Direcţia Europa

Vlad Filat şi Štefan Füle au făcut schimb de „teme pentru acasă”

De aceste finanţări vor beneficia mai multe instituţii din RM – Cancelaria de Stat, ministerele de Interne, Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Inspectoratul general de supraveghere fitosanitară şi control, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Agenţia Achiziţii Publice, Agenţia pentru Protecţia proprietăţii intelectuale, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Procuratura Generală. La conferinţa de presă susţinută imediat după semnarea Memorandumului, prim-ministrul a menţionat că integrarea europeană este o prioritate naţională, iar Guvernul a demarat un amplu proces de transformări pentru atingerea acestui obiectiv. „Acest Program ne va permite să transformăm instituţiile noastre în instituţii europene, responsabile faţă de cetăţean, astfel încât procesul de europenizarea a RM să devină vizibil încă de la interacţiunea cetăţenilor cu structurile statului”, a spus Filat. La rândul său, Štefan Füle a menţionat că acordul încheiat este un instrument ce „reprezintă o parte mică a angajamentului nostru plenar faţă de RM, dar este un program ce va permite ţării să-şi consolideze capacităţile instituţionale”.

Comisarul european a precizat că a venit la Chişinău pentru a discuta problemele cu care se confruntă RM, dar şi pentru a ne transmite un mesaj clar de susţinere. „UE îşi va consolida substanţial pachetul de asistenţă pentru RM în viitorul apropiat”, a spus Füle, adăugând că 15 iunie e o dată marcantă în relaţiile dintre UE-RM, pentru că atunci va fi lansat dialogul în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize. În context, Vlad Filat a anunţat că i-a transmis Comisarului european şi o matrice de acţiuni care, de facto, este o foaie de parcurs pentru apropierea RM de UE. „Matricea conţine priorităţi, acţiuni ce urmează a fi întreprinse pentru atingerea lor, perioada de implementare, dar şi acţiunile ce urmează să fie întreprinse de partenerii noştri europeni”, a precizat premierul. Štefan Füle a menţionat că matricea reprezintă tema de acasă pe care urmează să o facă RM, ea fiind totodată şi o temă de acasă pentru Bruxelles. „Această matrice nu va înlocui în nici un caz noul Acord dintre RM şi UE. Mai degrabă, ea reprezintă un instrument de dirijare politică”, a precizat oficialul.

Tot sâmbătă, premierul Filat i-a înmânat Comisarului Füle un Aide-memoire cu privire la sporirea rolului UE în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul are mai multe capitole care se referă la măsurile de întărire a încrederii, asigurarea liberei circulaţii, drepturile omului, climatul de securitate, securizarea frontierei cu Ucraina etc. Documentul reflectă viziunea Guvernului RM privind reglementarea transnistreană şi stabileşte acţiuni concrete ce urmează a fi întreprinse pentru a aduce eficienţă şi rezultate în domeniul reglementării transnistrene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *