ActualitateExterne

Comisia Europeană dă în judecată Bulgaria: Situație tensionată în Europa

Comisia Europeană este pe punctul de a depune o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru faptul că Bulgaria nu respectă legislația în domeniul achizițiilor publice. Acest lucru reiese din pachetul de sancțiuni din aprilie pentru neîndeplinirea angajamentelor care decurg din aderarea la structurile europene. Procedura împotriva Bulgariei este legată de excluderea spitalelor private din normele UE privind achizițiile publice, chiar și atunci când acestea sunt finanțate parțial din fonduri publice.

Bulgaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele, iar în caz contrar, CE va depune o plângere împotriva țării la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În toamna anului trecut, spitalele private au primit încă o concesie scandaloasă de la Adunarea Națională de la Sofia pentru a nu desfăşura achiziții publice pentru medicamente și consumabile, deși acestea sunt finanțate din fonduri publice – din Fondul Național de Asigurări de Sănătate (FNAS).

Vot controversat în Bulgaria

Acest lucru s-a întâmplat cu voturile GERB, ale Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, ale formaţiunii Vâzrajdane/ Renaşterea, Partidului Socialist Bulgar (BSP) și formaţiunii Există un Astfel de Popor. Doar Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB) a susținut desfăşurarea de licitaţii în spitale private.

Potrivit analizei Ministerului de Finanțe, în 2022, contribuabilii bulgari, prin contribuțiile lor la Fondul Național de Asigurări de Sănătate, au plătit 2,04 miliarde de leva către toate spitalele din țară pentru asigurare de medicamente, consumabile, dispozitive medicale etc. Dintre acestea, cel puțin 750 de milioane de leva, sau 37% din aceste peste 2 miliarde de leva, au fost plătite de FNAS către spitale private.

În același timp, până când nu fac licitaţii publice, spitalele private raportează la FNAS aceleași medicamente cu până la 20 de ori mai scumpe în comparație cu spitalele publice. O practică pe care de ani de zile statul nu a reușit să o limiteze pe “căi ocolitoare” – printr-o licitație electronică centralizată și diverse “formule” de reducere a decalajului de preț.

Bulgaria a fost notificată cu privire la inițierea procedurilor de către CE din cauza faptului că spitalele private nu efectuează achiziții publice încă din ianuarie 2019. În acest moment, procedura penală se află în etapa preliminară. Eventualele sancțiuni pentru Bulgaria vor fi stabilite de Curtea Uniunii Europene, dacă țara va fi condamnată.

În perioada 2019-2022, Bulgaria a purtat o corespondență oficială cu Comisia Europeană, iar Bulgaria a acceptat argumentele că ar fi transpus incorect Directiva 2014/24/UE. Cu toate acestea, la votul din Adunarea Națională, modificările propuse de guvern în Legea privind licitaţiile publice au fost blamate.

Articol de Martina Bozukova, în traducerea Rador Radio România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *