Editorial

Laie, bucălaie!

Lupu însă nu a făcut alianţă cu comuniştii şi a creat AIE-2, fapt care dovedeşte că comuniştii nu ştiau chiar totul despre Lupu. Anul acesta Filat îl şantajează pe Lupu că face alianţă cu comuniştii. Comuniştii însă nu prea vor să facă alianţă cu Filat, căci ştiu ei ce ştiu despre Filat. Supărat, Filat a spart Alianţa. După ce Filat a spart Alianţa, Alianţa a rămas spartă. Rămasă spartă, Alianţa s-a supărat şi l-a spart pe Filat. Răstimp, Mihai Ghimpu discuta cu Vladimir Voronin cum să-l demită din funcţie pe Ioniţă… Mioriţă laie!

Uneori Filat manipulează… foarte des

Moto: „Trebuie să mărturisim, cu toată părerea de rău, că în administraţie… uneori se fură foarte des

(Ion Luca Caragiale, „Moftul român”)

Cititorii îşi amintesc de celebrul avertisment al Eugeniei Ostapciuc – „Sî nu uităm di undi iesî gazâli”. Atunci, opinia publică s-a amuzat copios pe marginea acestei expresii… Vremurile trec, se schimbă guvernările, dar problema gazului rusesc nu dispare şi naşte alte expresii înaripate, îmbogăţind astfel tezaurul limbii de lemn a politicienilor de la Chişinău. Presa noastră a făcut şi mai continuă să facă haz pe seama limbii de lemn a premierului Filat. Uneori şi pe alocuri, pentru a ascunde goliciunea mesajului, Filat se dedă, în mod asumat, la veritabile acte de creaţie verbală fără conţinut, dar cu un impresionant potenţial propagandistic, demagogic şi manipulator. Trebuie să mărturisesc şi eu, cu părere de rău, că premierul Filat uneori minte şi manipulează foarte… des. Filat i-a întrecut pe toţi politicienii moldoveni în arta de a spune parcă ceva, dar în realitate de a nu spune nimic…

Filat înţelege perfect că uneori majorarea preţului la gaze poate foarte des să arunce în aer guverne şi premieri. Pentru a „amortiza” lovitura dată electoratului după ultima majorare de preţuri, premierul a bătut multă monedă propagandistică vizavi de vizita sa la Moscova unde, chipurile, a discutat cu premierul rus Putin şi despre reducerea preţurilor la gazele furnizate RM de către Rusia. Despre cum anume a „negociat” Filat cu Putin a scris destul de inspirat colegul nostru Nicolae Negru. În cele ce urmează mă voi referi la o ştire făcută de o instituţie de presă… loială premierului. (Există încă asemenea presă la noi – liberă, independentă, dar un pic… loială premierului.) Începând cu anul viitor, se spune în ştire, gazul importat de RM din Federaţia Rusă ar putea fi mai ieftin. Cel puţin, aşa speră premierul Vlad Filat, care a discutat subiectul cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Sankt Petersburg. „În momentul în care vor fi argumentele aduse, de o parte şi de alta, urmează să avem o discuţie suplimentară, dar care pe mine mă face să cred că va duce la micşorarea tarifului la gaze”, a declarat Vlad Filat în finalul ştirii.

Aşadar, ce aţi înţeles, iubiţi amatori de căldură ieftină produsă de gazele ruseşti? Că gazul ar putea fi mai ieftin,aşa speră premierul, că mai urmează o discuţie care pe Filat îl face să creadă…Nimic concret, nimic cert, nimic convenit – un fel de foaie verde pentru proşti. Şi asta se numeşte… ştire, care e intitulată… „Preţul gazului importat din Rusia ar putea fi mai mic începând cu anul viitor”. Şi titlul, şi conţinutul „ştirii” dezinformează şi manipulează, şi-i asigură premierului un câmp de manevră foarte mare. Peste un an, când preţurile nu vor fi reduse, ci, dimpotrivă, majorate, Filat va avea argumente ca să se justifice: el doar nu a spus despre preţuri că vor fi, ci că ar putea fi mai mici… Aşa s-a întâmplat cu mai multe promisiuni ale lui Filat, fie că e vorba de regimul fără vize, alegerea preşedintelui, votul uninominal sau, sau… ş.a.m.d. Vă amintiţi când Filat a spus că la toamnă va fi ales preşedintele, că voturi sunt şi nu numai cele două? Unde-s voturile? Nu-s… Vă amintiţi cum a ieşit din situaţie, când a fost întrebat unde-s voturile promise?

Eu îmi amintesc… La fel va ieşi din situaţie Filat şi peste un an, dacă va mai fi premier, când preţul la gaze nu va fi mai mic. Ne va întreba, dojenitor chiar, ca roşia spicheriţă: nu s-a putut – ce, dumneavoastră nu ştiţi de unde iesî gazâli?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *