Editorial

În Rusia, libertatea este un accident

Asta nu mai miră pe nimeni, iar majoritatea ruşilor sunt atât de obişnuiţi cu răfuiala politică, încât ea e trecută cu vederea, de parcă ar fi un act minor. 

Toată lumea vorbeşte doar cu superlative despre literatura rusă. Într-adevăr, ruşii chiar au o literatură mare şi nimeni nu poate nega asta. Doar că în spatele literaturii, artei întotdeauna se află un artist. Iar soarta artiştilor în Rusia, în general, e mizerabilă. Chiar şi Puşkin, marele lor scriitor, a fugit în Moldova pentru a nu fi exilat în Siberia, dar până la urmă oricum n-a scăpat de exil. Trebuie să mai amintesc de Dostoievski, pus în faţa plutonului de execuţie? De Soljeniţîn? De Daniil Harms, băgat în casa de nebuni – prototipul lagărelor concentraţionare de atunci -, care a murit de foame?

Să ne întoarcem însă la timpurile noastre. Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi, a trebuit să fie recunoscut în străinătate, înainte de a fi publicat în Rusia. Când totuşi a fost publicat – s-a trezit cu cărţile arse de babe comuniste. Acum vreo doi ani a fost lovit de un TIR când circula cu scuterul. Iar un foarte talentat scriitor, Baian Shirianov, pur şi simplu a fost desfiinţat; orice scriitor este desfiinţat când i se interzic cărţile, nu? Din păcate, în Rusia trebuie să mori ca să fii recunoscut, dacă nu îl ridici în slăvi pe Putin sau pe cine e la putere. E doar o observaţie externă.

Una dintre cele mai cunoscute (probabil chiar cea mai cunoscută) grupare artistică din Rusia e Voina, care îl are ca lider pe artistul Oleg Vorotnikov. Vă daţi seama că Voina e persecutată, mulţi membri ai grupării au procese penale, iar Vorotnikov e dat în căutare internaţională, deşi el n-a plecat nicăieri din Rusia. Căutarea internaţională e „preventivă”. Dar admiratorii grupării au plasat panouri imense cu poza lui Vorotnikov după gratii prin Europa, tot preventiv. Cunoscutul artist Banksy a donat bani grupării, pe care Voina i-a donat, la rândul său, celor ajunşi în închisorile ruseşti din motive politice.

Iată ce scrie Vorotnikov despre Rusia: „În Rusia merge războiul la distrugere. Puterea distruge poporul rus. O parte semnificativă a ruşilor, în special oamenii cu studii bune, deja a părăsit Rusia, după încercări nereuşite de-a se afirma aici. Planurile de viaţă ale zecilor de milioane de oameni rămaşi în Rusia nu s-au realizat. Din cauza puterii”.

În Rusia e destul să strigi: „Jos Putin!” ca să fii persecutat. Uneori e destul doar să gândeşti aşa. În Rusia, libertatea a fost întotdeauna doar un accident. Nu este o ţară în care mi-aş dori să fiu scriitor. Şi nu e vorba doar de cenzură, e vorba de libertate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *