ActualitateExterne

Zelenski caută o soluție diplomatică la războiul din Rusia și propune un plan pentru trupele străine

Președintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluționare diplomatică a războiului Rusiei din Ucraina și a evocat ideea desfășurării de trupe străine în țara sa până când aceasta ar putea adera la alianța militară NATO, scrie Reuters citat de mediafax.

Remarcile făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, au fost cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a Kievului față de negocierile de război, în contextul în care Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Președintele ales al SUA, care a declarat că dorește să pună capăt rapid războiului, a cerut duminică o încetare imediată a focului și negocieri pentru a pune capăt „nebuniei”, după ce s-a întâlnit cu Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții la Paris.

content-image

„Ucraina dorește ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluție diplomatică ar salva mai multe vieți. Noi o căutăm”, a declarat Zelenski reporterilor, luni, la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat ulterior că Kievul pregătește o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”.

Scopul era de a dezvolta o poziție comună care să se mențină puternică atât în negocieri, cât și pe câmpul de luptă, a adăugat el.

Zelenski a declarat că a discutat despre o „înghețare” a liniilor în război atunci când s-a întâlnit cu Macron și Trump. Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean după ce a lansat invazia din 2022 care a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Zelenski a declarat că le-a spus celor doi lideri că nu crede că Putin dorește cu adevărat să pună capăt războiului și că președintele rus trebuie să fie forțat să facă pace.

„Nu poți exercita forța decât dacă Ucraina este puternică. O Ucraină puternică înainte de orice diplomație înseamnă o (Ucraină) puternică pe câmpul de luptă”, a spus el, sugerând că Kievul are nevoie de ajutor pentru a deveni mai puternic.

El a primit un impuls retoric din partea lui Merz, candidatul principal în cursa electorală pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, care a profitat de vizita sa pentru a compara politica actuală a Berlinului cu obligarea Ucrainei să lupte cu un braț legat la spate.

content-image


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *