Începe campania națională de tratament împotriva hepatitelor virale

Astfel, toți bolnavii, care au solicitat terapie antivirală asigurată de către stat, sunt îndemnați să se adreseze la medicul infecționist din localitate pentru a obține cantitățile necesare de preparate medicamentoase și a începe tratamentul.
Până în prezent, 1694 de pacienți au depus dosarele la Comisia specializată a Ministerului Sănătății, iar 1550 de dosare au fost deja examinate.
Totodată, Ministerul Sănătății anunță că reprezentanții instituțiilor medicale din zece teritorii administrative (IMSP AMT Râșcani, IMSP SR Cahul, IMSP SR Cantemir, IMSP SR Comrat, IMSP SR Drochia, IMSP SR Leova, IMSP SR Soroca, IMSP SR Strășeni, IMSP SR Taraclia, IMSP SR Vulcănești) nu au executat prevederile Ordinului MS nr. 1050, din 28.12.2015,și nu s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, pentru a ridica loturile de medicamente necesare pentru tratamentul antiviral al hepatitei virale C cronice.
Pe această cale, Ministerul Sănătății condamnă acțiunile responsabililor care restricționează accesul pacienților la tratament antiviral și le cere să se autosesizeze în mod urgent pentru a demara campania de terapie.
Amintim că, în 2016, în premieră, au fost procurate medicamente pentru a trata de 7 ori mai mulți bolnavi de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D. Medicamentele au costat 35 mil. de lei, mijloace financiare prevăzute pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor (B, C și Delta).
TIMPUL.MD (V.M.)