ActualitateCSI / RusiaPolitică

Șefa Găgăuziei, Evghenia Guțul a sosit la Moscova. Atacuri dure la adresa președintelui Maia Sandu

Șeful Autonomiei Găgăuze a Republicii MoldovaEvghenia Guțul, a sosit la Moscova.

Întrebată cu cine intenționează să se întâlnească, Guţul a răspuns: “Nu pot să răspund încă ‘…’, dar vor fi mai multe întâlniri”. Luând cuvântul în cadrul ”congresului politicienilor moldoveni de opoziție de la Moscova”, şefa Autonomiei Găgăuze a Republicii Moldova, Evghenia Guțul, a declarat că este persecutată în patria sa și nu știe dacă i se va permite întoarcerea acasă, scrie stiripesurse.md

“Sub conducerea (președintelui moldovean) Maia Sandu, ni se deschid dosare penale, suntem arestați, nu știm dacă vom putea ajunge acasă, dacă ne vor lăsa să intrăm în patria noastră” – a spus aceasta.

Totodată, șefa Autonomiei Găgăuze a subliniat că are o singură cetățenie – a Republicii Moldova, în contrast cu elita conducătoare a republicii. Guţul și-a exprimat și hotărârea de a “apăra dreptul locuitorilor republicii la o viață decentă”.

În opinia lui Guţul, valorile pe care autoritățile UE le impun popoarelor țărilor membre ale comunității sunt străine de moldoveni și găgăuzi. Potrivit afirmaţiilor acesteia, autoritățile UE desfăşoară o politică îndreptată spre ștergerea diferențelor dintre popoarele țărilor membre, legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și lupta împotriva diferențelor de gen.

“Eu, ca găgăuză, nu înțeleg acest lucru. Pentru noi, găgăuzii, moldovenii, acest lucru este străin” – a spus aceasta. Șefa Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, s-a exprimat, de asemenea, în favoarea păstrării memoriei eroilor Marelui Război Patriotic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ar fi normal sa nu mai fie lasata sa intre in patria “noastra”, din moment ce lupti impotriva patriei “noastre”, dar acest lucru nu se va intampla, stim cu totii ca e doar propaganda. Pt ce ti se fac dosare penale ? Pt banii care ii ceri si ii iei de la Moscova si pt ca vrei sa mai rupi inca o bucata din Moldova, cum ai declarat. Dosarele penale sunt justificate deci, numai ca nimeni nu are curaj sa le puna in practica, altfel demult trebuia sa stai in beci, nu sa umbli la Moscova. Fiecare minut libera este un prejudiciu pt Moldova. Cand toti gagauzii vor intelege ca limba oficiala este romana si se vor si apuca sa o invete cat de cat, abia atunci se vor stinge conflictele cu Moscova. Atat timp cat gagauzii persista cu rusa, conflictele se vor tine lant. Totul pleaca de la limba, de la greutatea de intelegere si discriminarile care inevitabil apar din cauza diferentei mari. Ca sa se poata integra in UE, sa aiba acces la banii europeni, gagauzii trebuie sa faca eforturi de integrare. Asta nu pricepe Evghenia Gutul.

    1. Nu pricepe pentru că nu vrea. Și nu vrea pentru că-l servește pe Șor care a pus-o acolo. Iar Chișinăul e destul de slab, nu știu cât de practică e întâlnirea pe furiș cu primarii, pe care-i alimentează cu fonduri europene, ale căror destinații sunt puțin cunoscute dacă populația privește în continuare la răsărit. Partidele proeuropene din zonă ar trebui să fie active, altfel, statuile(și stafiile) lui Lenin vor domina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *