Actualitate

Vitalie Ciobanu: Alegerile intr-o zi de miercuri dezvaluie planul diabolic al comunistilor

Moldovenii aflati la munca in Italia sunt foarte ingrijorati de soarta R. Moldova si se tem ca vor fi fraudate si alegerile anticipate din 29 iulie. Ca sa aflam cum se descurca conationalii nostri departe de casa, ce viitor doresc sa aiba ei si copiii lor si ce parere au despre viata politica din ultimul timp din RM, l-am invitat la dialog pe Vitalie Ciobanu, presedintele Asociatiei moldovenilor aflati in Italia.

– Dle Ciobanu, cum reactioneaza moldovenii care muncesc in Italia la tot ceea ce se intampla acasa?

– Sunt foarte dezamagiti, si nu doar de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, ci de tot ce se intampla in Moldova in ultimii opt ani. Dezastrul in care s-a pomenit R. Moldova e rezultatul guvernarii comuniste, care n-a stiut cum sa gestioneze situatia. Iar de cand a inceput criza economica mondiala, ma tem ca, in genere, o sa intram intr-un colaps economic. Guvernarea pe care am avut-o nu numai ca nu a elaborat legi spre binele tarii, dar ne-a furat. Un exemplu ar fi remitentele din strainatate, gestionate cum nu se poate mai prost. Acesti bani au servit la achitarea pensiilor, a salariilor, dar nu pentru investitii. O sa vina o zi cand multi dintre noi, cei care au muncit peste hotare, n-o sa aiba pensii, deoarece au muncit la negru. Nu se promoveaza o politica sociala corecta nici pentru cetatenii ramasi acasa, nici in raport cu noi, cei aflati in strainatate.

– Cum calificati faptul ca alegerile anticipate vor avea loc intr-o zi de miercuri?

– Mai rau nu se putea. Noi si la 5 aprilie am fost lipsiti de dreptul constitutional de a vota. A fost pur si simplu o bataie de joc sa fie amenajate doar doua sectii de votare pentru circa 150 mii de moldoveni cu drept de vot care se afla in Italia. Astfel, ni s-a dat de inteles, a cata oara, ca de noi este nevoie in masura in care aducem bani acasa, in rest, trebuie sa stam deoparte, nu prezentam interes pentru conducerea de la Chisinau. Ma doare ca multi conationali de ai nostri s-au obisnuit cu umilinta si duc mai departe jugul dictaturii. Cei care au decis ca alegerile anticipate sa fie organizate in zi de miercuri, au avut un plan diabolic. Cred ca s-au gandit mult timp cum sa loveasca mai crunt in democratia din Moldova. Nu ar fi fost o problema atat de grava daca ar fi fost joi, caci in Europa in aceasta zi femeile au jumatate de zi libera. Dar ei au stiut si despre asta. Au ales ziua de miercuri, mijlocul saptamanii, pentru ca putini patroni vor accepta ca angajatii lor sa lipseasca, mai ales acum, cand, din cauza crizei, sunt mii de doritori de a-ti ocupa locul de munca. O alta problema e ca alegerile vor avea loc la sfarsitul lunii iulie, cand incep concediile si multi vor fi pe drumuri.

– Cum va percep italienii, stiind ca veniti dintr-o tara comunista?

– In Italia, intre dreapta si stanga nu sunt mari deosebiri. Dar in Moldova e la putere comunismul nomenclaturist, militar, dictatorial, care nu admite pluralismul de opinii, care doar da ordine. Asemenea tip de comunism cred ca a ramas numai in R. Moldova. Uite acest lucru nimeni nu-l poate intelege.

– Cand a fost creata asociatia pe care o conduceti si cu ce ocupa aceasta?

– Asociatia activeaza din anul 2005 si a aparut dintr-o mare necesitate de a ne apara si informa concetatenii despre drepturile pe care le au aici, in Italia. Moldovenii au inceput sa emigreze masiv in Europa, relativ recent, nu aveau acest gen de suport informational. In primul val de migratiune, care a avut loc in anii 1998-2000, au plecat foarte multi profesori, medici, care, daca ar fi ramas acasa, ar fi murit de foame. Eu, de exemplu, in 1998, cand am luat decizia sa plec la munca in strainatate, de sase luni nu primisem salariul. Aflandu-ne acolo, intalnindu-ne cu prietenii, permanent discutam despre problemele cu care ne confruntam in Italia. Mereu cineva povestea despre unii conationali care nu puteau sa-si gaseasca un loc de munca, sau nu beneficiau de asistenta medicala, despre diferite cazuri de maltratari. Aflandu-se ilegal in peninsula, multi se temeau sa se adreseze la medic, sa intre in institutiile de stat, umblau cu frica-n san. De aceea am fondat asociatia, pentru a-i ajuta. Initial, se numea „Dacia”. Apoi, a fost creata si Liga femeilor din Moldova. In fruntea acesteia se afla o doamna care avea multe initiative, dar intrucat nu avea acte de sedere legala, a aderat la asociatia noastra. Cu timpul, s-a alipit de noi si Asociatia „Calea Moldovei”. Astazi, avem denumirea oficiala Asociatia Nationala de promovare sociala „Moldova-Italia”. In afara de informarea si apararea drepturilor conationalilor nostri, ne mai ocupam de promovarea artei, a literaturii. Traducem carti, publicam articole in presa. In ultimul timp am tradus din Grigore Vieru in italiana. Curand va fi lansata o carte. La 29 iunie in ospetie la noi a fost Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”.

– Aveti un sediu? Cati membri are asociatia?

– Sediul nostru e la Roma, pe strada Carlo Pirtio Biroli, 52. Asociatia are circa 300 de membri, dar reprezentam toata comunitatea moldoveneasca din Italia. Conform unor studii efectuate de organizatii independente, in Italia s-ar afla circa 200 de mii de moldoveni.

– Apropo de Teatrul „Satiricus”, cum a fost primit in Italia?

– Actorii mai intai au avut o prezentare la Venetia. Acolo, fiind zi de sarbatoare, a fost mult public. Spectacolul de la Roma s-a jucat intr-o zi de luni. A mai fost si o ploaie torentiala. Chiar si in aceste conditii, au venit peste o suta de spectatori. Lumea a ramas foarte multumita. Artistii moldoveni sunt intotdeauna bine-veniti in Italia. In ultimul timp, ne-au vizitat Constantin Moscovici si Maria Sarabas. Spectatorii nu-i lasau sa plece de pe scena.

– Sunt multi moldoveni care au reusit sa se afirme?

– Cei mai multi muncesc la constructii. In principiu, este domeniul cel mai cautat de moldoveni, ca sa fii angajat, nu se cere profesionalism. Incepi de la lucrarile cele mai umile. Incetul cu incetul, deprinzand lucrul, devii mester bun. Marea majoritate a barbatilor veniti din Moldova sunt implicati in constructii, iar femeile sunt ingrijitoare. Iar pentru ca in ultimul timp calitatea migratiei noastre a crescut, multi au obtinut echivalarea diplomelor de studii de acasa. Acum, de cand s-a deschis ambasada Italiei la Chisinau, e mai usor sa obtii recunoasterea diplomei sau a titlului de studii. Multi moldoveni care de ani de zile muncesc in Italia au decis sa faca si studii aici. Muncesc programatori, medici, pedagogi etc. Am observat ca in majoritatea cazurilor studiaza cei care au absolvit facultati in R. Moldova, care au avut succes acasa. Sotia mea, de exemplu, a facut litere si filosofie la o universitate de pe langa Vatican. Ea era menajera la un lector al acestei universitati. Ascultandu-i ideile, gandurile pe care le avea, intr-o buna zi, profesorul i-a spus: „Mi-i rusine ca imi speli podelele in casa. Tu ar trebui sa ai alta destinatie”. A luat-o la universitate.

– In ce masura i-a influentat pe moldovenii de acolo criza economica mondiala?

– Moldovenii niciodata nu s-au simtit in Italia in siguranta suta la suta. Intotdeauna cineva a plecat, altcineva a venit. Mereu a existat o cerere mare a locurilor de munca. Piata muncii din Italia este suprasaturata. Unii mereu circula in Spania, Portugalia, Italia, Franta, fiind in cautarea unui loc de munca. Acum insa acest fenomen a devenit mai pronuntat. Dar cei care deja sunt incadrati in campul muncii si lucreaza de ani de zile nu au probleme. Moldovenii sunt cei care pleaca ultimii de la companii. Ei accepta salarii mai mici, conditii de ilegalitate si munci grele, doar sa nu se intoarca acasa. In ultimul timp s-a cam oprit valul migrational din cauza crizei. La fiecare depozit de materiale de constructii stau cate 30-40 de oameni, asteptand sa fie angajati. Cu oricine ai vorbi dintre acestia, iti va spune ca munceste aici pentru a-si procura un apartament la Chisinau. Moldoveanul, oriunde s-ar duce, se gandeste ca trebuie sa aiba o casa unde sa se intoarca. Iar acum, pentru ca locuintele s-au scumpit de zeci de ori, este nevoit sa lucreze un deceniu doar pentru a-si procura alta locuinta si a-si intretine familia ramasa acasa.

– Ce mesaj doriti sa adresati moldovenilor de acasa, la despartire?

– Recent, membrii asociatiei noastre au adresat un apel catre toti conationalii lor sa participe la scrutinul parlamentar si sa opteze pentru unul dintre cele trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral pe 5 aprilie – PL, PLDM si AMN. Daca vrem ca R. Moldova sa ajunga in Uniunea Europeana, daca vrem sa traim bine la noi acasa si copiii nostri sa aiba parte de viitor, cetatenii RM trebuie sa voteze viitorul, nu trecutul. Ii indemn ca, pe 29 iulie, sa voteze inca o data pentru PLDM, PL sau AMN. Este o datorie morala a fiecaruia dintre noi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *