Culinar.md

Zece motive ca să bei apă cu lămâie

Sucul de lămâie e format din aproximativ 5% acid citric, compus organic frecvent întâlnit în natură şi componenta de bază a tuturor fructelor citrice, indiferent că e lămâie, mandarină, grapefruit sau portocală. Lămâia reprezintă o sursă bogată de vitamina C, B, riboflavină şi minerale precum calciu, fosfor, dar şi o sursă excelentă de proteine şi carbohidraţi. Apa cu lămâie devine, aşadar, un cocktail de sănătate, oferindu-ne o serie de beneficii importante, dar şi o răcorire imediată pe o vreme caniculară. Iată zece motive pentru care ar trebui să consumaţi zilnic apă cu lămâie:

1. Ajută la ameliorarea simptomelor digestive. Lămâia poate ajuta la ameliorarea multor probleme de digestie, atunci când este amestecată cu apă fierbinte. Consumată sub formă de ceai, lămâia vă poate scăpa de senzaţiile de greaţă, de arsurile la stomac şi chiar de paraziţii intestinali. Datorită calităţilor digestive, sucul de lămâie ajută la eliminarea simptomelor de balonare, la producerea de eructaţii şi poate acţiona ca un agent de curăţare, împiedicând formarea pietrelor la rinichi. Dacă aveţi probleme cu sughiţul, iar metodele tradiţionale (consumul de apă, ţinerea respiraţiei, sperietura) nu dau rezultate, sucul de lămâie îşi va dovedi eficienţa în ameliorarea acestei mici neplăceri.

2. Excelent pentru îngrijirea pielii. Datorită proprietăţilor antiseptice, lămâia poate deveni un aliat de nădejde în tratarea problemelor legate de piele. Consumul zilnic de apă cu lămâie poate aduce o îmbunătăţire evidentă a aspectului pielii, acţionând ca un remediu antiîmbătrânire şi având posibilitatea de a elimina ridurile şi punctele negre. Compresele de apă cu lămâie aplicate pe zonele cu arsuri pot grăbi procesul de vindecare a ţesutului cutanat, iar efectul de răcire poate reduce senzaţia de arsură.

3. Vă scapă de durerile dentare. Sucul proaspăt de lămâie aplicat pe zona dentară dureroasă vă poate scăpa de durerile chinuitoare, iar gargara cu apă şi suc de lămâie poate opri sângerarea gingiilor, oferind totodată un miros plăcut cavităţii bucale.

4. Adio, dureri de gât! Lămâia este un fruct excelent care, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, ajută la combaterea problemelor legate de infecţii ale gâtului. Pentru durerile de gât se va dilua sucul de la o jumătate de lămâie în 500 ml de apă şi se va face gargară în mod frecvent.

5. Vă ajută să eliminaţi kilogramele în exces. Unul dintre beneficiile majore ale consumului de apă cu lămâie este acela de a acţiona ca un accelerator în pierderea greutăţii. Atenţie însă! Dacă suferiţi de gastrită sau ulcer gastroduodenal, dieta cu lămâie este total contraindicată. De asemenea, cura cu suc de lămâie nu le este recomandată copiilor şi vârstnicilor.

6. Ajută la reglarea tensiunii arteriale. Apa cu lămâie face minuni în cazul bolnavilor cardiaci, datorită conţinutului ridicat de potasiu, ce are rolul de a controla tensiunea arterială, de a reduce senzaţia de ameţeală, greaţa, stresul mental şi de a preveni instalarea depresiei.

7. Eliberează căile respiratorii. Datorită concentraţiei bogate de vitamina C, sucul de lămâie poate ajuta în terapia problemelor respiratorii.

8. Combate reumatismul. Fiind un fruct cu adevărate proprietăţi diuretice, lămâia vă poate trata reumatismul şi artrita, dar ajută cu succes şi la eliminarea bacteriilor şi a toxinelor din organism.

9. Un ajutor de nădejde în caz de răceală. În caz de viroze sau răceală e recomandat un ceai de lămâie obţinut din trei lămâi tăiate în sferturi, peste care se adaugă 500 ml de apă. După ce se lasă la fiert cinci-zece minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Conţinutul ridicat de vitamina C luptă cu infecţiile, întărind sistemul de apărare al organismului.

10. Acţionează ca un purificator al sângelui. În urma epidemiilor de holeră din Africa, s-a constatat că zeama de lămâie inclusă în dieta zilnică a persoanelor afectate a avut un efect protector, reducând intensitatea crampelor stomacale specifice acestei afecţiuni. Datorită acţiunii de purificare a sângelui, sucul de lămâie ajută la lichefierea secreţiei biliare, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor de malarie.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *