Domnitorul Mihai Viteazul (1558-1601)
Mihai Viteazul, nascut in Orasul de Floci (Ialomita), a fost fiul domnitorului Patrascu cel Bun, mama sa fiind Teodora, membra a familiei Cantacuzinilor. Fiind simultan domnitor in ?ara Romaneasca (1593-1601), Transilvania (1599-1600) si Moldova (1600), Mihai Viteazul a realizat pentru prima data in istoria Romaniei unirea tuturor romanilor. In constiinta colectiva romaneasca, el este unul dintre cei mai importanti eroi nationali ai Romaniei.
I s-a spus Viteazul pentru ca a avut curajul sa infrunte forta uriasa a Imperiului Otoman din acele vremuri, dar si toate celelalte natiuni vremelnic potrivnice din jurul Romaniei: ungurii, polonezii, tatarii si rusii. Din ianuarie 1588 si pana in vara anului 1593, el va urca constant in dregatorii, de la functia de ban de Mehedinti, la acea de mare stolnic, mare postelnic si mare ban. In mai 1600, Mihai Viteazul il alunga de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila, invingandu-l la Bacau, si realizeaza astfel prima unire a tarilor romane.
Pentru a consolida Unirea, Mihai ia o serie de masuri: adopta aceeasi stema pentru toate teritoriile, construieste o biserica ortodoxa la Alba-Iulia, acorda anumite inlesniri preotilor si iobagilor romani si numeste ca Mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop. Figura lui Mihai a influentat decisiv istoria romanilor, gandul sau cuprinzator si fapta sa temerara au impus un model si au inaugurat o epoca.