CSI / RusiaUcraina

VIDEO. „Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea”, declară Volodimir Zelenski în ziua în care se împlinesc 37 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

Dezastrul de la Cernobîl a lăsat o ”cicatrice uriaşă”, iar Rusia trebuie împiedicată să folosească energia nucleară pentru a şantaja lumea, a declarat miercuri, 26 aprilie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ziua în care se împlinesc 37 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie, relatează News.ro.

„Trebuie să facem totul pentru a împiedica statul terorist să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea”, a scris președintele Zelenski pe pagina sa de Twitter, notând că în ceea ce priveşte Cernobîlul, s-a împlinit deja un an de când forţele armate ucrainene au reuşit să preia din nou controlul asupra instalaţiilor de acolo pe care rușii, într-o mişcare curioasă, le-au ocupat în 2022 încă din primele zile ale invaziei şi au dat dovadă de neglijenţă în manipularea echipamentelor dintr-o zonă încă iradiată. 

De asemenea, la rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că ”tăcerea şi minciunile regimului totalitar sovietic cu privire la această tragedie au dus la consecinţe teribile care au depăşit cu mult graniţele Ucrainei moderne”.

”Astăzi, atacurile barbare ale Rusiei în apropierea instalaţiilor nucleare ucrainene, ocuparea centralei nucleare din Zaporojie şi transformarea acesteia într-o bază militară pun lumea în faţa riscului unui nou dezastru, a cărui amploare ar putea depăşi accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl”, a mai adăugat el.

Menționăm că ocupanții ruși continuă să controleze centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

La 26 aprilie 1986, când o explozie a distrus reactorul nr. 4 de la Cernobîl, mai mult de 30 de persoane au fost ucise în apropiere de Pripiat, în Ucraina. De atunci, mii de alte persoane au murit din cauza simptomelor cauzate de radiaţii, potrivit AIEA şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dezastrul a răspândit un nor de precipitaţii radioactive pe sute de mii de kilometri pătraţi din Ucraina, Rusia şi Belarus. Efectele radioactive ale exploziei au fost de aproximativ 400 de ori mai puternice decât cele ale bombei lansate asupra oraşului Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *