Comentariu

Chişinăul vechi, Eminescu şi H.-R. Patapievici

Ei bine, chiar cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Horia-Roman Patapievici a susţinut la Chişinău o conferinţă: „Eminescu şi viziunea paradiziacă”.

În primul rând trebuie să spun că noi, chişinăuienii, am fost privilegiaţi să ascultăm această conferinţă. Pentru că a fost o premieră. Pentru prima oară Horia-Roman Patapievici a vorbit deschis despre opera eminesciană. Şi din această conferinţă a reieşit nu doar că Horia-Roman Patapievici nu e anti-eminescian, ci şi o nouă perspectivă asupra liricii lui Eminescu.

Conferinţa a avut şapte părţi, foarte bine închegate. Preşedintele ICR ne-a plimbat prin perspectivele lui G. Călinescu, Ion Negoiţescu, Mircea Eliade. Intro-ul a avut deja o parte a concluziei: noi, modernii, suntem predispuşi să simţim mult mai uşor morbidul, răul, decât frumosul sau binele. Tocmai de aceea suntem fascinaţi de „Infernul” lui Dante, iar „Paradisul” lui ne lasă rece. Citându-l pe Călinescu, Horia-Roman Patapievici ne-a arătat că avem o receptare eronată asupra lui Eminescu, atunci când îl cunoaştem doar prin volumul editat de Titu Maiorescu, care e doar un antreu. Din păcate, Eminescu din manuscrise rămâne încă necunoscut.

Pentru că prelegerea a durat peste o oră şi este prea complexă pentru a fi analizată într-un articol, voi spune foarte pe scurt în ce constă perspectiva lui Horia-Roman Patapievici. Făcând analiză pe Muşatin, un poem postum, scris în 1880, Patapievici, ne-a demonstrat că o bună parte a creaţiei eminesciene ţine de paradiziac, un paradiziac diferit de-al lui Dante, şi anume, unul cu viziune panoramică în care dimensiunile spaţiale dispar. De paradiziacul panoramic la Eminescu ţine nu doar conţinutul, ci chiar şi sonoritatea versurilor. Probabil că anul acesta va apărea cercetarea lui Horia-Roman Patapievici dedicată lui Eminescu, dar până atunci doar chişinăuienii prezenţi la conferinţă au avut ocazia să o fi ascultat pe viu de la autor. În sala conferinţei a avut, de asemenea, loc o expoziţie de veritabile covoare moldoveneşti.

În timpul aceleiaşi vizite la Chişinău, Horia-Roman Patapievici a vizitat Muzeul de Etnografie, de care se pare că a fost plăcut surprins, avându-l ca ghid chiar pe directorul muzeului, Mihai Ursu. Fosta Casă a Zemvstvei, după ce se vor investi în ea circa două milioane de euro, va deveni în următorii ani noul sediu ICR la Chişinău. Astfel, după vizita domnului Horia-Roman Patapievici la Chişinău, am avut doar de câştigat: am auzit noua perspectivă asupra creaţiei lui Eminescu, iar un imobil istoric aflat în paragină va fi salvat. Cu ajutorul domniei sale, Chişinăul, contrazicând zicala, a prins doi iepuri deodată.

Sursa video: vklvsk.blogspot.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *