vaste proprietăți și un palat fastuos în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre, care a fost construit în secret pentru Putin.

Vizionat de milioane de ori, documentarul a dus la izbucnirea unor ample proteste în marile orașe din Rusia, reprimate cu brutalitate de autorități. Un an mai târziu, investigatorii lui Navalnîi au publicat o nouă serie de fotografii care au arătat luxul incredibil din interiorul palatului construit pentru Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *