Actualitate

Timofti a semnat decretele de numire în funcţie a patru judecători

Este vorba despre Constantin Roșca – judecător la Judecătoria Centru, Chișinău, Veronica Jomiru – Niculiță – judecător la Judecătoria Râșcani, Chișinău, Grigore Botnaru – judecător la Judecătoria Strășeni și Maria Cozma – judecător la Judecătoria Ciocana, Chișinău.

Totodată, prin decrete prezidențiale, Victor Rațoi a fost reconfirmat în funcția de judecător la Judecătoria Buiucani, Chișinău, până la expirarea împuternicirilor, iar Constantin Damaschin în funcția de judecător la Judecătoria Botanica, Chișinău, până la atingerea plafonului de vârstă.

Într-un comunicat al Președinției se mai arată că, Nicolae Timofti a respins candidaturile Luciei Bagrin și Nataliei Berbec, precum și a lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, propuse pentru numirea în funcția de judecător de către CSM, pe un termen de cinci ani. Șeful statului a constatat că aceste persoane nu corespund rigorilor Codului de etică al judecătorului. „Necesitatea respectării cadrului juridic existent privind cerințele înalte înaintate candidaților la funcția de judecător, precum și spiritul reformelor în sectorul justiției, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, având ca scop și recăpătarea încrederii societății în procesul de înfăptuire a justiției, nu permit organelor abilitate cu atribuții de suplinire a funcțiilor vacante de magistrat să promoveze persoane referitor la care nu există dovezi că ar avea o reputație ireproșabilă”, se arată în scrisoarea expediată de președintele Timofti membrilor CSM.

Președintele țării a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să verifice suplimentar candidaturile menționate prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *