Actualitate

Vor fi elaborate mai multe planuri pentru reducerea riscurilor bolilor netransmisibile

Acțiunea are loc în perioada 14-15 martie și face parte din proiectul „Viața sănătoasă. Reducerea bolilor netransmisibile în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, scrie IPN.

Atelierul de instruire vine să consolideze capacitățile specialiștilor din medicină de a interveni eficient pentru schimbarea comportamentelor sociale, în adoptarea alimentației sănătoase, promovarea vieții active, renunțarea la fumat și alcool. Directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Matthias Leicht-Miranda, a spus că experții din Regatul Unit al Marii Britanii își vor împărtăși experiența lucrătorilor medicali locali. Sănătatea populației depinde în mare parte de serviciile de sănătate, care trebuie să fie la nivel, a subliniat Matthias Leicht-Miranda.

Aliona Sebulenco, secretar de stat în domeniul sănătății publice, a menționat că Republica Moldova, ca și țările din regiune, se confruntă cu provocări legate de sănătate. Vorbim despre resurse insuficiente în sănătate, umane și financiare, despre nivelul înalt al morbidității și mortalității atât prin boli netransmisibile, cât și boli infecțioase, despre îmbătrânirea populației, consumul de alcool și fumatul, mai ales în rândul tinerilor. „Sloganul: „A preveni este mai ieftin decât a trata” este mai actual ca oricând”, a remarcat Aliona Sebulenco.

Ala Curteanu, reprezentanta proiectului „Viața sănătoasă. Reducerea bolilor netransmisibile în Republica Moldova”, a menționat că atelierul organizat la Chișinău este conceput ca o platformă de colaborare intersectorială productivă pentru reducerea factorilor de risc ce cauzează bolile netransmisibile la populație.

În cadrul atelierului participă echipe de specialiști din zece raioane-pilot.

Bolile netransmisibile – precum afecțiunile sistemului circulator, cancerul, maladiile pulmonare, hepatitele cronice și cirozele, diabetul – sunt principalele cauze de morbiditate, dizabilitate și mortalitate în Republica Moldova. 

Sursa: ipn.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *