Social

Soţia lui Vardanean a spus că nu ştie unde şi în ce condiţii este deţinut soţul său

„Suntem profund îngrijoraţi de soarta lui Ernest Vardanean aflat în arest şi cerem autorităţilor R. Moldova să facă tot ce le stă în puteri pentru eliberarea lui imediată. De asemenea, solicităm Misiunii OSCE, ambasadelor Federaţiei Ruse şi Ucrainei la Chişinău să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor de la Tiraspol pentru a le determina să-l pună în libertate pe Ernest Vardanean şi să respecte elementarele drepturi şi libertăţi ale omului pe teritoriul pe care-l controlează”, se arată într-un apel semnat de organizaţiile neguvernamentale de media din Moldova. Acestea condamnă arestarea lui E. Vardanean, calificând acţiunea drept „un nou act de intimidare a ziariştilor din regiunea transnistreană”. Semnatarii îndeamnă breasla jurnalistică din ţară şi de peste hotare să se solidarizeze întru susţinerea demersurilor de eliberare a jurnalistului.

Într-o declaraţie separată, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova apreciază arestarea lui Ernest Vardanean drept „un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creaţiei şi la libertatea presei” şi cere autorităţilor de la Chişinău şi Moscova să intervină în vederea eliberării jurnalistului. UJM solicită confraţilor de breaslă din Rusia să exercite presiuni în acest sens şi reclamă, de asemenea, implicarea neîntârziată a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi altor structuri internaţionale preocupate de securitatea, de apărarea drepturilor şi libertăţilor jurnaliştilor.

Şi Chişinăul oficial a condamnat arestarea lui Vardanean, acuzând autorităţile autoproclamate de la Tiraspol de poliţie politică, şi a promis că va întreprinde toate măsurile pentru eliberarea ziaristului. Deocamdată, nu există un răspuns nici din partea autorităţilor transnistrene, somate să-l elibereze necondiţionat pe Vardanean, dar nicio reacţie din partea organismelor internaţionale, rugate să intervină în soluţionarea cazului. Vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, urmează să abordeze subiectul şi în cadrul vizitei de lucru pe care o va întreprinde, începând de mâine, la Bruxelles (Belgia) şi în SUA. Totodată, preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a declarat pentru presă că eliberarea lui Vardanean depinde de poziţia opiniei publice şi implicarea structurilor europene.

Arestarea jurnalistului Ernest Vardanean a stârnit reacţii critice şi în stânga Nistrului. Fondul „Centrul pentru apărarea drepturilor omului în Transnistria” reclamă lipsa de transparenţă în acţiunile autorităţilor „republicii moldoveneşti nistrene”, care n-au difuzat o informaţie oficială despre arestarea lui E. Vardanean, ceea ce, se spune în declaraţia fondului, „alimentează diferite zvonuri”. Semnatarii solicită autorităţilor să-i ofere lui E. Vardanean dreptul de a-şi alege un avocat şi să permită accesul presei şi ONG-urilor la jurnalistul arestat. Totodată, fondul cere înlocuirea măsurii preventive de arest cu obligaţiunea de a nu părăsi localitatea.

Jurnalistul Ernest Vardanean, politolog şi fost corespondent al filialei de la Tiraspol a agenţiei ruse de ştiri „Novyi Reghion”, a fost arestat miercuri, 7 aprilie, în prezenţa soţiei şi a celor doi copii minori. Potrivit informaţiilor neoficiale, jurnalistul este acuzat de spionaj şi înaltă trădare şi riscă între 12 şi 20 de ani de închisoare, conform legislaţiei din „RMN”. Domiciliul lui Vardanean a fost percheziţionat, fiind ridicate computerul jurnalistului, telefonul său mobil, dar şi al soţiei. Sâmbătă, o instanţă de la Tiraspol a prelungit cu încă două luni mandatul de arest pe numele lui Vardanean. Solicitată de Info-Prim Neo, soţia lui Vardanean a spus că nu ştie unde şi în ce condiţii este deţinut soţul său şi a rugat să nu mai fie căutată deoarece îi este frică pentru familia sa. Anterior, E. Vardanean a lucrat pentru săptămânalul „Puls”, apropiat PCRM, dar şi pentru agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol „Olvia-press”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *