Astăzi 25 Noiembrie 2015, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:04
Abonamente

Actualitate 17 Noiembrie 2011, ora 05:32    Din editia print

GALERIE FOTODe ce rămân în praf şi beznă clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei

Marime Font

Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

 

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 37 Hânceşti 37 Tiraspol 37
 

Se pare că nimeni nu este interesat de reparaţia completă a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, deoarece nu se ştie cine va ocupa fotoliile din cele două edificii.

Fără un preşedinte ales, dar şi cu un Parlament care, aproape inevitabil, devine dizolvabil, R. Moldova rămâne în continuare fără cele două clădiri importante ale statului. Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, distruse în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, nu vor fi gata nici la anul din lipsă de bani.

Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. De fapt, lucrul acesta nu s-a făcut nici anul trecut. Potrivit Ministerului Construcţiilor, dar şi reprezentanţilor celor două firme care se ocupă de reparaţia clădirilor, din cauza nealocării banilor, lucrările făcute în interior au început să degradeze.


„Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane. Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…”, a declarat viceministrul Construcţiilor, Anatol Zolotcov, în cadrul şedinţei Parlamentului din 28 octombrie 2011. Potrivit lui, dacă ar fi alocată suma necesară, lucrările ar putea fi finalizate în şase-şapte luni. „Pentru aceasta, în 2012 sunt necesare 243,4 milioane de lei, sumă care ar fi folosită pentru lucrări de montaj, mobilier etc.”.

„Toţi dau din umeri”

Administratorul firmei de construcţii „Acar-Cantarajiu”, Ion Cantarajiu, ne-a spus că situaţia la Preşedinţie nu s-a schimbat deloc din 2010, când, din suma de 218 milioane de lei, stabilită prin hotărâre de Guvern, s-au cheltuit o sută de milioane, plus alte şase milioane neachitate de către beneficiar. „Nu s-a alocat niciun bănuţ pentru continuarea lucrărilor. Acolo a rămas totul conservat… Mai e necesar de executat lucrări interioare, care ţin de electricitate, utilaje, reţele etc. În exterior, sunt necesare lucrările de amenajare, inclusiv darea în exploatare a celor două havuzuri din faţa instituţiei”, ne-a comunicat Ion Cantarajiu. El precizează că pentru clădirea Preşedinţiei ar mai fi nevoie de aproximativ 120 mln. lei, „dar, pentru 2012, nu avem nicio informaţie pozitivă. Toţi dau din umeri…”.

„Capitaliştii fac foarte bine calculele…”

Cu permisiunea secretariatului Legislativului, am mers în interiorul celui de-al doilea edificiu important în stat - Parlamentul. Aflată peste drum de Preşedinţie, clădirea este şi ea pustie, nefinisată şi... rece. O adevărată Siberie. Holurile sunt albe, iar sala de şedinţă - plină cu praf. O părăsim cu nasurile îngheţate.

Potrivit directorului firmei „Consfirm Group”, Alexandru Guţu, până în prezent lucrările de reparaţie au fost executate în proporţie de 30-35%, iar pentru a le încheia mai este nevoie de aproximativ 100-150 mln. lei. „Avem nevoie de materiale de construcţie fabricate peste hotare (România, Ucraina, Germania, Japonia). Comanda a fost făcută şi executată de capitalişti. Ei aşteaptă bani, ca materialele să ne fie livrate”. Alexandru Guţu ne spune că, din cauza crizei economice, „capitaliştii fac foarte bine calculele şi, respectiv, aşteaptă plata sută la sută... Slavă Domnului că n-am semnat vreun contract şi am scăpat de penalităţi”.

Persoanele implicate în procesul reparaţiei celor două edificii ale statului susţin că nu banii împiedică finisarea lucrărilor, ci stabilitatea politică: numai atunci când principalele persoane în stat vor fi sigure că se vor afla la putere pentru un întreg mandat, clădirile vor fi îndată reparate.
Amintim că cele două firme au fost selectate în urma unei licitaţii la care au participat cinci companii. „Acar-Cantarajiu” a reconstruit anterior Centrul Republican pentru Copii şi Tineret, iar „Consfirm Group” este cunoscută prin fondatorul acesteia - fostul ministru al Construcţiilor în Guvernul Greceanîi, Vladimir Baldovici.

Parlamentul închiriază Palatul Republicii

În prezent, Palatul Republicii, o întreprindere aflată în subordinea Cancelariei de Stat, este închiriat pentru desfăşurarea şedinţelor în plen ale Parlamentului. Directorul Tudor Nirean ne-a spus că Sala mare, unde se desfăşoară şedinţele plenare, costă 3000 de lei pentru o oră, iar Sala de conferinţe, unde au loc, cel mai des, şedinţele Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană, costă 2000 de lei pentru o oră. Potrivit lui Tudor Nirean, şi sălile în care se întrunesc fracţiunile parlamentare sunt luate cu chirie - cu 800 de lei ora -, de acestea, însă, deputaţii se folosesc mai rar... Banii sunt achitaţi în contul ÎS „Palatul Republicii”.

Galerie foto

17 Noiembrie 2011

Parlamentul Republicii Moldova

  • ex1 Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei nu vor fi gata nici în 2012 din lipsă de bani.
  • ex1 Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.
  • ex1 Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane.
  • ex1 Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…
  • ex1
  • ex1
  • ex1
Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 25 Noiembrie 2015, ora: 08:04

Luare de OSTATICI în nordul Franţei, lângă frontiera cu Belgia

Luare de OSTATICI în nordul Franţei, lângă frontiera cu Belgia

Luarea de ostatici din nordul Franţei este rezultatul unei tentative de spargere la o bancă sau la o staţie de carburanţi, fără a avea legături cu terorismul, anunţă surse citate de presa franceză.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Noiembrie 2015, ora: 07:30

HOROSCOP 25 NOIEMBRIE 2015

HOROSCOP 25 NOIEMBRIE 2015

Berbec - Nu te cramponă de câteva banale hopuri, care sunt absolut fireşti în evoluţia ta spre ţelul cel mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Noiembrie 2015, ora: 07:19

(TIMPUL 25 NOIEMBRIE 2010) De ce plânge şi transpiră bietul Reşetnicov?

(TIMPUL 25 NOIEMBRIE 2010) De ce plânge şi transpiră bietul Reşetnicov?

Nepotul lui Voronin se pare că a fost bătut sau s-a schingiuit singur în propria casă

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Noiembrie 2015, ora: 07:00

ISTORIA DESPRE 25 NOIEMBRIE: Începutul domniilor fanariote în Ţara Românească

1562 - S-a născut scriitorul şi dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole (m. 27 august 1635)

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 25 Noiembrie 2015, ora: 06:51 de Dorin Galben

Interviu Loretta Handrabura: „Sportivii noștri fac minuni… fără a avea condițiile necesare”

Loretta Handrabura: „Sportivii noștri fac minuni… fără a avea condițiile necesare”

Chiar dacă în R. Moldova se alocă puțini bani pentru sport, oricum sportivii noștri reușesc să obțină rezultate remarcabile la competițiile internaționale. Despre cum le reușește acest lucru, ce îi motivează să se antreneze în condiții mizere, dar și de ce unii...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 25 Noiembrie 2015, ora: 06:20

(SĂNĂTATE) Obiceiuri zilnice care te balonează

(SĂNĂTATE) Obiceiuri zilnice care te balonează

Mestecatul gumei poate să te împiedice să ai abdomenul plat. Conţine sorbitol, un zahăr care cauzează probleme gastrointestinale.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Noiembrie 2015, ora: 06:12

(REȚETA ZILEI) Chifle cu legume şi cârnăciori

(REȚETA ZILEI) Chifle cu legume şi cârnăciori

Fie că ai musafiri pe care vrei să îi surprinzi plăcut, sau pur si simplu e vorba de o cină în familie, bucătarii recomandă cu încredere această rețetă. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Noiembrie 2015, ora: 20:52

Un elicopter aparținând unei companii din Moldova a fost CAPTURAT de Statul Islamic. Mai multe persoane au decedat

Un elicopter aparținând unei companii din Moldova a fost CAPTURAT de Statul Islamic. Mai multe persoane au decedat

16 pasageri din elicopter, militari din Afganistan, au fost luați prizonieri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 20:34

Candu la discuții cu liderii de partide. PLDM n-a venit

O ședință de lucru a liderilor fracțiunilor și partidelor parlamentare a fost organizată marți de șeful legislativului Andrian Candu. De la discuții, care au fost calificate de politicieni drept utile, au lipsit doar liberal-democrații.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 18:55

Meteorologii anunţă lapoviţă. Poliţia recomandă prudenţă maximă în trafic

Meteorologii anunţă lapoviţă. Poliţia recomandă prudenţă maximă în trafic

Inspectoratul Naţional de Patrulare avertizează conducătorii auto să fie atenţi la drum, având în vedere alerta Serviciului Hidrometeorologic de Stat, care anunţă răcirea bruscă a vremii.

