Vlad Filat: “Cu Dl. Lupu și cu Dl. Plahotniuc am vorbit că actul guvernării trebuie să fie unul eficient”
Î: Daca privim ultimele evoluții din Parlament, putem spune că aveți motive de optimism, începe să se contureze o nouă majoritate parlamentară și premisele pentru învestirea noului Guvern. Sînteți încrezător?
V.F.: Pe mine optimismul nu mă părăsește niciodată, dar nici nu mă face să-mi pierd realismul. Eu nu vreau să fac vreo legătură între anumite voturi conjuncturale, în sensul bun al cuvîntului, și votarea noului Guvern. Sînt lucruri mult prea diferite ca să le amestecăm. Motivele mele de optimism vin mai degrabă din discuțiile pe care le-am avut cu colegii din celelalte partide, dar și cu deputații neafiliați. Nu o să vă spun foarte multe acum despre aceste discuții, deoarece ele continua și zilele acestea, dar vreau să știți că am avut un dialog foarte constructiv și am toate motivele să cred ca foarte curînd vom reveni la normal, vom ieși din criza politică în care ne aflăm. Ceea ce m-a impresionat plăcut în aceste discuții a fost că nici unul dintre cei cu care am discutat nu a venit cu condiționalități, ci fiecare și-a prezentat viziunea sa privind felul în care trebuie să activeze noul Guvern și am desprins chiar mai multe idei interesante din aceste consultări, pe care le voi folosi în formarea noului Cabinet.
Î: Pe ce voturi Vă bazați?
V.F.: Pe voturile tuturor parlamentarilor, chiar daca sînt conștient că cei de la PCRM, de exemplu, nu-și vor da votul pentru noul guvern. Avem însă suficienți deputați care își doresc evitarea alegerilor anticipate și menținerea RM pe calea europeană.
Î: Vă bazați și pe voturile PL?
V.F.: Absolut, chiar şi pe votul lui Mihai Ghimpu, pînă la urmă, chiar dacă a spus că nu va vota. Pînă în ziua votului eu sper ca Mihai Ghimpu să înțeleagă că nu pe Vlad Filat îl votează, ci un Guvern care va ancora Republica Moldova într-un proces de modernizare europeană, inclusiv prin lupta cu corupția și mai multă grijă față de cetățeni.
Î: V-ați întîlnit și cu membrii grupului reformator al PL. Ce V-au spus? Vor vota noul Guvern?
V.F.: Nimeni nu mi-a spus dacă va vota sau nu, nici nu acesta a fost sensul consultărilor. Consultările trebuie să pună la bază abordarea, viziunile unei coaliții de guvernare. Acum nu sîntem în faza votului, ci în faza constituirii echipei guvernamentale și elaborării programului de guvernare. Unii au impresia că eu în aceste zile alerg de la un deputat la altul să văd dacă mă votează. Este o mare greșeală. În aceste zile, împreună cu cei care doresc să participe la formarea noului Guvern lucrăm intens ca să putem veni în Parlament cu cea mai bună echipă guvernamentală și cu un program de activitate care să reflecte prioritățile cetățenilor, mai ales că avem de recuperat și ceea ce s-a pierdut în perioada aceasta de criză politică.
Î: Revenind la grupul reformator din PL, Domnul Ghimpu vă acuză că ați stat în spatele acțiunii acestui grup. Este adevărat?
V.F.: Eu regret momentele tensionate din interiorul PL, dar chiar nu vreau să fac comentarii pe tema asta, e o problema internă a unui partid, a unei echipe. Eu știu că nu este corect să dai aprecieri publice despre situația internă din cadrul unui partid. În ceea ce privește acuzațiile domnului Ghimpu, ele fac parte din peisajul foarte colorat al ultimei perioade și eu înțeleg. Se vede că pentru Domnia sa este confortabil să găsească pe cineva pe care să dea vina. Toți avem uneori tendința de a căuta vinovați în alte părți și uităm lucrurile cele mai importante – angajamentele care le avem față de cetățeni. Așa e activitatea politică, nu e una fără păcate. Recunosc, în politică deseori ajungi în situația, când unele probleme să le concentrezi la nivel de o persoană. Așa e activitatea politică, spre regret, nu e fără ”păcate”. Într-o activitate politică nu trebuie să personalizezi problemele. Eu am avut puncte radical diferite pe domenii de principiu cu Dl. Plahotniuc, dar important este să găsești mecanisme de conlucrare pentru viitorul țării, pentru angajamentele pe care le ai în fața cetățenilor. Exemplul ultimei crize politice este elocvent. Mă refer la situația cînd problemele legate de modul în care funcționează AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corectă. Dar, reiterez, aceasta este activitatea politică, poți să ai poziții total diferite, dar trebuie să găsești calea compromisului, să comunici mai mult. E adevărat, nu am comunicat eficient în cadrul AIE 2. Nu este corect să personalizezi lupta politică, ori să aduci acuzații neprobate. Eu nu mă feresc să-mi recunosc greșelile. Nu este corect să personalizezi lupta politică ori să aduci acuzaţii neprobate. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet.
Esența acțiunii mele din 13 februarie a fost dorința mea și a PLDM de a rediscuta Acordul AIE, astfel încît să avem o guvernare mai funcțională, cu mai puține obstacole indiferent din partea cui sînt ele, o guvernare care să lupte pentru un stat de drept, pentru o viteză mai mare a transformărilor – fiindcă acesta a fost angajamentul nostru față de cetățeni. În realitate, chiar asta am făcut de fapt, doar că am comunicat deficitar problema noastră și am transferat-o pe persoană, în loc să o duc la nivelul partidelor Alianței și a modului în care conlucrăm pe interior.
