Cât cheltuie un părinte pentru organizarea matineelor la grădiniță

De curând, colectările de bani pentru organizarea sărbătorilor de iarnă în instituţiile de învăţământ, dar şi pentru cadouri, sunt interzise. Un ordin în acest sens a fost emis de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău. Valentina Cujbă, care exercită interimatul, a comunicat, la şedinţa operativă de la Primărie, că la Direcţie ajung zeci de scrisori de la părinţii nemulţumiţi că nu mai pot aduna bani, bunăoară, pentru a invita un Moş Crăciun din afara instituţiei sau pentru a le oferi cadouri copiilor. Valentina Cujbă spune că este, oarecum, ciudat faptul că, pe de o parte, părinţii se plâng că li se cer bani la diferite sărbători, iar atunci când este emis un ordin de interzicere a acestei practici îl contestă.
Câte 250 de lei pentru cadou și pentru Moș Crăciun
Valentina este mama a unei fetițe de trei ani, care frecventează o grădiniță din Capitală. Aceasta declară că decizia de a organiza sărbătoarea de Anul Nou la grădiniță a fost luată de comun acord de toți părinții la ședința comitetului părintesc. „Este interesant atât pentru copii, cât și pentru noi, ca părinți, să-i vedem cum se manifestă pe scenă. Poate pe viitor cine știe, se vor naște vedete”, a spus zâmbind Valentina. Pentru organizarea evenimentului, părinții au fost nevoiți să colecteze câte 250 de lei, aici fiind inclus taxa pentru Moș Crăciun, cadourile pentru copii, dar și mici cadouri pentru educatoare și dădacă. Pozele și video rămân la discreția fiecărui părinte, cine dorește le cumpără. „Mă bucur, că nu trebuie să mai cheltui și pentru costum. Fetița mea va fi fulg, iar rochița o avem din anul precedent”, a mai adăugat mama. Tot în situația de a da 250 de lei pentru organizarea concertului de Revelion la grădiniță este și Lia. „Atâta timp cât copilul meu se simte bine și este fericit, mă simt și eu împlinită. Comparativ cu alte grădinițe, la noi suma care se colectează este modestă. Nu vreau să zic că susțin asemenea colectări, dar aceste matinee sunt deja ca o tradiție și nu pot să o întrerup nici eu și nici alți părinți, până la urmă tot pentru copiii noștri facem”, a subliniat interlocutoarea mea.
„Doar pentru închirierea costumelor achit 300 de lei”
Natalia este mamă singură, care crește doi copii de vârstă preșcolară. Băiatul și fetița merg în grupa pregătitoare la o altă grădiniță din Chișinău. Tânăra mamă, e nevoită să dea dublu pentru pregătirea concertului de la grădiniță. „Doar pentru închirierea costumelor achit trei sute de lei. Aceasta fiind suma minimă de 150 de lei pentru fiecare costum, am avut mare noroc că am găsit atât de ieftin. Mai colectăm bani pentru a felicita educatoarea, însă nu știu sigur care va fi suma totală, deoarece încă nu s-a găsit un animator care să fie Moș Crăciun, la care se adaugă și cadourile pentru copii. Cred că suma totală se va estima în jur de patru-cinci sute de lei”, povestește mama copiilor. Aceasta cu greu face față situației, deoarece salariul ei este de patru mii de lei. „Dacă nu ar fi mama mea, care este plecată peste hotare să mă ajute financiar, nu știu cum m-aș descurca. Fiind singură, încerc să le ofer tot de ce au nevoie, nu vreau ca ai mei copii să se simtă diferiți de restul copiilor din grupă”, a mai adăugat Natalia.
„Moș Crăciun va fi un tătic”
Claudia, o educatoare la o grădiniță din Capitală, susține că decizia de a organiza concertul dedicat sărbătorii de Anul Nou a fost luat de părinți. „Aceștia cumpără cadourile pentru copii, închiriază costume, achită serviciile foto și video. Cât despre suma la care ajung aceștia, nu o cunosc. Rolul lui Moș Crăciun va fi jucat de un părinte, care are abilități, care știe să vorbească cu copiii și care singur s-a oferit voluntar”, susține educatoarea. De cealaltă parte, o mamă susține că s-a discutat la o ședință cu părinții candidatura unui părinte, dar până la urmă au decis să apeleze la serviciile unui specialist. „Din discuții cu părinții, am ajuns la concluzia că un tată nu va putea face față. Nu va putea ieși din anumite situații pe când un actor, da”, a declarat părintele.
„Părinții achită serviciile Moșului benevol”
Livia Meleca, directoarea grădiniței nr.37 din sectorul Râșcani, declară că nu poate neglija matineul sărbătorilor de iarnă, pentru că este deja ca o tradiție frumoasă. Părinții au scris și un demers în acest sens, pentru petrecerea Revelionului în grădinițe. „Comitetul părintesc împreună cu toți părinții și-au asumat toate responsabilitățile din punct de vedere financiar. Ei vor procura cadouri pentru copii, ei vor găsi un Moș și vor achita benevol serviciile lui”, a spus directoarea. Responsabila a subliniat că se permite doar cu cadouri de la „Bucuria” sub pretextul că ar fi de o calitate mai înaltă, ori jucării. „În privința specialiștilor în foto și video avem parteneriat cu un atelier, care deja de trei ani ne folosim de serviciile lor, deja părinții hotărăsc dacă vor să se folosească de ele”, a mai completat interlocutoarea mea. Directoarea a specificat că nu dispune de buget pentru a finanța organizarea matineului.„În grădinița noastră nu este fundație și nu suntem asociație, din această cauză nu avem finanțe. Am rugat părinții să ne facă câțiva fulgi din hârtie, fiecare grupă a adus câte un lampion pentru decor, pentru a putea împodobii sala de festivități și deja ceea ce ne-a rămas din anii trecuți”, a mai adăugat funcționara.
Situația în grădinițele private
Tudor, tatăl unui băiețel care frecventează o grădiniță privată, spune că pentru organizarea sărbătorilor de iarnă la grădiniță nu a dat niciun leu. „Achit taxa pentru grădiniță în sumă de 2500 de lei lunar și din suma aceasta se finanțează și matineul”, a spus tatăl și a subliniat că doar serviciile video și foto rămân la discreția fiecărui părinte.
Irina, locuitoare a orașului Bălți, este mamă a patru copii, trei dintre care merg la grădiniță. Aceasta susține că de partea organizațională se ocupă educatoarea, părinții achită serviciile Moșului, cumpără cadouri pentru copii și educatoare. „Sumele de bani pe care le colectăm diferă de la o grupă la alta, pentru un copil am dat 220 de lei, pentru altul 170 și respectiv 160 de lei, depinde de numărul de copii din grupă. La noi nu e scump în comparație cu Chișinăul, costumul pentru băieți îl iau de la grădiniță cu 30 de lei, iar pentru fetiță rochița albă, pe care o are deja, doar coronița trebuie să o cumpăr”, povestește interlocutoarea mea.
Primarul are grijă de cadouri pentru copii
O altă mămică, tot Irina, din satul Jevreni, raionul Criuleni, declară că are un băiat de vârstă preșcolară și frecventează grădinița din sat. Aceasta a fost nevoită să dea pentru organizarea sărbătorilor de iarnă la grădiniță 60 de lei, aici fiind inclusă taxa pentru Moș Crăciun și cadourile pentru educatoare.„La noi primarul are grijă să pregătească cadouri pentru copii, părinții nu se implică. În privința costumelor, grădinița a câștigat un proiect și din banii respectivi directoarea a procurat costume care vor rămâne de la an la an”, a declarat părintele.
Prezența părinților la matineele de la grădiniță este redusă anul acesta, doar un părinte va putea fi prezent în sală. Această decizie a fost luată pentru a proteja copiii și pentru a nu-i expune riscului infectării cu virușii sezonieri.
Viorica Tcaci, stagiară