Astăzi 17 Septembrie 2014, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Septembrie 2014
Abonamente

Actualitate 17 Noiembrie 2011, ora 05:32    Din editia print

GALERIE FOTODe ce rămân în praf şi beznă clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei

Marime Font

Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

 

 

 

 

 

Chişinău
15°
Hânceşti
14°
Tiraspol
14°
Chişinău 59 Hânceşti 57 Tiraspol 57

 

Se pare că nimeni nu este interesat de reparaţia completă a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, deoarece nu se ştie cine va ocupa fotoliile din cele două edificii.

Fără un preşedinte ales, dar şi cu un Parlament care, aproape inevitabil, devine dizolvabil, R. Moldova rămâne în continuare fără cele două clădiri importante ale statului. Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, distruse în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, nu vor fi gata nici la anul din lipsă de bani.

Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. De fapt, lucrul acesta nu s-a făcut nici anul trecut. Potrivit Ministerului Construcţiilor, dar şi reprezentanţilor celor două firme care se ocupă de reparaţia clădirilor, din cauza nealocării banilor, lucrările făcute în interior au început să degradeze.


„Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane. Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…”, a declarat viceministrul Construcţiilor, Anatol Zolotcov, în cadrul şedinţei Parlamentului din 28 octombrie 2011. Potrivit lui, dacă ar fi alocată suma necesară, lucrările ar putea fi finalizate în şase-şapte luni. „Pentru aceasta, în 2012 sunt necesare 243,4 milioane de lei, sumă care ar fi folosită pentru lucrări de montaj, mobilier etc.”.

„Toţi dau din umeri”

Administratorul firmei de construcţii „Acar-Cantarajiu”, Ion Cantarajiu, ne-a spus că situaţia la Preşedinţie nu s-a schimbat deloc din 2010, când, din suma de 218 milioane de lei, stabilită prin hotărâre de Guvern, s-au cheltuit o sută de milioane, plus alte şase milioane neachitate de către beneficiar. „Nu s-a alocat niciun bănuţ pentru continuarea lucrărilor. Acolo a rămas totul conservat… Mai e necesar de executat lucrări interioare, care ţin de electricitate, utilaje, reţele etc. În exterior, sunt necesare lucrările de amenajare, inclusiv darea în exploatare a celor două havuzuri din faţa instituţiei”, ne-a comunicat Ion Cantarajiu. El precizează că pentru clădirea Preşedinţiei ar mai fi nevoie de aproximativ 120 mln. lei, „dar, pentru 2012, nu avem nicio informaţie pozitivă. Toţi dau din umeri…”.

„Capitaliştii fac foarte bine calculele…”

Cu permisiunea secretariatului Legislativului, am mers în interiorul celui de-al doilea edificiu important în stat - Parlamentul. Aflată peste drum de Preşedinţie, clădirea este şi ea pustie, nefinisată şi... rece. O adevărată Siberie. Holurile sunt albe, iar sala de şedinţă - plină cu praf. O părăsim cu nasurile îngheţate.

Potrivit directorului firmei „Consfirm Group”, Alexandru Guţu, până în prezent lucrările de reparaţie au fost executate în proporţie de 30-35%, iar pentru a le încheia mai este nevoie de aproximativ 100-150 mln. lei. „Avem nevoie de materiale de construcţie fabricate peste hotare (România, Ucraina, Germania, Japonia). Comanda a fost făcută şi executată de capitalişti. Ei aşteaptă bani, ca materialele să ne fie livrate”. Alexandru Guţu ne spune că, din cauza crizei economice, „capitaliştii fac foarte bine calculele şi, respectiv, aşteaptă plata sută la sută... Slavă Domnului că n-am semnat vreun contract şi am scăpat de penalităţi”.

Persoanele implicate în procesul reparaţiei celor două edificii ale statului susţin că nu banii împiedică finisarea lucrărilor, ci stabilitatea politică: numai atunci când principalele persoane în stat vor fi sigure că se vor afla la putere pentru un întreg mandat, clădirile vor fi îndată reparate.
Amintim că cele două firme au fost selectate în urma unei licitaţii la care au participat cinci companii. „Acar-Cantarajiu” a reconstruit anterior Centrul Republican pentru Copii şi Tineret, iar „Consfirm Group” este cunoscută prin fondatorul acesteia - fostul ministru al Construcţiilor în Guvernul Greceanîi, Vladimir Baldovici.

Parlamentul închiriază Palatul Republicii

În prezent, Palatul Republicii, o întreprindere aflată în subordinea Cancelariei de Stat, este închiriat pentru desfăşurarea şedinţelor în plen ale Parlamentului. Directorul Tudor Nirean ne-a spus că Sala mare, unde se desfăşoară şedinţele plenare, costă 3000 de lei pentru o oră, iar Sala de conferinţe, unde au loc, cel mai des, şedinţele Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană, costă 2000 de lei pentru o oră. Potrivit lui Tudor Nirean, şi sălile în care se întrunesc fracţiunile parlamentare sunt luate cu chirie - cu 800 de lei ora -, de acestea, însă, deputaţii se folosesc mai rar... Banii sunt achitaţi în contul ÎS „Palatul Republicii”.

Galerie foto

17 Noiembrie 2011

Parlamentul Republicii Moldova

  • ex1 Clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei nu vor fi gata nici în 2012 din lipsă de bani.
  • ex1 Responsabili de la Ministerul Finanţelor ne-au confirmat că în Bugetul de Stat pentru anul 2012 nu sunt prevăzute surse de finanţare pentru finalizarea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.
  • ex1 Banii alocaţi în 2010, câte 25 de milioane pentru fiecare edificiu, au fost cheltuiţi. La clădirea Parlamentului - nouă milioane.
  • ex1 Pentru 2011 am solicitat 130,9 milioane de lei, dar, din păcate, aceşti bani n-au fost prevăzuţi în proiectul Bugetului…
  • ex1
  • ex1
  • ex1
Un articol de:

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 20:17

PDM vrea un referendum bine organizat în 2015 pentru a evita eșecul din 2010

Partidul Democrat din Moldova vine cu unele precizări, prvind inițiativa semnată de PLDM si PLR de a organiza în data de 30 noiembrie 2014 un referendum de modificare a Constituției, astfel încât șeful statului să fie ales în mod direct de către cetățeni, anunță...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 19:09

PL consideră referendumul lui Filat o încercare de spălare a imaginii

Propunerea PLDM și PLR de a organiza un referendum de modificare a Constituției, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, este o acțiune prin care Vlad Filat încearcă să distragă atenția opiniei publice de la scandalurile în care este imiplicat. De această părere este...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 18:48

Moscova va trimite mai mulți militari în 'zona Crimeii'

Moscova va trimite mai mulți militari în 'zona Crimeii'

Rusia își va întări dispozitivul militar în 'zona Crimeii', ca urmare a agravării crizei din Ucraina și a creșterii numărului de forțe străine din apropierea frontierei ruse, a anunțat marți ministrul apărării, Serghei Șoigu, relatează Digi 24.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 18:36

Primul atac al aviației SUA asupra obiectivelor Statului Islamic

Armata americană a efectuat marți atacuri aeriene asupra obiectivelor grupării islamice, în cadrul noii coaliții împotriva Statului Islamic. Între timp, comunitatea internaţională, reunită luni la Paris a promis să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 18:20

Ministrul Bumacov merge la Moscova

Ministrul Bumacov merge la Moscova

Ministrul Agruculturii, Vasile Bumacov, va efectua miercuri o vizită la Moscova, pentru a discuta cu responsabili ai Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară ( Rosselihoznadzor) despre reluarea exporturilor agroalimentare în Federaţia Rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 18:09

Șalaru: liderii europeni vor ca Vlad Filat să se retragă din prim planul politicii

Prim-vicepreședintele PL, Anatol Șalaru, a declarat ieri seara, într-o emisiune la Realitatea TV, că Iurie Leancă este „un extraordinar ministru de externe”, însă „ca prim ministru nu și-a dovedit competențele pentru că nu a fost lăsat să o facă”....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Septembrie 2014, ora: 17:54

Președintele Timofti dă asigurări că își va exercita mandatul până la capăt

Președintele Timofti dă asigurări că își va exercita mandatul până la capăt

Președintele Nicolae Timofti a respins marți supozițiile din presă, potrivit cărora își va da demisia după alegerile parlamentare din 30 noiembrie și a dat asigurări că își va duce mandatul până la sfârșit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 17:46

CJI: Mass-media din Moldova rămân parţial libere

Mass-media din Republica Moldova sunt parţial libere, iar presa scrisă şi cea electronică au înregistrat o degradare clară în urma imixtiunii politicului în activitatea editorială. Acestea sunt constatările experţilor, în urma unei evaluări efectuate de Centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 17:30

Șeful liberalilor din România: Cred că Băsescu mă va susține în turul II al alegerilor prezidențiale

