VIDEO TIMPUL.MD: Şalaru încearcă să răspundă acuzaţiilor venite din partea Moldavian Airlines
Anatol Şalaru a prezentat un set de documente care reglemtează zborurile aeriene spre Turcia. Printre aceastea cele mai importante sunt Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul R. Moldova şi Guvernului Republicii Turcia din 1994 şi un Memorandum semnat de autorităţile aeronautice ambelor ţări în 2007. Conform art.1 din Memorandum, fiecare parte are dreptul să opereze 14 frecvenţe aeriene pe săptămână cu orice tip de aeronavă pe rute stabilite. "Nu există specificarea că sunt curse regulate sau charter. Toate cursele suplimentare nu pot fi făcute deoarece contravin acestui acord. Cursele regulate de charter pe care vrea să le facă MDV contravin acestui Acord şi acestui Memorandum şi nu se încadrează în cadru legal", argumentează Şalaru.
Pe de altă parte, directorul general adjuct al MDV, Anatolie Bzovii, spune că Memorandumul se referă doar la curse regulate. "Zborurile neregulate (charter) nu pot fi încadrate în prevederile acordurilor bilaterale. Air Moldova şi Moldavian Airlines efectuează zboruri regulate doar spre Istanbul. Ministerul Transporturilor a mascat zborurile Air Moldova spre Antalya sub zboruri regulate", a replicat Bzovii. Biletele de avion cumpărate prin agenţiile de turism care au contracte cu Air Moldova conţin negru pe alb informaţia că zborurile spre Antalya sunt charter.
A. Şalaru a declarat că nu MTID autorizează efectuarea a zborurilor charter, ci Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC) care urmează prevederile Regulamentului Aviaţiei Civile (RAC). Până acum, ASAC refuza să aprobe programul charter propus de MDV, făcând trimitere la art. 57 din RAC-AZ, care stipula că ASAC trebuie să consulte compania de stat care efectuează zboruri regulate. MDV a cerut în instanţă anularea acestui articol şi a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel. Conducerea MDV spune că ASAC nu are niciun motiv legal să nu le aprobe cursele charter spre Antalya. "Moldavia Airlines încearcă să politizeze acest subiect", a răspuns Anatol Şalaru.
DOCUMENTE:
DOSAR CONFERINŢĂ 28 aprilie (Comunicat Ministerul Transporturilor, Comunicat MDV, Legea privire la protecţia concurenţei, Planul de activitate al guvernului Republicii Moldova, asumat în martie 2010, pentru anul 2010)
DOSAR CONFERINŢĂ 19 aprilie (Declaraţie MDV, Aviz ANPC, Avizul Ministerului Justiţiei, Cerere MDV către ASAC pentru a primi drept de a zbura CHARTER, ASAC răspunde că va cere acordul AIRMOLDOVA, Adresarea MDV către Primul Minsitrul, ANPC şi PG, Cererea Primului Ministru ca MTID să se conformeze cu legislaţia, ASAC refuză MDV – invocând dorinţa AIRMOLDOVA de a nu fi concurată, Curtea de Apel CHişinău a suspendat un regulament invocat anterior de MTID)
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!