ActualitateExterne

World Central Kitchen îşi reia operaţiunile în Gaza începând de luni

World Central Kitchen (WCK), organizaţia neguvernamentală a maestrului bucătar spaniol Jose Andres, îşi va relua operaţiunile în Fâşia Gaza de luni, după o întrerupere de patru săptămâni după uciderea a şapte colaboratori de-ai săi, într-un atac aerian israelian la 1 aprilie, informează EFE, conform AGERPRES.

“Ne reluăm activitatea cu aceeaşi energie, demnitate şi concentraţi pe hrănirea cât mai multor oameni (…) Vom continua să livrăm cât mai multă hrană în Gaza, inclusiv în nordul Gazei, pe uscat, aer sau pe mare” a declarat directoarea executivă a WCK, Erin Gore, într-un comunicat dat publicităţii duminică.

Gore s-a referit la situaţia actuală din enclava palestiniană calificând-o drept “urgentă” şi a anunţat că în această nouă etapă WCK va deschide o a treia bucătărie de mare producţie pentru a încerca să răspundă lipsei “extreme” de alimente.

Noua bucătărie va fi amplasată în Al-Mawasi, va purta numele lui Damian Sobol, expertul constructor care a murit în atacul de la 1 aprilie, şi se va alătura celorlalte două bucătării de mare producţie din Rafah şi Deir al Balah, precum şi celor 68 de centre comunitare pe care WCK le are în întreaga enclavă palestiniană.

Înainte de a-şi întrerupe operaţiunile, WCK a distribuit peste 43 de milioane de mese în Gaza, ceea ce reprezintă 62% din totalul ajutorului din partea ONG-urilor internaţionale din Fâşie, potrivit datelor proprii ale organizaţiei.

“Hrana este un drept universal şi munca noastră în Palestina a fost misiunea care a salvat cele mai multe vieţi în cei 14 ani de istorie organizaţională”, a adăugat directoarea executivă a WCK.

ONG-ul lui Jose Andres afirmă că dispune de 276 de camioane cu echivalentul a aproape 8 milioane de mese gata să intre prin punctul de trecere a frontierei Rafah şi că va trimite camioane în Gaza inclusiv din Iordania.

De asemenea, continuă să fie explorate alternative, cum ar fi coridorul maritim care a fost folosit anterior cu sprijinul organizaţiei umanitare spaniole Open Arms şi al Emiratelor Arabe Unite pentru a distribui alimente.

După atac, Jose Andres a cerut o anchetă independentă asupra incidentului şi, cu câteva zile în urmă, a îndemnat încă o dată Statele Unite, Australia, Canada, Polonia şi Regatul Unit, ţările din care proveneau lucrătorii umanitari ucişi în atac, să se alăture acestui apel, dar Washingtonul a refuzat deja.

Deşi Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) şi-au asumat responsabilitatea atacului şi au declarat că şi-au schimbat regulile de acţiune, WCK “caută răspunsuri şi pledează pentru o schimbare care să protejeze mai bine” lucrătorii umanitari şi “serviciul lor curajos în Gaza”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *