Femeia

Vitaminele și dietele sunt apă de ploaie în întărirea sistemului imunitar: Un nutriționist anunță unica soluție care funcționează

Din dorinţa de a ne pregăti organismul pentru sezonul rece încercăm de multe ori soluţii extreme, de la cocktail-uri de vitamine la diete de detoxifiere, cele mai multe dintre aceste metode fiind total ineficiente, unele riscând chiar să ne spolieze organismul de vitamine şi de minerale extrem de importante, în special în această perioadă, spune nutriţionistul dietetician Adina Rusu.

Adina Rusu a declarat că oricât de mult ne-am dori, nu există o soluţie miraculoasă pentru a ne întări sistemul imunitar în aşteptarea sezonului rece, soluţia ideală şi de durată fiind adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În opinia sa, renunţarea la fumat, evitarea excesului de alcool, menţinerea unei greutăţi corporale optime, evitarea sedentarismului şi, nu în ultimul rând, adoptarea unei alimentaţii echilibrate reprezintă bazele pentru o bună funcţionare a organismului.

“De la coacăze la broccoli, de la ardeiul gras la ouă, de la usturoi la pătrunjel, primul ajutor pentru sistemul imunitar vine din alimentaţie. Alimentele conţin o multitudine de molecule care intervin pentru a întări şi pentru a stimula buna funcţionare a sistemului imunitar, dar dintre acestea, cu siguranţă, cea mai mare eficienţă o au antioxidanţii, compuşi capabili să contracareze stresul oxidativ, procesul care duce la formarea radicalilor liberi şi care este implicat în numeroase patologii”, a precizat nutriţionistul.

Cel mai puternic antioxidant pe care corpul nostru îl are pentru a se apăra de agresiunile externe, ne spune Adina Rusu, este glutationul.

“Glutationul este un compus alcătuit din trei aminoacizi (glicină, glutamat şi cisteină), cu funcţie hepatoprotectoare, ce apără ficatul de efectele proceselor oxidative. Glutationul este produs de corpul nostru, dar unii dintre precursorii săi îi putem găsi în alimente, cum ar fi cruciferele (în special broccoli), avocado, sparanghelul, spanacul, merele. De asemenea, toate alimentele bogate în seleniu (cum ar fi peştele gras, gălbenuşul de ou, laptele şi carnea) şi în sulforafan (usturoiul, ceapa şi cruciferele) stimulează producţia endogenă de glutation”, a explicat Adina Rusu.

În opinia sa, un alt antioxidant important pentru imunitate este acidul ascorbic sau vitamina C, compus pe care îl găsim în alimente precum ardeiul iute, ardeiul gras, coacăzele negre, pătrunjelul, rucola, kiwi, precum şi citrice şi crucifere (broccoli, varza, conopida). Vitamina E sau tocoferolul, compus prezent în uleiurile vegetale şi în special în uleiul de măsline extravirgin, avocado, fructele uscate, seminţele oleaginoase şi cerealele integrale, este, de asemenea, un aliat excelent pentru sistemul imunitar. Alţi doi antioxidanţi importanţi sunt vitamina D şi beta-carotenul, precursor al vitaminei A. Principala sursă pentru vitamina D o reprezintă razele solare, în timp ce la nivel alimentar acest compus este prezent în uleiul de ficat de cod, în peştele gras (macrou, sardine, ton şi somon), crustacee, gălbenuş de ou, brânzeturi şi unt. Beta-carotenul este prezent în uleiul de ficat de cod, ficat, ardei iute, fructe şi legume galben-portocalii (de exemplu în morcov şi în dovleac), în broccoli şi în varza verde.

Însă, subliniază Adina Rusu, pentru un răspuns imunitar echilibrat al organismului nu trebuie neglijate nici sursele alimentare de vitamine din complexul B, cum ar fi carnea şi cerealele integrale, dar şi leguminoasele, ouăle, peştele şi lactatele.

“Există şi unele alimente al căror consum ar trebui limitat, deoarece pot declanşa un proces proinflamator care poate sta la baza unor patologii. Dintre acestea, amintim carbohidraţii rafinaţi, produsele de panificaţie, produsele procesate, dulciurile ambalate şi zahărul. De asemenea, pentru o bună imunitate ar trebui să se acorde o atenţie deosebită şi microbiotei intestinale. Probioticele şi prebioticele sunt esenţiale pentru starea de eubioză, pentru echilibrul microbiotei intestinale. Prin urmare, alimentaţia trebuie să includă şi un aport optim de alimente fermentate, precum chefir sau iaurt sau chiar murături. În ceea ce priveşte prebioticele, fibre alimentare nedigerabile care hrănesc microorganismele benefice de la nivelul intestinului, acestea sunt prezente în alimente precum usturoiul, ceapa, prazul, bananele şi grâul”, a arătat nutriţionistul dietetician.

Aceasta a menţionat că, pentru a avea un sistem imunitar echilibrat, este bine să includem în meniul zilnic o cantitate mare de legume proaspete şi fructe, variate şi cât mai colorate, cereale integrale, proteine de bună calitate şi puţine grăsimi, desigur, dintre cele benefice pentru organism.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *