Interviu cu Alexandru Oleinic: „Mă voi implica activ, şi în continuare, în politică”
Cred că acum, până sau imediat după alegerile locale, este unul dintre cele mai prielnice momente pentru lansarea unei noi formaţiuni politice. Ştiţi că am fost categoric împotriva aderării Alianţei Moldova Noastră la PLDM. Analiștii politici din start au afirmat că din această fuziune vor avea de câştigat doar liberal-democraţii şi nicidecum membrii AMN. Sigur că o parte din persoanele care au purtat negocierile cu liderii PLDM se vor pricopsi cu unele funcţii, dar membrii de rând vor rămâne doar în calitate de infanterie. O bună parte din cei care au votat lichidarea AMN, deja îşi dau seama de greşeala pe care au făcut-o. Analiza finală a acestei ”fuziuni” o voi aduce la cunoștință în timpul apropiat. Dar, totuşi, majoritatea dintre colegii mei sunt lideri politici locali cu o experienţă de peste 10 ani şi acest capital poate fi valorificat în orice moment pentru formarea rapidă a unei noi structuri politice. Mai mult decât atât, numărul persoanelor care se dezamăgesc de activitatea unor componente din Alianţa pentru Integrare Europeană este în continuă creştere. Şi acest potențial nu este de neglijat. Dar vreau să menţionez ceea ce am mai declarat şi anterior: este posibil să mă implic, însă asta nu înseamnă că am decis deja să lansez o nouă formaţiune politică.
Din ce cauză noile formaţiuni sunt create doar în ajunul campaniilor electorale?
Acesta este un indicator al scopului final al formaţiunii. Dacă este creată o structură, menirea căreia este doar să fure voturi de la un oponent, ea apare cu o lună-două până la alegeri şi membrii acesteia strigă în gura mare că un partid sau altul nu este demn de voturile alegătorilor. Cred că orice partid are nevoie de cel puţin un ciclu electoral pentru a se maturiza. Chiar dacă voi accepta să lansez o formaţiune politică, desigur acesta va fi lansată doar după alegerile locale şi va fi un proiect de durată.
Aţi spus despre potenţialul AMN. Dar această formaţiune a demonstrat în ultimele campanii doar o descreştere a încrederii electoratului. Cu aşa rezultate se va putea renaşte?
Reducerea numărului de persoane care au votat cu AMN în ultimele scrutine a reprezentat, cu regret, o scădere a încrederii faţă de liderul formaţiunii – Serafim Urechean. Alegătorii care au votat pentru primari AMN în jumătate din raioanele Republicii Moldova, au constatat că partidul şi liderul său nu evoluează. Staff-ul de la Chişinău s-a transformat într-o structură închisă, amorfă, fără iniţiativă. AMN trebuia să fie reformat şi relansat din interior, în frunte cu un nou lider, imediat după primul scrutin în care a fost înregistrată o cădere, dar cu părere de rău s-a mers pe calea cea mai uşoară şi ruşinoasă. Eu într-adevăr apreciez rezultatul efortului depus de PLDM pe parcursul ultimilor 2 ani în direcţia asimilării AMN, care a finalizat cu „fuziunea”, măcar din considerentul că şi până la alegerile parlamentare din 28 noiembrie tot PLDM a venit cu o ofertă destul de generoasă pentru AMN de participare pe liste comune în scrutin, care a fost respinsă destul de dur de liderul Urechean. Decizia de „fuzionare” în ajunul alegerilor locale este o trădare pentru membrii de rând al partidului şi electoratului AMN din partea conducerii partidului şi la toţi cei care au votat „fuzionarea”. Rezultatele deja le avem.
Anterior mai mulţi oameni de afaceri au declarat că ar intra în politică, în special Nicolae Ciornii, familia Stati etc. Crearea şi gestionarea unui partid sunt cheltuieli esenţiale. Cine va finanţa noua formaţiune?
În cazul meu evoluţia ideii e un pic alta. Sunt de acord cu Dvs. că pentru Moldova e tradiţională schema când cineva cu bani doreşte un partid, alocă suma şi începe crearea partidului. În cazul meu iniţiativa a venit din teritorii,motivarea fiind consolidarea unei echipe de patrioți ai Ţării, fără influenţă din afară, care vor lupta pentru bunăstarea şi viitorul acestui popor.
Autor: Ana Cojocaru