( ) Citeşte tot articolul

Film 24 Noiembrie 2015, ora: 18:52

Proiecții de film din Basarabia, la București

Proiecții de film din Basarabia, la București

Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti organizează, în zilele de 29 noiembrie şi 1 decembrie 2015, programul Film #dinBasarabia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 18:17

Elevii unui gimnaziu au rezolvat problema gunoiului din localitatea lor

Elevii unui gimnaziu au rezolvat problema gunoiului din localitatea lor

Elevii gimnaziului din Viișoara, comuna Parcani, r-nul Ștefan Vodă nu stau cu mâinile în sân atunci când vine vorba de participare activă în viața comunității. Nu le este indiferent ce se întâmplă în jurul lor și consideră că schimbarea...

( ) Citeşte tot articolul

Social 24 Noiembrie 2015, ora: 17:59

RAPORT: Violența fizică asupra copiilor, mai e la modă în Republica Moldova

RAPORT: Violența fizică asupra copiilor, mai e la modă în Republica Moldova

În viziunea multor adulți, violența fizică (bătaia) reprezintă un mod eficient de educare, disciplinare şi motivare a copiilor să îndeplinească anumite sarcini. Aceasta este aplicată la şcoală, în familie, în instituţii extraşcolare. Copiii cu dizabilități...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 17:11

Incidentul din Siria și semnificațiile sale

Incidentul din Siria și semnificațiile sale

Ca să înțelegem bine evenimentele în care Turcia a doborât un avion rusesc, trebuie să știm că zona din nordul Siriei este populată de o populație de etnie turcă, rămasă acolo din vremea imperiului otoman. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Noiembrie 2015, ora: 16:37

Timofti cheamă din nou partidele de la guvernare la negocieri

Timofti cheamă din nou partidele de la guvernare la negocieri

Președintele Nicolae Timofti a invitat din nou fracțiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru, pe fundalul blocajului în negocierile conduse de PD pentru formarea unei noi majorități.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 24 Noiembrie 2015, ora: 16:33

Un elicopter militar rus a făcut o aterizare forțată după ce a fost atacat de rebelii sirieni

Un elicopter militar rus a făcut o aterizare forțată după ce a fost atacat de rebelii sirieni

Un elicopter militar rus a făcut o aterizare forțată într-o zonă controlată de forțele guvernamentale în nordul Siriei, după ce a fost lovit de tiruri de armă ale rebelilor sirieni, a anunțat marți Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizație...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 24 Noiembrie 2015, ora: 16:28

Un moldovean a devenit campion la Cupa Mondială de Arte Marțiale „Judgement day” 2015

Un moldovean a devenit campion la Cupa Mondială de Arte Marțiale „Judgement day” 2015

Moldoveanul Alexandru Sevastin a participat la Cupa Mondială de Arte Marțiale „Judgement day” 2015, unde a câștigat premiul mare la Freestyle K1, la categoria de greutate 80 kg. Tânărul este supraveghetorul Serviciului detenție al Penitenciarului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 16:00

ULTIMA ORĂ (VIDEO) Turcia a doborât un avion militar aparținând Rusiei. Kremlinul și NATO, primele reacții

(VIDEO) Turcia a doborât un avion militar aparținând Rusiei. Kremlinul și NATO, primele reacții

Un avion de luptă s-a prăbuşit în Siria la graniţă cu Turcia. Deocamdată nu este clar cărei ţări aparţine aparatul de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Noiembrie 2015, ora: 15:24

Atacul sinucigaș din nordul Peninsulei Sinai, revendicat de Statul Islamic

Atacul sinucigaș din nordul Peninsulei Sinai, revendicat de Statul Islamic

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat marți după-amiază atacul sinucigaș comis într-un hotel din orașul egiptean Al-Arish, din nordul Peninsulei Sinai, și soldat cu patru morți, printre care doi polițiști și un judecător, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 24 Noiembrie 2015, ora: 15:10

Putin îi face teroriști pe turci în cazul avionului rusesc prăbușit: ”Este o lovitură de cuțit în spate”

Putin îi face teroriști pe turci în cazul avionului rusesc prăbușit: ”Este o lovitură de cuțit în spate”

Președintele rus Vladimir Putin a numit "o lovitură de cuțit în spate" prăbușirea avionului rusesc Su-24. El a făcut această declarație la o întâlnire cu regele Iordanului, astăzi, 24 noiembrie, transmisă în direct de portalul ”Dojdi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 14:53

Un autocamion încărcat cu motorină a luat foc (VIDEO)

Un autocamion încărcat cu motorină a luat foc (VIDEO)

Un autocamion încărcat cu motorină a luat foc ieri, 23 noiembrie, în jurul orei 20:00, în apropiere de localitatea Rezeni, raionul Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 14:50

PLDM pune condiții. Va participa la consultări doar dacă PDM va activa numai în baza prevederilor constituţionale şi legale

PLDM pune condiții. Va participa la consultări doar dacă PDM va activa numai în baza prevederilor constituţionale şi legale

PLDM a anunțat astăzi că nu va da curs invitației speakerului Andrian Candu de a participa la o şedinţă de lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 14:45

Marius Lazurca: Populația R. Moldova și-a pierdut răbdarea

Marius Lazurca: Populația R. Moldova și-a pierdut răbdarea

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, susţine că România îşi doreşte ca banii prevăzuţi în asistenţa financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro să ajungă cât mai repede la Chişinău, în condiţii în care aceştia să devină...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Noiembrie 2015, ora: 14:27

PDM propune un Guvern tehnocrat și vrea o majoritate parlamentară după exemplul României

PDM propune un Guvern tehnocrat și vrea o majoritate parlamentară după exemplul României

Partidul Democrat lansează discuții cu toate partidele parlamentare în vederea creării unei majorități în Legislativ, care să voteze un nou Guvern “neafiliat politic”. Decizia Biroului Politic al PDM, a fost anunțată azi de către președintele partidului, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 13:02

SCHIMB DE FOCURI DE ARMĂ pe strada Columna între angajații unei agenții de pază și un veteran al războiului de pe Nistru (VIDEO)

SCHIMB DE FOCURI DE ARMĂ pe strada Columna între angajații unei agenții de pază și un veteran al războiului de pe Nistru (VIDEO)

Un conflict iscat între angajații agenției de pază particulară ARGUS-S și un veteran al războiului de pe Nistru s-a soldat cu un schimb de focuri. Incidentul a avut loc în jurul orei 10:22, pe strada Columna, în fața sediului companiei Starnet, din sectorul Buiucani al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 12:57

Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi vine la Chișinău

Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi vine la Chișinău

Laura Codruța Kövesi, şefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, va conduce la Chișinău o Misiune a Uniunii Europene de evaluare a Procuraturii Generale, dar nu în calitate de reprezentantă a DNA, așa cum a anunțat recent Andrian Candu, preşedintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Noiembrie 2015, ora: 12:52

(TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV) 39 de răniți sunt internați în spitalele bucureștene, 10 în stare critică și gravă

(TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV) 39 de răniți sunt internați în spitalele bucureștene, 10 în stare critică și gravă

Un număr de 39 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate marți în spitalele bucureștene, dintre acestea 10 se află în stare critică și gravă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătății.

( ) Citeşte tot articolul


 

Bună Dimineața 25 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Moldova, destul de mare pentru a reuși

În ultima săptămână, sportivii moldoveni au câștigat mai multe medalii de aur în cadrul unor competiții de talie mondială. Din păcate, atenția noastră (atât a presei, cât și a cetățenilor) rămâne focusată asupra liderilor politici.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Românii pe orbită între UE și Moscova

Președintele Comisiei Europene a declarat, recent, că UE trebuie regândită, pentru că în prezent ar exista state ale UE care „merg” (se mișcă) cu viteze diferite. Juncker e convins că „într-o zi va trebui să regândim arhitectura europeană”, fără a specifica,...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Noiembrie 2015, de Ana Gherciu

Ministrul Apărării crede!

Republica Moldova este un stat neutru, cu o regiune separatistă și alta autonomă în componența sa, cu o Armata Națională care dispune de un echipament în mare parte de producție sovietică și o altă armată, una rusească, ce veghează mereu asupra „păcii”. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2015, de Marin Basarab

Atentatele teroriste ar trebui să ne unească, nu să ne divizeze

Liban, Paris, Kenya – o serie de atentate teroriste a zguduit aceste ţări cu ceva timp în urmă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2015, de Pavel Păduraru

Feriți-vă de omul cu șapcă bleu!

Omul cu șapcă bleu din imaginea alăturată își face uneori apariția în așa-zisul Orășel al Demnității, instalat de Platforma DA în fața edificiului Guvernului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Un guvern euro-tehnocrat la Chișinău

Vectorul pro-european al R. Moldova atârnă de un fir de păr. Întreaga responsabilitate cade pe lideri de partid, care ar putea să fie „groparii” R. Moldova, sau salvatorii direcției pro-europene. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Despre învățătură

„Căci El este pacea noastră, El care a făcut din cele două - una, surpând peretele din mijloc al despărţiturii, desfiinţând vrăjmăşia în trupul Său, legea poruncilor şi învăţăturile ei, ca, întru Sine, pe cei doi să-i zidească într-un singur om nou şi să...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 21 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Încă o dată despre tropăiala patriotică

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Libertatea poartă vestă antiglonț

În urma atentatelor teroriste de la Paris, 129 de oameni și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite. Această tragedie va lăsa urme adânci în conștiința noastră colectivă, deoarece e mai mult decât un atac terorist, e un asalt la adresa umanității.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Instrucțiuni pentru evadare

Acesta este titlul primei antologii în limba rusă de poezie românească recentă apărută la Editura „Cartier”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în traducerea Victoriei Akimova-Crudu.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 20 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Basarabia, o țară tragică

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Noiembrie 2015, de George Simion

Este posibil un guvern comun?

În ultimele două săptămâni s-a vorbit mult despre un guvern comun al României și Republicii Moldova. În ce măsură este posibil un astfel de demers, în actuala situație din cele două state?

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Noiembrie 2015, de Lia Ciutac

„Deoarece nu avem…”

Peste cinci zile de la tragedia din Clubul Colectiv din București, Guvernul României condus de Victor Ponta a demisionat. La insistența oamenilor care au protestat în stradă preț de câteva zile, în România au avut loc schimbări care s-au petrecut într-un timp destul de scurt.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 Noiembrie 2015, de Dorin Galben

În Europa ucide terorismul, iar în Moldova - indiferența

Cât ar fi de straniu, dar o parte dintre conaționalii noștri s-au bucurat după atentatele de la Paris, că uite Doamne „pe noi, moldovenii, nu ne paște un asemenea pericol pentru că teroriștii nu au niciun interes să omoare cetățenii unei țări lihnite de foame”. Păi da, probabil...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2015, de Marin Basarab

România sau Rusia, unica şansă de supravieţuire a Republicii Moldova

Scriam deseori că cele câteva decenii de independenţă a Republicii Moldova au eşuat şi n-au reuşit să creeze din această entitate statală o ţară în adevăratul sens al cuvântului. Jocul de-a independenţa a fost interesant, însă ne-a adus într-o stare de mizerie nemaivăzută.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 17 Noiembrie 2015, de Tatiana T. Macovei

Fără pâine pe masă, dar cu WI-FI în troleibuz

Să crape capra vecinului. Cam asta își doresc cei din capitală, spunea cineva, când se uită cu invidie la micile reforme, dar concrete, pe care le face noul primar din orășelul moldovenesc Orhei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Vrem în UE pentru că în URSS era mai bine

Conform unui sondaj efectuat între 29 septembrie și 21 octombrie de către Magenta Consulting pentru Institutul Republican Internațional, 56% din respondenți cred: disoluția URSS este un lucru negativ; 32% că e un lucru pozitiv; 11% nu știu/nu răspund. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (III): Ilie Năstase

Motto: „Pentru mine Basarabia e România”  (Ilie Năstase)

() Citeşte tot articolul