Istoria Jocurilor Olimpice moderne (l)
Tot acum, femeile au fost lăsate să concureze, pentru întâia dată în istorie. De data aceasta, echipa Franţei s-a clasat pe primul loc, obţinând nu mai puţin de 26 de medalii de aur.
La ediţia Olimpiadei din 1904, de la Saint Louis, din Statele Unite, americanii şi-au adjudecat aproape 90% din totalul medaliilor puse în joc, un record din acest punct de vedere, întrucât niciun alt stat nu a mai reuşit această performanţă vreodată. Au fost introduse două noi sporturi olimpice – boxul şi baschetul.
Oscar Swahn, cel mai bătrân campion olimpic din istorie
Olimpiada din Londra 1908 a fost cea în care un român a concurat sub steagul Ungariei, întrucât Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Ştefan Somodi, pe numele său, a reuşit să termine al doilea la proba de sărituri în înălţime. Tot atunci, distanţa pe care competitorii trebuiau să alerge la maraton a fost stabilită la 42 de kilometri. Un lucru interesant este faptul că la alergări 400 de metri, Halswelle, din Marea Britanie, a fost singurul concurent, întrucât ceilalţi hotărâseră să nu participe din cauza unei decizii de a-l descalifica pe unul dintre ei. Alte noi sporturi sunt introduse, precum polo, rackets sau tenis în sală.
Primul campion olimpic modern la maraton, grecul Spyros Louis, un cărăuş de apă
Ediţia de la Stockholm 1912 a fost cea din urmă în care au fost acordate medalii din aur masiv. Cele din prezent sunt confecţionate din argint, peste care se pune o cantitate neglijabila de aur. În Suedia a avut loc şi o tragedie, un concurent din Portugalia decedând în timpul probei de maraton. Cel mai bătrân câştigător a fost Oscar Swahn, pe atunci în vârstă de 64 de ani. El a concurat pentru ţara-gazdă şi a triumfat la tir.
La Anvers, opt ani mai târziu, acelaşi Swahn va lua argintul la tir, devenind astfel cel mai în vârstă sportiv care câştigă o medalie la Olimpiadă. Jocurile Olimpice care trebuiau să aibă loc la Berlin, patru ani mai devreme, fuseseră anulate din cauza războiului. Ediţia de la Anvers a fost prima în care steagul olimpic a fost fluturat. Tot acum, nu mai puţin de şase recorduri mondiale şi treisprezece olimpice au fost înregistrate.