Economie

Zeci de companii, proprietatea statului vor fi scoase la VÂNZARE

Copaci a remarcat, în context, că pentru a asigura continuitatea procesului de privatizare şi atragerea investiţiilor private în întreprinderile autohtone, APP va organiza pe 26-29 iunie licitaţii "cu strigare" prin intermediul Bursei de Valori, pentru vînzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 27 societăţi pe acţiuni. În 15 dintre acestea, cota statului este mai mare de 51%, inclusiv SA "Armo-beton", SA "Viorica-Cosmetic", SA "Farmaco", SA "Floare-Carpet", etc. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare, constituie peste 709,3 mln lei, a precizat sursa citată.

În aceeaşi perioadă va fi organizat un concurs investiţional pentru privatizarea cinematografelor din oraşele Edineţ, Glodeni şi Ştefan Vodă, precum şi a valorilor mobiliare proprietate publică din 3 societăţi pe acţiuni, amplasate pe teritoriul parcului industrial "Tracom" din mun. Chişinău. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare constituie 21 mln lei, iar volumul minim al investiţiilor – 32 mln lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.

Totodată, va avea loc un concurs comercial pentru privatizarea a 7 întreprinderi de stat /complexe patrimoniale unice/, precum şi a unei aeronave YAK-40, iar suma totală a mijloacelor financiare se estimează la circa 108,3 mln lei.

Pe 21 iunie curent, APP şi-a propus organizarea a doua licitaţii – una "cu strigare" şi alta "cu reducere", pentru privatizarea a 6 şi respectiv, 8 construcţii nefinalizate.

Tudor Copaci a mai precizat că în conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2012, în urma privatizării, de la fiecare tranzacţie în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *