Din 2014 certificatul ENERGETIC al clădirii, obligatoriu la vânzare ori închiriere
Parlamentul R. Moldova a adoptat în prima lectură proiectul de Lege privind performanța energetică a clădirilor. Prin urmare, dacă legea va fi promulgată, aceștia vor fi obligați să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, înainte de perfectarea contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să cunoască performanţa energetică a clădirii.
Clădirilor din R. Moldova le revin 45% din consumul total de energie. Sectorul construcțiilor are cel mai mare potențial de reducere a consumului de energie, estimat la circa 10-12%, ținta națională fiind de 20% către anul 2020, se arată în nota informativă a proiectului de Lege privind performanța energetică a clădirilor. Potrivit acesteia, mai bine de jumătate din fondul locativ al R. Moldova a fost construit cel puțin patru decenii în urmă, având caracteristici termice foarte scăzute. Astfel, pentru încălzirea fiecărui metru pătrat noi consumăm de 3-5 ori mai multă energie decât europenii. Spre exemplu, în România, după reabilitarea termică, consumul de energie a unui apartament a scăzut cu 35%, iar valoarea acestora de piaţă s-a majorat cu 30% după reabilitare.
Mai mult, în ultimii cinci ani, prețurile la energia termică au crescut cu 80%, iar la gazele naturale s-au dublat. Acest fapt se reflectă negativ asupra calității vieții populației R. Moldova pentru că în sectorul rezidențial ponderea cheltuielilor pentru energia termică atinge între 20% și uneori, în sezonul de încălzire – 50% din veniturile lunare per gospodărie.
Performanța energetică va influența prețul clădirii
Prin urmare, dacă Legea privind performanța energetică a clădirilor va trece în parlament și de cea de-a doua lectură, atunci toate clădirile noi, clădirile existente care vor fi renovate, precum și clădirile propuse spre vânzare sau închiriere vor fi supuse certificării din punctul de vedere al performanței energetice. Pentru fiecare clădire va fi eliberat un certificat de performanță energetică, care va fi efectuat de către specialiștii Agenției de Eficiență Energetică și va fi valabil pe parcursul a 10 ani. Certificarea se va face atât a clădirii, cât și a sistemelor de încălzire și de ventilare. În baza rezultatelor evaluării performanței energetice, clădirii i se atribuie o clasă energetică.
Potrivit notei informative, certificarea performanței energetice a clădirilor are drept scop informarea potențialilor proprietari sau locatari ai clădirilor despre performanța acestora și transformarea performanței energetice într-un indicator important care influențează prețul de piață al imobilelor. Deoarece cheltuielile cumulative pentru încălzire pe perioada ciclului de viață a unei clădiri sunt mari și chiar comparabile cu valoarea imobilului, clădirile cu o performanță energetică mai ridicată se vor bucura de o cerere mai mare și în acest mod va influența promovarea îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor. Concomitent, certificarea performanței energetice a clădirilor are drept scop și îmbunătățirea performanței energetice a clădirii certificate prin intermediul recomandărilor incluse în certificatele de performanță.
Subvenții de la stat pentru eficiență energetică
Mai mult, la proiectarea clădirilor noi și înainte de obținerea autorizației de construire, trebuie să fie studiată și luată în considerare fezabilitatea, din punct de vedere tehnic, economic și al mediului, al utilizării sistemelor alternative de eficiență ridicată care funcționează integral ori parțial pe energie regenerabilă. Potrivit proiectului de lege, clădirile noi și clădirile existente care vor fi renovate trebuie să utilizeze un cuantum minim de energie provenit din surse regenerabile, stabilit de organul central de specialitate.
Legea prevede că guvernul va stabili și oferi stimulente financiare pentru implementarea măsurilor de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor.
Autorii proiectului de lege estimează că implementarea acesteia va avea drept efect reducerea consumului de energie în clădirile de locuit noi cu cel puțin 30% comparativ cu cele care se construiesc în prezent, și aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi. O altă consecință va fi reducerea facturii pentru încălzire în clădirile noi cu peste 5 mii de lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere, sau economii de peste 200 mln. lei cumulativ pentru toate clădirile de locuit noi construite din 2012 până în 2020.
În 2007, în România a început programul de reabilitare termică „Iarna va fi ca vara!” care a avut drept scop creșterea performanței energetice a clădirilor. Până în prezent, numai în București au fost reabilitate termic 1292 de clădiri. Iar în 2013 primăriile de sector din capitala statului vecin au prevăzut în buget, pentru acest program, 523 mln. lei românești. Potrivit programului, în medie, proprietarii apartamentelor din blocurile reabilitate termic au achitat circa 20% din valoarea lucrărilor, restul costurilor fiind acoperite din bugetul de stat și bugetele locale.