Î: Deja se zvonește că V-ați împăcat cu Vlad Plahotniuc. Să înțelegem că este adevărat?
V.F.: Ca să te împaci cu cineva, trebuie ca mai întîi să te cerți. Noi avem deseori puncte diferite de vedere, divergențe cu Dl. Plahotniuc, însă aceasta nu înseamnă că nu putem găsi compromis, identifica mecanisme consensuale de luare a deciziilor. Totul depinde dacă fiecare este de acord că astăzi Republica Moldova are nevoie de avansare pe agenda sa europeană. Cred că doi politicieni, indiferent de divergențe, găsesc compromisul atunci cînd fac referință la angajamentele pe care le au în fața cetățenilor. Indiferent de tensiuni, crize politice, noi am găsit acest compromis – modernizarea europeană a Republicii Moldova. Prin urmare, am avut mai multe discuții pe teme divergente, atît public, cît și în discuțiile private. Noi am comunicat în toată această perioadă, iar asta ne-a ajutat să ne clarificăm acolo unde am avut nelămuriri. Nu vă ascund că am discutat cu Vlad Plahotniuc și pe tema formării noului Guvern, chiar dacă au fost doar discuții generale, în format mai larg, am identificat idei comune, dar avem și păreri divergente, pe care încercăm să le clarificăm în perioada următoare. În discuțiile cu Domnul Lupu, cît și Domnul Plahotniuc, am identificat un set de probleme care pentru PLDM și PDM sînt principiale în votarea Guvernului, majoritatea sînt acceptabile, nu văd probleme care nu pot fi soluționate, doar nuanțe care trebuie clarificate. Dar atîta vreme cît exista voință pentru dialog și cît există o abordare constructivă, vom reuși. În cadrul discuțiilor şi cu Dl. Lupu și cu Dl. Plahotniuc am vorbit că actul guvernării trebuie să fie unul eficient, trebuie să ne concentrăm pe lupta cu corupția, pe o viteză mai mare în implementarea reformelor, și pe mai multe programe orientate spre oameni.
Î: Ca să înțeleg mai bine, cu PDM sînteți în faza finală a negocierilor?
V.F.: Ca să înțelegeți foarte bine, faza finală înseamnă votul din plenul Parlamentului. Pînă atunci orice e posibil și eu nu vreau să anticipez, să mă lansez în presupuneri, vreau să-mi canalizez energia doar pe formarea noului Guvern.
Î: Ce se întîmplă dacă este respinsă candidatura Dumneavoastră la prima încercare?
V.F.: În data de 25 aprilie urmează să fie investit în funcţie Guvernul Republicii Moldova, nu doar primul ministru. Dar dacă se va ajunge la ceea ce spuneţi dumneavoastră, va fi clar cine și ce dorește. Perioada 2013 – 2014 este una crucială pentru agenda europeană a Republicii Moldova, dar și pentru realizarea angajamentelor pentru cetățeni. PLDM, partidul pe care îl conduc, va depune toate eforturile pentru ca viitorul Republicii Moldova să nu fie compromis.
Î: PLDM a votat candidatura Domnului Gurin la șefia Procuraturii Generale. Ce V-a convins să-i dați votul?
V.F.: În primul rînd, persoana domnului Gurin, pe care îl cunosc de mult timp, îi cunosc calitățile profesionale și știu că este un om serios. Mi-e greu acum să vă spun dacă el va reuși să acopere toate exigențele pe care PLDM le-a formulat pentru cel care ocupă acest post, dar vă mărturisesc că îmi pun speranțe în el și în special în capacitatea lui de a reforma Procuratura Generală, lucru pe care îl consider prioritar. Principalele lucruri pe care eu și PLDM le-am reproșat Procuraturii Generale au fost incapacitatea fostei conduceri de a reforma instituția și lipsa de transparență. Noul Procuror General trebuie să demonstreze că are calitățile necesare să înlăture aceste neajunsuri, chiar din prima zi cum a intrat în funcție.
Î: Dar domnul Gurin a fost acuzat de PCRM și PL că a făcut parte dintr-un partid politic pînă de curînd și că e o candidatură politică. Cum comentați?
V.F.: Sincer, eu nu prea am văzut mare lucru din activitatea politică a Domnului Gurin, mi-e și greu să spun că a fost politician. Eu cred că a fost o încercare a Domniei sale de a vedea cum e în politică, s-a convins că nu e de el și acum a revenit la profesia sa.
Î: Este acea depolitizare, pe care V-ați dorit-o la Procuratura Generală?
V.F.: O să vă răspund la această întrebare după o perioadă de timp, suficientă pentru a aprecia activitatea acestei instituții, acum e prea devreme. Depolitizare nu înseamnă doar numirea șefului instituției. Acum pot să vă spun doar că am investit încredere în noul Procuror General că va avea capacitatea de a activa în afara presiunilor politice.
Î: Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra inițiativei PL privind interimatul funcţiei de prim ministru. Ce așteptări aveți?
V.F.: Am o singură așteptare vizavi de aceasta și anume ca Curtea Constituțională să ia o decizie legală, aşa cum prevede Constituția.
via Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!