Timpul Local

Votul electronic va fi testat la Sângera

Registrul electronic este o bază de date în care sunt înscrişi toţi alegătorii din localitate şi a mai fost testat la alegerile locale din anul trecut. Şeful Direcţiei informatizare a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ştefan Condrea, susţine că procedura de verificare a datelor în Registrul electronic nu durează mai mult de 18 secunde. Tot ce trebuie să facă alegătorul este să introducă codul personal de 13 cifre prin care se va identifica, iar imediat după aceasta în sistemul informaţional central va apărea informaţia că cetăţeanul în cauză a venit să voteze. Sistemul nu-i va mai permite să voteze a doua oară. Iurie Ciocan, secretarul CEC, afirmă că „Registrul electronic este perceput ca un indiciu al calităţii listelor electorale şi care conferă certitudinea excluderii fraudării alegerilor”.

În ceea ce priveşte procedura de votare prin Internet, aceasta se vrea a fi una simplă. Astfel, pentru a-şi exercita dreptul la vot, cetăţeanul ar trebui să acceseze pagina web a CEC, unde urmează să se identifice prin intermediul codului numeric personal. După identificare, cetăţeanul va primi un buletin de vot electronic pe care acesta urmează să aplice votul său. „Este o procedură foarte simplă, dar care va fi suplimentată pe rând cu câteva etape de securizare. Astfel, în afară de codul personal, vor fi utilizate cel puţin două chei de securizare a procesului de votare”. Specialiştii spun că un avantaj al acestui sistem este faptul că fiecare cetăţean care a votat pe Internet poate să-şi modifice ulterior decizia, fiind luat în calcul doar ultimul vot. O demonstraţie în acest sens va fi făcută la 16 mai în unul din birourile electorale din Sângera.

Secretarul CEC a subliniat: „Aceasta este o simplă aplicaţie prin care cetăţeanul îşi va putea crea o impresie despre votul electronic. Tuturor celor care vor veni să voteze în secţia de votare din liceul oraşului le va fi oferită posibilitatea de a testa acest sistem. Este un test simplu. Aparatul nu va fi conectat la reţeaua de Internet şi nu va purta nicio încărcătură juridică. Şi aceasta mai ales pentru că noi nu am inclus niciun sistem de securizare a procedurii”, a spus Iurie Ciocan.

Posibilitatea votării prin Internet este deocamdată în fază de proiect. Iurie Ciocan spune că votul electronic ar putea deveni real abia în anii 2014-2015.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *