În 200 de ani, riscăm SĂ DISPĂREM ca popor
Mai mult, într-un an în care se înregistrează 40 mii de sarcini, 26 de mii se pierd. Aceste statistici alarmante au fost făcute publice în cadrul Conferinței științifico-practice „Satul moldovenesc din perspectiva socio-demografică”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Populației.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Demografice și a avut loc la Institutul de Economie, Finanțe și Statistică al Academiei de Științe a Moldovei. La conferință au participat reprezentații Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, ai Ministerului Sănătății, al Educației, al Muncii și ai Academiei de Studii Economice din Moldova. Subiectele discutate au vizat declinul demografic al R. Moldova, fenomenul de îmbătrânire a populației, precum și sarcina la adolescente, cea din urmă fiind tematica acestui an a Zilei Populației.
Populația rurală constituie 58 %
Conferința a început prin cuvântul de salut al directorului Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), Alexandru Stratan. Acesta a subliniat importanța subiectului ales, menționând că „satul reprezintă un domeniu vital pentru republică și a constituit dintotdeauna un motor al dezvoltării”. ”Însă având în vedere declinul demografic al R. Moldova, dacă tendințele se vor menține, peste 100-200 de ani riscăm să dispărem ca popor”, a enunțat îngrijorat Directorul IEFS. Cu date recente a venit să-l completeze Mariana Buciuceanu-Vrabie, dr. conf. al IEFS care a susținut că R. Moldova deține una dintre cele mai înalte ponderi ale populației rurale, de 58 %. „De două ori mai mare în raport cu Europa și Asia Centrală și de 5 ori mai înaltă decât în Uniunea Europeană”, a precizat dr. conf. Buciuceanu-Vrabie.
„Să investim în oameni, nu în numărul lor!”
La eveniment a fost prezent și Ian McFarlane, directorul de Țară al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova. Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți si organizațiile pe care le reprezintă „să investească în oameni, nu în numărul lor”. Ian Mcfarlane este convins că „atunci când familiile sunt educate și prospere, atunci natalitatea inevitabil crește”. ”Scopul nostru e să oferim oportunități tuturor, pentru a asigura o dezvoltare continuă atât la nivel local, cât și republican”, a conchis directorul de țară UNFPA.
Pierderea a 50 % dintre sarcini
O diminuare fără precedent a natalității a fost constatată de Gheorghe Paladi, academicianul IEFS al Academiei de Științe. Dacă în anii ’90 se înregistrau 90 de mii de nașteri anual, atunci până în 2012 numărul acestora a scăzut cu aprox. 60%, fixându-se doar 39.000 de nașteri în ultimul an. „Emanciparea femeilor, formarea tardivă a familiilor, începerea prematură a vieții sexuale, afecțiunile din perioada adolescenței, toate au efecte negative asupra capacității de reproducere și asupra natalității”, consideră academicianul Paladi. Conform ultimelor date, peste 70 % din femeile gravide au o patologie, iar fiecare al 3-lea copil se naște bolnav. „Cu adevărat alarmant este faptul că 50 % dintre sarcini se pierd din cauza avorturilor, mortalității materne și infantile. Într-un an în care înregistrăm 40.000 de sarcini, 26 de mii se pierd”, spune Gheorghe Paladi. „Se cer reforme, în special în zonele rurale, unde toți acești indicatori îngrijorători prezintă cote maxime. Este nevoie de a elabora politici prenatale, de susținere a gravidelor și a nou-născuților, de deservire a mamelor și de educare a tinerilor”, propune academicianul.
A doua șansă pentru cei vârstnici
Îmbătrânirea populației reprezintă o consecință a natalității aflate în declin. Despre acest fenomen demografic defavorabil a vorbit Valeriu Sainsus, dr. conf. al Academiei de Studii Economice. „Îmbătrânirea populației presupune și îmbătrânirea forței de muncă. Trebuie să ne gândim cum putem încadra vârstnicii pentru a nu-i considera un segment inutil al societății și pentru a-i feri de singurătate și izolare”, consideră dr. conf Sainsus. „E important să le propunem condiții în care ei și-ar putea crea dividende. O pensie de 800 de lei, ce ar însemna 2 dolari pe zi, e una mizeră, marginală!” consideră acesta. Valeriu Sainsus a propus dezvoltarea serviciilor neformale pentru vârstnici, programe sociale și unificarea condițiilor de pensionare. „E nevoie să cultivăm toleranța între tineri și bătrâni. La fel, aș propune acordarea serviciilor de telecomunicații gratuite pentru cei pensionați. Cum se pot plăti comunicațiile dintr-o pensie de 800 de lei?”, se întreabă Sainsus.
La conferință a fost lansată monografia colectivă „Satul moldovenesc din perspectiva sociodemografică” în care sunt analizate structura populației și evoluția acesteia, dinamica natalității și mortalității, dimensiunile și cauzele migrației.
Victoria Colesnic, stagiară