Șeful liberalilor din România: Cred că Băsescu mă va susține în turul II al alegerilor prezidențiale

Liderul liberal din România, Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, este de părere că preşedintele Traian Băsescu îl va susține în turul al doilea al scrutinului, deoarece este ”un om de dreapta”.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Septembrie 2014, ora: 17:12

PLDM și PLR vor referendum pentru modificarea Constituției odată că alegerile parlamentare

Parlamentarii PLDM și PLR au depus marți la Curtea Contituțională propunerea de a iniția un referendum pentru revizuirea Constituției, cele două formațiuni dorind ca această consultare populară să aibă loc pe 30 noiembrie, odată cu alegerile parlamentare. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 16:57

Iulia Timoșenko îl acuză pe președintele Ucrainei de capitulare în fața separatiștilor

Iulia Timoșenko îl acuză pe președintele Ucrainei de capitulare în fața separatiștilor Din editia print

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko l-a acuzat marți pe președintele Petro Poroșenko de legalizarea terorismului și a ocupației Ucrainei prin legea ce prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse din estul țării, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 16:50

Poroşenko: Legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei

Poroşenko: Legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei

Preşedintele nou ales al Ucrainei, Petro Poroşenko a declarat că legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Spectacole 16 Septembrie 2014, ora: 16:42

Omul săptămânii: Leo Rudenco, actor de teatru și cinema

Studii: Institutul de Stat a Artelor, specialitatea actor de teatru și film. 

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 16 Septembrie 2014, ora: 16:31

Uniunea Europeană condamnă trimiterea celui de-al doilea convoi umanitar rusesc la Donbas

Uniunea Europeană condamnă trimiterea celui de-al doilea convoi umanitar rusesc la Donbas

Uniunea Europeană condamnă trimiterea celui de-al doilea convoi umanitar rusesc la Donbas, fără acordul autorităţilor ucrainene.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 16:23

Ghimpu declară că nu va negocia cu Vlad Filat după alegeri

Ghimpu declară că nu va negocia cu Vlad Filat după alegeri

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că nu va repeta greșelile din 2009."Vom face așa încît să avem o guvernare care să întoarcă banca și aeroportul", a mai spus el în cadrul emisiunii În PROfunzime, de la Pro TV. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 16:21

Ponta către veteranii de război: Vreau să preiau de la această generație idealurile de unire și de unitate națională

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că își dorește să preia de la generațiile de români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial "idealurile de unire și de unitate națională".

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Septembrie 2014, ora: 16:21

Prunele uscate, recomandate în regimurile de slăbire (studiu)

Prunele uscate, recomandate în regimurile de slăbire (studiu)

Prunele uscate pot fi extrem de utile ca aliment complementar în regimurile de slăbire - este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea din Liverpool, transmite passionsante.be. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 16:19

Atenţie şoferi! Circulaţie suspendată pe mai multe tronsoane de drum din capitală

Atenţie şoferi! Circulaţie suspendată pe mai multe tronsoane de drum din capitală

În perioada 20 septembrie – 22 septembrie circulaţia va fi suspendată pe mai multe tronsoane de drum din capitală. Măsura are loc în legătură cu executarea lucrărilor de reconstrucţie a reţelelor de apeduct.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 15:42

Vin temperaturi de toamnă: Meteorologii promit în următoarele zile până la 26 de grade

Vin temperaturi de toamnă: Meteorologii promit în următoarele zile până la 26 de grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru perioada 17-23 septembrie, vreme în general fără precipitaţii şi doar în intervalul 21-23 septembrie, izolat vor cădea ploi slabe de scurtă durată.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 15:30

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Persoane ÎNARMATE au încercuit Parlamentul tătăresc din Simferopol. În ultimele 24 de ore în Donețk au murit 3 persoane, iar 5 au fost rănite

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Persoane ÎNARMATE au încercuit Parlamentul tătăresc din Simferopol. În ultimele 24 de ore în Donețk au murit 3 persoane, iar 5 au fost rănite

Teroriștii pro-ruși continuă activ acțiunile militare în zonele de conflict, atacând pozițiile forțelor ucrainene.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 16 Septembrie 2014, ora: 14:38

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina

Parlamentul European a ratificat marți, în același timp cu Parlamentul de la Kiev, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2014, ora: 14:02

Parlamentul Ucrainei a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Parlamentul Ucrainei a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Rada de la Keiv a ratificat marți Acordul istoric de asociere cu Uniunea Europeană, concretizând îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Moscova. Parlamentul European a ratificat, în acelaşi timp cu Parlamentul ucrainean, Acordul de asociere între Uniunea...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014, ora: 13:30

Parlamentul ucrainean a adoptat legea ce oferă mai multă autonomie regiunilor separatiste

Parlamentul ucrainean a adoptat legea ce oferă mai multă autonomie regiunilor separatiste

Parlamentul ucrainean a adoptat, marţi, proiectul de lege depus de preşedintele Petro Poroşenko, prin care li se acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi care fixează alegeri locale în aceste regiuni, la 7 decembrie, relatează Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Septembrie 2014, ora: 12:42

Cetățenii din Republica Moldova cheltuiesc mai mult decât câștigă și rămân dependenți de banii de peste hotare

Cetățenii din Republica Moldova cheltuiesc mai mult decât câștigă. Cel puțin așa rezultă din datele Biroului Național de Statistică publicate marți. Astfel, venitul mediu lunar al unui cetățean a fost, în trimestrul al II-lea al anului, de 1756,1 lei, în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 16 Septembrie 2014, ora: 11:26

Un comandant NATO susţine că Rusia începe să aplice în Republica Moldova acelaşi scenariu din Ucraina

Un comandant NATO susţine că Rusia începe să aplice în Republica Moldova acelaşi scenariu din Ucraina

Comandantul forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, susţine că Rusia începe să aplice în R. Moldova şi Transnistria acelaşi scenariu din Ucraina, care a dus la anexarea Crimeei, relatează marți Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 16 Septembrie 2014, de Ion Macovei

Părinții își dau copiii pe mâna lui Dodon

Socialiștii s-au lăudat cu zeci de mii de participanți la mitingul de duminică pentru aderarea Moldovei la fantasmagorica Uniune Vamală.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Constantin Tănase

De ce politicienii moldoveni nu zâmbesc?

Există în „Fiziologia provincialului în Iași” de Mihail Kogălniceanu o intrare monumentală în subiect: „Deci începem. Scoateţi-vă pălăriile şi vă închinaţi. Provincialul intră în scenă”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de George Damian

Timpul şi presa de azi

Cred că am mai spus povestea asta, dar merită repetată. Cu mai mulţi ani în urmă plecam de la Chişinău spre Bucureşti cu trenul şi îmi luasem de citit un snop de ziare, tot ce găsisem la chioşc tipărit în limba română.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Octavian Țâcu

NATO și Republica Moldova (I) Argument istoric

Războiul dintre Ucraina și Federația Rusă ne-a adus pe toți în fața coveții sparte.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Moni Stănilă

Moldova săracilor

Pe un fundal de trai oribil, când oamenii (și așa prost plătiți) nu își primiseră salariile cu anii, comuniștii au reușit în februarie, 2001, să vină la putere. Și s-au ținut acolo mult și bine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Marin Basarab

Despre câinii turbați sau, care este rolul presei în societate?

Scriam mai demult într-un articol ca aș vrea să avem o presă plină de câini turbați. Țin minte că în acea perioadă cam toți jurnaliștii și ziariștii, de la mic la mare, săriseră în capul lui Ion Muruianu care și-a permis această afirmație. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Tudor Cojocariu

Un strigăt către moldovenii „di piști tăt”

Comunistul socialist Igor Dodon a lansat recent o nouă bălăurie cu pretenție de capodoperă de pe Bâc.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Moni Stănilă

Din convorbirea lui Iisus cu Nicodim

„După cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Septembrie 2014, de Moni Stănilă

Priorități „culturale"

Am realizat un proiect la Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale de care sunt foarte bucuroasă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Septembrie 2014, de Constantin Tănase

Jurnalismul fără permisiune de portarmă

Acum 13 ani, pe 14 septembrie lansam primul număr al publicației TIMPUL. Dacă cineva mi-ar fi spus atunci că și peste 13 ani, la Chișinău, vor exista presă de partid și jurnaliști de partid, l-aș fi scuipat în ochi.  

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Septembrie 2014, de Constantin Tănase

Un subiect care nu mai poate fi evitat: aderarea la NATO și „neutralitatea” R. Moldova

Ca să depistăm adevărata „boală patriotică” de care zac liderii politici ai RM și să-i diagnosticăm corect cauzele e suficient să urmărim atitudinea acestora față de așa-zisa neutralitate, consfințită în articolul 11 din Constituție și față de problema aderării RM la NATO. 

() Citeşte tot articolul