„PCRM ne provoacă, dar n-o să le meargă. Vom introduce pedeapsa penală”
După euforia din data de 12 iulie când RM a condamnat crimele unui regim criminal şi a interzis simbolistica comunistă, ne-am pomenit că am înţeles prea puţine din ceea ce s-a întâmplat în acea zi. De ce tocmai acum, ce s-a dorit prin această lege, de ce aceasta va fi funcţională abia din octombrie şi când au apărut noi modificări şi de ce societatea nu ştia despre ele ne explică Victor Popa, unul dintre autorii iniţiativei legislative.
– RM are, în sfârşit o lege prin care se condamnă crimele săvârşite de regimul totalitar comunist. De ce s-a propus la vot această lege tocmai acum, în acest sfârşit de sesiune, când deputaţii erau deja cu un picior în vacanţă?
– Acest proiect a fost înregistrat încă în 2010 de către fracţiunea PL, însă până la alegerea şefului statului, Parlamentul s-a preocupat de alte chestiuni. Până la urmă, s-a insistat ca acest proiect să fie examinat. Decizia a fost luată şi pe fundalul obrăzniciei Partidului Comuniştilor. Ei trebuie să colaboreze, chiar dacă sunt în opoziţie. Doar toate partidele din Parlament se află la guvernare, numai că unele şi-au asumat responsabilitatea guvernării. A guverna înseamnă a adopta cadrul legislativ, a stabili anumite priorităţi, anumite strategii de dezvoltare. Chiar dacă eşti în opoziţie, ai dreptul să-ţi expui opiniile, să propui idei, să operezi modificări. Anume aceasta şi înseamnă să participi la actul guvernării. Ei nu fac nici asta, ci cheamă lumea la nesupunere. Liderul PCRM chiar declarase anterior că a venit în Parlament pentru ca să-l distrugă din interior, iar ultimele acţiuni ale lor confirmă acest fapt. Ei încearcă acum să demonstreze că aceste simboluri nu sunt ale fostului Partid Comunist, ci ale URSS. Dar fostul partid de pe vremea URSS era veriga principală în acest regim politic, care utiliza aceste simboluri – secera şi ciocanul. Ei încearcă să tulbure apele. N-au decât să se plângă şi la CEDO, şi unde vor, oricum nu vor putea demonstra că noi le-am interzis simbolurile. Noi am interzis simbolurile regimului criminal comunist, nu pe ale lor.
– Şi-a dorit PL distrugerea PCRM-ului prin elaborarea acestei legi?
– PCRM este un partid care s-a declarat succesor al PCUS, deci şi ei sunt nişte criminali. Aceasta înseamnă că şi ei trebuie să dispară sau să răspundă pentru crimele succesorului lor. Este logic.
– Care ar putea fi scenariul în cazul în care PCRM depune o contestaţie la Curtea Constituţională?
– Nu ştiu ce se va întâmpla, dar la Curte trebuie să vii cu un argument care va demonstra că această hotărâre contravine unor norme din Constituţie. Eu nu văd ce argument vor invoca, întrucât noi n-am încălcat niciun drept. Noi nu am interzis partidul. Faptul că ei au preluat un simbol al unui regim criminal, deja îi priveşte. Puteau utiliza secera şi ciocanul altfel, nu încrucişate, şi astfel nu erau afectaţi. În fond, secera şi ciocanul separat nu sunt decât nişte unelte.
– Fiind încă euforici imediat după adoptare nimeni nu şi-a pus întrebarea cum va fi pedepsit cel care nu se va supune acestei hotărâri. De altfel, nici legea nu ne luminează…
– În hotărâre este prevăzută şi pedeapsa contravenţională pentru utilizarea în scopuri politice a simbolurilor comuniste. Este adevărat că legea va intra în vigoare de la 1 octombrie, dar există şi aici o explicaţie. Găgăuzia se pregăteşte de alegeri, iar ei participă în această campanie. Am fost înţelegători şi ca să nu stricăm tot ce ei au pornit, le-am lăsat răgaz. Alegerile vor avea loc în septembrie, astfel ei până la 1 octombrie vor avea posibilitatea să aleagă alte simboluri, în conformitate cu prevederile legii. În caz contrar, se vor aplica sancţiuni. Prima amendă este de 500 de unităţi convenţionale, aproximativ 10 mii de lei. Dacă după a doua amendă nu se vor conforma legislaţiei, atunci Ministerul Justiţiei poate intenta procedura de sistare a activităţii partidului.
– Ei spun că nu se vor conforma.
– După declaraţiile pe care le-au făcut, am înţeles că ei, de fapt, ne provoacă. Vor să-i amendăm de mai multe ori, pentru ca ulterior să purcedem la sistarea activităţii partidului. Vă daţi seama ce rezonanţă ar avea în societate acest scandal? Dar n-o să le meargă. Îndată ce vom reveni din vacanţă, noi vom include în hotărâre după pedeapsa contravenţională pe cea penală.
– Iniţial, hotărârea nu prevedea niciun fel de sancţiuni.
– Alături de hotărâre este proiect de lege care prevede modificări la legislaţia în vigoare, la Codul Contravenţional şi Legea cu privire la partide.
– Când au fost operate aceste modificări?
– În şedinţa din Parlament. Simbolurile comuniste interzise, conform hotărârii, sunt secera şi ciocanul şi orice suport pe care sunt amplasate. Ulterior s-au făcut modificări la Legea partidelor politice şi la Codul Contravenţional, care prevede sancţiuni. Pentru persoanele fizice 300 de unităţi convenţionale, iar pentru persoanele juridice – 500 de unităţi contravenţionale.
– Ce însemnătate are cuvântul „etc.” într-o asemenea lege? Care au fost raţionamentele utilizării acestui termen?
– Nu există în hotărâre acest cuvânt. Totul este scris clar. Iniţial, în proiect a fost, dar după aceea noi l-am scos…
– Legea mai prevede că nu pot fi utilizate în scopuri politice simbolurile comuniste. Dar dacă eu îmi vopsesc poarta, uşa apartamentului în roşu şi mai desenez şi secera şi ciocanul încrucişate? Pot să fac acest lucru fără să încalc legea?
– Depinde în ce scopuri o faceţi. Dacă, spre exemplu, dvs. aţi imprimat pe un pahar secera şi ciocanul încrucişate şi îl utilizaţi acasă, atunci n-o să se întâmple nimic. Dar dacă îl faceţi cadou sau îl folosiţi în propaganda electorală atunci, credeţi-mă, veţi fi pedepsită. Acelaşi lucru e şi cu poarta. Dacă o s-o vopsiţi pe dinăuntru, atunci nu e nimic de incriminat. Dar dacă o vopsiţi pe dinafară, va trebui să daţi explicaţii. Pentru că nu o vedeţi doar dvs., ci şi lumea din jur. Nu e propagandă aceasta oare?
– PLDM a venit cu două iniţiative legislative în acest sens, unul înregistrat pe data de 13 iulie, semnat de Streleţ, Diacov, Ştirbate şi Palihovici. Deja pe data de 19 iulie se vine cu o iniţiativă legislativă privind modificarea şi completarea unor acte legislative, semnată de Hotineanu, Streleţ, Ghileţchi şi Mocanu. Le-aţi văzut?
– PLDM a propus chiar atunci, în şedinţă, ca PL să includă în hotărâre şi condamnarea regimului nazist. Noi însă am refuzat, dar aceasta nu înseamnă că suntem împotriva condamnării nazismului. Hotărârea Parlamentului cu privire la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist nu a apărut pe loc gol. Prin decretul preşedintelui interimar de atunci a fost creată o comisie care a examinat crimele care au fost săvârşite de regimul comunist. Există informaţii concrete despre numărul deportaţilor, celor împuşcaţi, întemniţaţi… În baza acestui raport s-a şi adoptat această hotărâre. Noi nu suntem împotriva condamnării regimului nazist, dar nu poţi adopta o lege din memorie. La baza ei trebuie să stea un anumit document. Şi-apoi regimul nazist a fost condamnat în cadrul procesului de la Nürnberg.
– Iniţiativa legislativă a celor de la PLDM mai prevede condamnarea stalinismului, bolşevismului, alături de cel comunist, deja condamnat oficial de RM şi cel nazist?
– Stalin a fost unul dintre conducătorii PCUS. Noi nu l-am condamnat pe Stalin, ci regimul condus de el. Şi apoi există deja o lege care condamnă regimul comunist, nu înţeleg de ce era necesară şi a doua…
– Ce părere aveţi despre crearea unui muzeu, unde ar fi „stocate” monumentele comuniste?
– În proiectul PLDM există un grăunte raţional şi anume acela ce ţine de monumentele din vremea comunistă. Suntem de acord şi îl vom susţine în totalitate. Am condamnat regimul, dar am lăsat toţi aceşti lenini în întreaga ţară. Să fie depozitate toate într-un muzeu! Cine doreşte să le vadă, n-are decât să se ducă acolo. Nu e bine să lăsăm aceste tancuri şi tunuri, mai ales că ele se îndreaptă spre Europa. Vom susţine liberal-democraţii şi vom vota pentru crearea acestui muzeu.