Cultură

Visul românesc: Activismul și implicarea studenților basarabeni

Voluntarii organzațiilor studenților basarabeni din România sunt, în cazul acesta, adevărați eroi.

Acești tineri, studenți din ani mai mari, întâmpină bobocii la autogară, îi ajută să-și ducă bagajele la cămin, să se înscrie la facultate și să se cazeze. Poți întâlni membrii organizației încă înainte să ajungi în România. Ei sunt prezenți la consulate în zilele admiterii, gata să răspundă la toate întrebările viitorilor studenți, sunt activi în rețele de socializare. După ce procedura de cazare este dusă la bun sfârșit, ei fac tururi ghidate ale orașului pentru nou-veniți, îi ajută să se cunoască și să se integreze.

În fiecare oraș în care există studenți basarabeni activează și un grup de inițiativă al acestora. Acestea sunt organizații nonguvernamentale, apolitice și nonprofit. „Primim finanțări de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Universității Babeș-Bolyai și din surse externe. Echipa de fundraising (colectare de fonduri – n.red.) are ca scop găsirea de noi sponsori și parteneri”, spune Arina Vrabie, președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană (GIB) din Cluj-Napoca.

Integrare prin acțiuni concrete

Scopurile principale ale acestor organizații sunt de a ajuta tinerii basarabeni să se integreze într-un mediu nou, a promova respectarea drepturilor studenților și de a educa tinerii în spirit european. „OSB a fost înfiinţat în urma impulsului firesc al studenţilor basarabeni de a se afirma în mediul studenţesc românesc”, afirmă Elena Grușcă, președintele Organizației Studenților Basarabeni (OSB) din Timișoara.
Formulate astfel, aceste scopuri sună ca niște promisiuni electorale, dar tinerii le pun în practică prin acțiuni concrete. Fiind în strânsă colaborare cu universitățile, membrii organizațiilor pot ajuta studenții să-și rezolve problemele legate de acte sau cazare. Totodată, ei pun la cale diverse activități pentru tineri. „Organizăm frecvent dezbateri, traininguri pentru studenți – scriere de proiecte, educație financiară, discurs public, diplomație și altele. Toate sunt gratis, iar participanții sunt mulțumiți de aceste activități”, a declarat Ion Ursu, președintele OSB București.

OSB Timișoara a fost prima organizație a studenților basarabeni din România, înființată în 2001, cea din București s-a format în 2005, iar GIB Cluj – în 2006. Toate au structuri similare, cu un președinte ales anual prin votul membrilor, cu vicepreședinți, secretar, mai multe departamente – de cultură, educație, resurse umane, finanțe etc. În orașele mari, aceste ONG-uri au aproximativ 100 de membri, deși nu toți sunt implicați în toate evenimentele. În prezent, OSB Timișoara numără 80 de membri, iar la OSB București s-au alăturat 25 de tineri în toamna lui 2014.

De la „boboc adoptat” la tânăr lider

În fiecare nou an academic au loc campanii de recrutare de membri. Majoritatea tinerilor care ajung la studii în România știu deja de existența acestor organizații. O inițiativă prin care pot cunoaște mai bine membrii lor este campania „Adoptă un boboc”, prin care fiecare membru al asociației își asumă responsabilitatea pentru a ajuta un elev sau student din primul an. Bobocul își poate contacta membrul organizației care l-a „adoptat” oricând are nevoie de o informație sau de ajutor.

Tatiana Falcă, studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, a aflat de OSB prin campania „Adoptă un boboc”. Ea s-a împrietenit cu membrii, a participat la Balul Bobocilor, apoi a intrat și ea în organizație, făcând parte din departamentul social-educațional. Tatiana Falcă spune că, de când e membră OSB, a devenit mai organizată, și-a dezvoltat abilitățile de lider, a cunoscut oameni noi și interesanți.
Diana Costaș, fostă membră OSB București, este angajată la primăria unui sector din București în calitate de specialist în accesare de fonduri europene și implementare a proiectelor. „Fiind foarte activă încă din perioada facultății, mă cunoștea multă lume. După absolvire, am fost sunată de o primărie din București, propunându-mi-se să candidez pentru acest post”, spune Diana, încântată de locul ei de muncă.

Coloborare la nivel național

Majoritatea organizațiilor de studenți basarabeni (aproximativ 15 la numar) din România fac parte din Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România), înființată acum cinci ani cu scopul de a reprezenta studenții basarabeni în relația lor cu instituțiile publice.
În fiecare an, organizațiile au tot mai multe proiecte și evenimente comune: Festivalul Basarabia, care are loc în toate centrele universitare la sfârșitul lunii martie, Congresul anual al Tinerilor Basarabeni (aprilie, Alba Iulia), Festivalul Fabulos, școli de vară, Târgul Universităților Românești în Republica Moldova. Acesta din urmă a început de la un simplu cort în 2011 și a ajuns să fie un eveniment la nivel național, care se organizează la Chișinău, Bălți și Cahul. Scopul său este de a informa liceenii basarabeni cu privire la oportunitățile oferite de statul român. „Acest târg face parte din Campania AdmiteRO, o campanie mai amplă de informare, motivare și consiliere a tinerilor din Republica Moldova, ce are ca proiect final acțiunea Adoptă un Boboc”, spune Cristina Răilean, fostă secretară GIB, implicată activ în FAB.
O inițiativă a tinerilor basarabeni de a se cunoaște mai bine și a se integra în România s-a transformat, pe parcurusl anilor, în organizații cu numeroși membri, care desfășoară evenimente cunoscute la nivel național atât în România, cât și în Republica Moldova. Așteptăm să vedem cum își vor folosi în continuare acești tineri experiența, dacă vor decide să se întoarcă acasă și să încerce să schimbe și acolo ceva.
Ghilimică

„Organizăm frecvent dezbateri, traininguri gratuite pentru studenți – scriere de proiecte, educație financiară, discurs public, diplomație și altele. Toate sunt gratis, iar participanții sunt mulțumiți de aceste activități”.

Natalia Graur, Sandu Macrinici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *