Astăzi 30 Iulie 2015, Joi - Ultima actualizare la ora 07:41
Abonamente

Actualitate 17 Noiembrie 2011, ora 05:32    Din editia print

GALERIE FOTODe ce rămân în praf şi beznă clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei

Marime Font

Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

 

 
 
Chişinău
23°
Hânceşti
23°
Tiraspol
23°
Chişinău 73 Hânceşti 73 Tiraspol 73

 

Se pare că nimeni nu este interesat de reparaţia completă a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, deoarece nu se ştie cine va ocupa fotoliile din cele două edificii.

Fără un preşedinte ales, dar şi cu un Parlament care, aproape inevitabil, devine dizolvabil, R. Moldova rămâne în continuare fără cele două clădiri importante ale statului. Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, distruse în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, nu vor fi gata nici la anul din lipsă de bani.

Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. De fapt, lucrul acesta nu s-a făcut nici anul trecut. Potrivit Ministerului Construcţiilor, dar şi reprezentanţilor celor două firme care se ocupă de reparaţia clădirilor, din cauza nealocării banilor, lucrările făcute în interior au început să degradeze.


„Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane. Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…”, a declarat viceministrul Construcţiilor, Anatol Zolotcov, în cadrul şedinţei Parlamentului din 28 octombrie 2011. Potrivit lui, dacă ar fi alocată suma necesară, lucrările ar putea fi finalizate în şase-şapte luni. „Pentru aceasta, în 2012 sunt necesare 243,4 milioane de lei, sumă care ar fi folosită pentru lucrări de montaj, mobilier etc.”.

„Toţi dau din umeri”

Administratorul firmei de construcţii „Acar-Cantarajiu”, Ion Cantarajiu, ne-a spus că situaţia la Preşedinţie nu s-a schimbat deloc din 2010, când, din suma de 218 milioane de lei, stabilită prin hotărâre de Guvern, s-au cheltuit o sută de milioane, plus alte şase milioane neachitate de către beneficiar. „Nu s-a alocat niciun bănuţ pentru continuarea lucrărilor. Acolo a rămas totul conservat… Mai e necesar de executat lucrări interioare, care ţin de electricitate, utilaje, reţele etc. În exterior, sunt necesare lucrările de amenajare, inclusiv darea în exploatare a celor două havuzuri din faţa instituţiei”, ne-a comunicat Ion Cantarajiu. El precizează că pentru clădirea Preşedinţiei ar mai fi nevoie de aproximativ 120 mln. lei, „dar, pentru 2012, nu avem nicio informaţie pozitivă. Toţi dau din umeri…”.

„Capitaliştii fac foarte bine calculele…”

Cu permisiunea secretariatului Legislativului, am mers în interiorul celui de-al doilea edificiu important în stat - Parlamentul. Aflată peste drum de Preşedinţie, clădirea este şi ea pustie, nefinisată şi... rece. O adevărată Siberie. Holurile sunt albe, iar sala de şedinţă - plină cu praf. O părăsim cu nasurile îngheţate.

Potrivit directorului firmei „Consfirm Group”, Alexandru Guţu, până în prezent lucrările de reparaţie au fost executate în proporţie de 30-35%, iar pentru a le încheia mai este nevoie de aproximativ 100-150 mln. lei. „Avem nevoie de materiale de construcţie fabricate peste hotare (România, Ucraina, Germania, Japonia). Comanda a fost făcută şi executată de capitalişti. Ei aşteaptă bani, ca materialele să ne fie livrate”. Alexandru Guţu ne spune că, din cauza crizei economice, „capitaliştii fac foarte bine calculele şi, respectiv, aşteaptă plata sută la sută... Slavă Domnului că n-am semnat vreun contract şi am scăpat de penalităţi”.

Persoanele implicate în procesul reparaţiei celor două edificii ale statului susţin că nu banii împiedică finisarea lucrărilor, ci stabilitatea politică: numai atunci când principalele persoane în stat vor fi sigure că se vor afla la putere pentru un întreg mandat, clădirile vor fi îndată reparate.
Amintim că cele două firme au fost selectate în urma unei licitaţii la care au participat cinci companii. „Acar-Cantarajiu” a reconstruit anterior Centrul Republican pentru Copii şi Tineret, iar „Consfirm Group” este cunoscută prin fondatorul acesteia - fostul ministru al Construcţiilor în Guvernul Greceanîi, Vladimir Baldovici.

Parlamentul închiriază Palatul Republicii

În prezent, Palatul Republicii, o întreprindere aflată în subordinea Cancelariei de Stat, este închiriat pentru desfăşurarea şedinţelor în plen ale Parlamentului. Directorul Tudor Nirean ne-a spus că Sala mare, unde se desfăşoară şedinţele plenare, costă 3000 de lei pentru o oră, iar Sala de conferinţe, unde au loc, cel mai des, şedinţele Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană, costă 2000 de lei pentru o oră. Potrivit lui Tudor Nirean, şi sălile în care se întrunesc fracţiunile parlamentare sunt luate cu chirie - cu 800 de lei ora -, de acestea, însă, deputaţii se folosesc mai rar... Banii sunt achitaţi în contul ÎS „Palatul Republicii”.

Galerie foto

17 Noiembrie 2011

Parlamentul Republicii Moldova

  • ex1 Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei nu vor fi gata nici în 2012 din lipsă de bani.
  • ex1 Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.
  • ex1 Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane.
  • ex1 Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…
  • ex1
  • ex1
  • ex1
Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 30 Iulie 2015, ora: 07:11

(REȚETA ZILEI) Coaste de porc marinate la gratar

(REȚETA ZILEI) Coaste de porc marinate la gratar

Costița de porc este unul dintre acele feluri de mâncare după care te lingi pe degete la propriu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iulie 2015, ora: 06:57

(TIMPUL 30 IULIE 2013) Șevciuk amenință DIRECT R. Moldova: Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat cu FORȚA

(TIMPUL 30 IULIE 2013) Șevciuk amenință DIRECT R. Moldova: Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat cu FORȚA

Într-un interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda, răspunzând la întrebarea „Care este probabilitatea de rezolvare cu forţa a problemei transnistrene?”, Şevciuk a afirmat: „În calitate de cetăţean, sper că nu va fi aşa ceva, dar ca preşedinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 17:54

Putin se opună unui tribunal ONU care să judece prăbușirea zborului MH17 deși Moscova declară că puterea de la Kiev este vinovată

Premierul olandez Mark Rutte i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să nu se opună înființării unui Tribunal ONU care să-i judece pe cei bănuiți de doborîrea unui avion malaezian în estul Ucrainei în iulie 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 17:51

Maia Sandu știa că nu are șanse să ajungă Premier? Ghimpu: ”Din mai își caută de lucru în America”

Maia Sandu își caută de lucru în Statele Unite ale Americii. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, după întrevederea cu liderii partidelor proeuropene. Potrivit lui, ministrul în exercițiu al Educației nu și-ar fi dorit,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 17:44

Republica Moldova ar putea pierde peste 3 miliarde de lei

Republica Moldova ar putea pierde peste 3 miliarde de lei

Suspendarea finanţării externe a Republicii Moldova ar putea duce la pierderi bugetare de peste 3 miliarde de lei, potrivit unui raport publicat astăzi de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iulie 2015, ora: 17:43

(PRESA) Cine ar putea fi noul ministru al justiției, propus de PDM

Partidul Democrat l-ar putea propune pe Vladimir Cebotari, actualul director al Î.S. "Calea Ferată din Moldova" în funcția de ministru al justiției, potrivit unor surse din cadrul AIE III.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Iulie 2015, ora: 16:44

Programul de guvernare a fost definitivat

Programul de guvernare a fost definitivat

Liderii noii coaliții de la Chișinău au finalizat miercuri discuțiile în privința programului de guvernare, acesta urmând să fie prezentat joi în parlament de către premierul desemnat Valeriu Streleț.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 16:00

GirlsGoIT – prima tabără de programare pentru fetele din Moldova

GirlsGoIT – prima tabără de programare pentru fetele  din Moldova

36 de fete din 15 raioane din Moldova vor participa la tabăra de vară de programare GirlsGoIT. Acesta este un program de 2 săptămîni, timp în care tinerele cu vîrsta cuprinsă între 16 și 20 de ani vor învăța să dezvolte aplicații web și într-un final...

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 29 Iulie 2015, ora: 15:59

Cetăţenii Republicii Moldova vor călători fără vize în Serbia

Cetăţenii Republicii Moldova vor călători fără vize în Serbia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că au fost finalizate procedurile necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Serbia privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii ambelor...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 29 Iulie 2015, ora: 15:41

12 aeronave militare au fost interceptate de NATO în apropiere de Letonia

12 aeronave militare au fost interceptate de NATO în apropiere de Letonia

Luptători NATO au interceptat deasupra Mării Baltică, în apropiere de Letonia, 12 aeronave militare ce aparțin Federației Ruse. Anunțul a fost făcut de către armata națională letonă pe Twitter.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Iulie 2015, ora: 15:13

„Der Spiegel” despre neînțelegerile dintre Ponta și Iohannis: ”Ales pentru a face curăţenie, preşedintele poate eşua din cauza oponenţilor săi”

„Der Spiegel” despre neînțelegerile dintre Ponta și Iohannis: ”Ales pentru a face curăţenie, preşedintele poate eşua din cauza oponenţilor săi”

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că este adevărat că nu răspunde la telefon dacă îl sună „preşedintele Dan Mihalache”, adăugând că răspunde dacă este sunat de „preşedintele pe hârtie Klaus Iohannis”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 14:55

Chirtoacă la cel de-al treilea mandat: ”Avem primar, vom avea premier și președinte! Apoi Integrare, unire!” (GALERIE FOTO)

Chirtoacă la cel de-al treilea mandat: ”Avem primar, vom avea premier și președinte! Apoi Integrare, unire!” (GALERIE FOTO)

În cadrul ședinței de constituire a Consiliului municipal Chișinău care a avut loc ieri, 28 iulie, Dorin Chirtoacă și-a primit legitimația de primar general al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 14:42

Angajații CFM protestează: Nu și-au primit salariile de două luni

Angajații CFM protestează: Nu și-au primit salariile de două luni

Angajaţii întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova protestează împotriva întârzierii plăţilor salariale cu două luni.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 29 Iulie 2015, ora: 13:50

(UCRAINA) Circa 100 de separatiști au atacat pozițiile armatei ucrainene lângă Sciastie

(UCRAINA) Circa 100 de separatiști au atacat pozițiile armatei ucrainene lângă Sciastie

O intensificare a acțiunilor separatiștilor s-a înregistrat în ultimele 24 de ore în zona de conflict din estul Ucrainei, dar confruntările cele mai intense, care au durat în jur de trei ore, au avut loc în apropiere de orășelul Sciastie din regiunea Donețk-...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 13:47

Captură record de droguri în România: Heroină în valoare de 40 milioane euro

Captură record de droguri în România: Heroină în valoare de 40 milioane euro

Procurorii DIICOT din București au prezentat miercuri, 29 iulie, cele 333 de kilograme de heroină găsite în urmă cu o zi într-un TIR, care încerca să iasă din țară prin Vama Petea din județul Satu Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 11:51

TREI mașini s-au făcut praf într-o intersecție din capitală

TREI mașini s-au făcut praf într-o intersecție din capitală

Un accident în care au fost implicate trei mașini a avut loc în această dimineață pe bulevardul Grigore Vieru intersecție cu strada Ierusalim.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 11:42

AVERTISMENT Ne pregătim pentru un război GLOBAL. Aşa-zisul război pentru resurse

Ne pregătim pentru un război GLOBAL. Aşa-zisul război pentru resurse

Kremlinul crede că după 2025 se va declanşa un război global pentru resurse, iar criza ucraineană a fost gândită de SUA pentru a împiedică Rusia să se pregătească pentru o astfel de evoluţie, a declarat expertul militar rus Pavel Felgengauer, cunoscut pentru atitudinea sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 11:31

(MARE ATENȚIE) O porţiune a străzii Pușkin va fi închisă timp de un an

În perioada 27 iulie 2015 – 27 iulie 2016, se suspendă parțial traficul rutier pe strada Pușkin intersecție cu strada Columna, în legătură cu executarea lucrărilor de construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 11:25

Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital: A fost împușcat de un necunoscut în curtea casei

Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital: A fost împușcat de un necunoscut în curtea casei

Un bărbat a ajuns la spital dupa ce a fost împuşcat în curtea casei. Totul s-a întâmplat ieri seara, în jurul orei 22:00, pe strada Voluntarilor din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iulie 2015, ora: 11:17

Excursii în România pentru 10.000 de basarabeni

Excursii în România pentru 10.000 de basarabeni

10.000 de basarabeni vor explora cele mai pitorești și atractive locuri turistice din România în perioada 1 - 30 august.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 29 Iulie 2015, ora: 10:34

Soarta copiilor din internate a fost discutată de jurnaliști și activiști neguvernamentali

Soarta copiilor din internate a fost discutată de jurnaliști și activiști neguvernamentali

Centrul de Investigații Jurnalistice în colaborare cu alianța ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF) a organizat, ieri, 28 iulie, un club de presă cu genericul: „Casa de copii nu e acasă. Instituționalizarea copiilor trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Iulie 2015, ora: 10:24

Cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să se întrunească astăzi

Cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să se întrunească astăzi

Cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să se întrunească astăzi pentru a definitiva componenţa noului cabinet de miniştri şi programul de guvernare, a anunțat aseară liderul PL Mihai Ghimpu, după întrevederea pe care a avut-o cu candidatul la...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 29 Iulie 2015, ora: 09:57

În timpul operațiunii antiteroriste și-au pierdut viața 2300 militari ucraineni

În timpul operațiunii antiteroriste, în estul Ucrainei și-au pierdut viața 2300 de militari ai Forțelor Armate Ucrainene, iar 273 au fost dați dispăruți. Anunțul a fost făcut de către colonelul Alexei Nozdracev.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 29 Iulie 2015, ora: 09:46

21 ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova

21 ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova

Astăzi se împlinesc 21 ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. Legea Supremă a țării noastre a intrat în vigoare în data de 27 august 1994.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 29 Iulie 2015, de Marin Basarab

Domnişoara Constituţie

Hai să fim sinceri, Constituţia Republicii Moldova nu reprezintă în nici un caz legea supremă în stat. E vorba mai degrabă de o domnişoară, în floarea vârstei, trădată, maltratată şi violată de fiecare cetăţean al acestei ţări. Astăzi, 29 Iulie, domnişoara Constituţie a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Iulie 2015, de Moni Stănilă

Expoziție permanentă

Vara, cine își permite, călătorește prin lume. De obicei turiștii se interesează ce pot vizita. Și în această listă intră de obicei: obiective geografice, istorice și arheologice, artistice. Oamenii vor să vadă munți, mare, vestigii, dar și obiective artistice mai noi sau mai vechi cum ar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Iulie 2015, de Constantin Tănase

Petru Rareș, popa și generalul Alexei

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iulie 2015, de Octavian Țâcu

Noua ordine mondială

Situația în care s-a pomenit Europa și lumea după anexarea Crimeii și războiul din estul Ucrainei nu este extraordinară și nemaiîntâlnită în istorie. Din contra, așa cum sugerează Arnold J. Toynbee în Studiu asupra Istoriei ciclicitatea evenimentelor este halucinantă și...

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iulie 2015, de Moni Stănilă

Caracatița care ne înghite

Statul se presupune că ar trebui să fie acea structură politică inventată pentru a proteja societatea, respectiv poporul. Dar nu e așa. Nu la noi. Statul e o caracatiță de scos și stors bani, care ne vlăguiește, ne înșală și inventează legi care să îi servească ei și nu nouă.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 27 Iulie 2015, de Constantin Tănase

Minoritățile și Rusia lui Putin

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iulie 2015, de Moni Stănilă

Înmulțirea pâinilor

„(...)Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti. Şi El a zis: Aduceţi-Mi-le aici.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 24 Iulie 2015, de Constantin Tănase

De ce, bă Ionelule?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop, 2000

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Iulie 2015, de Ana Gherciu

Viol și carne crudă

„Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă”. Citesc acest titlu, pe Adevărul din România, și apoi, parcă obișnuită cu faptul că toate cele vrute și nevrute se pot întâmpla doar în Republica Moldova, aflu ușurată (sau nu) că s-a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Iulie 2015, de Marin Basarab

Să moară săracii!

Uneori am impresia că toată clasa noastră politică, împreună cu demnitarii şi funcţionarii de rang mic şi mare ascultă punk rock. Ceea ce se întâmplă în Moldova ultimilor ani pare a fi luat din piesa „Kill the poor” (Omorâţi săracii) lansată prin anii 1980 de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Iulie 2015, de Tudor Cojocariu

4 lucruri pentru următorii 4 ani

Iată că astăzi, în iulie 2015, după toate câte s-au întâmplat, noi încă mai așteptăm să primim vești bune de la aceeași trei lideri politici cărora le datorăm marasmul moldav din recenții 6 ani. Singur acest fapt provoacă o profundă stare de dezgust, care poate fi...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 23 Iulie 2015, de Tatiana T. Macovei

„Ai mei au plecat demult, tare demult…”

Credeam că plecarea moldovenilor la muncă peste hotare nu mai este demult un subiect atât de sensibil, dar m-am înșelat. Noi, cei de la oraș, privim acest fenomen ca unul simplu: un job, ce contează dacă lucrezi aici, sau în Italia, Spania, Portugalia sau Germania? Este un loc de muncă și...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Iulie 2015, de Marin Basarab

OAIE 3

Felicitări, popor! După OAIE 1 şi OAIE 2 ne-am ales cu OAIE 3, una care behăie pe aceleaşi tonalităţi, tot despre integrarea europeană. Oligofrenii Alianţei pentru Integrare Europeană au revenit în forţă. Au uitat de concesionarea aeroportului, miliardul furat, Pădurea Domnească, torţionarii din...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Iulie 2015, de Octavian Țâcu

Teoria formelor occidentale fără fond moldovenesc sau de ce Titu Maiorescu mai are dreptate

Motto: „Plângerea poporului de jos şi ridicolul plebei de sus au ajuns la culme” (Titu Maiorescu (1868))

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Iulie 2015, de Moni Stănilă

Negociere, laitmotivul verii

Cum aud de negocieri, mă și apucă durerea de cap. Așa ne-au fentat și după 30 noiembrie. Cu negocierile. Iar între timp au aruncat leul în gura valutei. Pe motiv că nu avem guvern. Și cu promisiunea că odată cu instalarea guvernului Gaburici leul își va reveni.

() Citeşte tot articolul