Consilierii din Sevastopol au votat intrarea în componența Federației Ruse. Protestarii pro-separatiști se luptă cu Berkutul la Donețk

(22:30) Consiliul orașului Sevastopol a votat astăzi intrarea în componența Federației Ruse. În cadrul deciziei adoptate consilierii își afirmă susținerea față de organizarea referenudmului de către Republica Autonomă Crimeea pentru a deveni subiect al Federației Ruse.
(21:20) Presa din Kiev scrie că se pregătesc provocări în toate regiunile din sud-ed. Analiștii bănuiesc că noul plan al Moscovei ar fi preluarea puterii în Ucraina prin forță și provocări masive. Anterior șeful pro-separatist din Donețk a fost arestat de serviciile speciale ale Ucrainei.
(20:20) Presa poloneză scrie că SUA va trimite în Polonia 12 avioante F-16. Anterior SUA anunțase că va aloca 6 avioane de același tip în zona baltică.
(18:10) Tătarii din Crimeea au reușit să străpungă un cordon ce bloca accesul spre o bază militară din Feodosia. Deși până atunci, titușki aduse din Rusia nu lăsau pe nimeni să treacă, aceștia nu i-au putut împiedica pe tătari să vină cu 5 mașini pline de provizii. Tătarii anunțat că este doar începutul susținerii pe care o va oferi Armatei din Ucraina.
(17:14) VIDEO cum armată ucraineană alungă așa-numitele detașamente de autoapărare.
(UPDATE 16.57) Liderul protestatarilor pro-ruși din orașul Donețk, Pavel Gubarev, a fost arestat în apartamentul său. Reporterii BBC au asistat la arestarea acestuia.
(UPDATE 14.57) Rusia planifică o anexare a Crimeei și a altor părți ale Ucrainei. "Majoritatea rușilor sprijină agresiune noastră în Crimeea, majoritatea rușilor sunt foarte fericiți că planificăm să aducem o anexare a Crimeei", spune politicianul rus Leonid Gozman.
(UPDATE 14.53) Conducerea pro-rusă a Crimeei consideră că armata ucraineană acum este considerată ocupantă.
(UPDATE 14.40) Autoritățile pro-ruse intenționează să "naționalizeze" proprietățile de stat din regiunea ucrineană a Crimeii scrie Interfax.
(UPDATE 14.31) Separatiștii au anunțat că vor fi considerate "ocupante" navele și cazarmele ucrainene în Crimeea.
(UPDATE 13.53) Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, va examina săptămâna viitoare un proiect de lege privind posibilitatea anexării Crimeii la Rusia, a declarat liderul fracțiunii parlamentare ‘Rusia Dreaptă’, Serghei Mironov, unul din autorii inițiativei legislative.
”Ținând cont de data referendumului (din Crimeea, 16 martie), eu cred că există timp pentru a examina această lege în regim normal. Proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare”, a precizat Mironov, citat de RIA Novosti.
Parlamentul republicii autonome Crimeea (peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei) a votat joi pentru reanexarea regiunii la Rusia și a decis organizarea unui referendum în acest sens la 16 martie.
(UPDATE 12:30) Marionetele pro-rusești din Crimeea au votat pentru "intrarea în componența Federației Ruse". Parlamentul local din Crimeea a decis că această republică autonomă a Ucrainei va intra în componenţa Rusiei. Potrivit RIA Novosti, Crimeea ar urma să devină subiect cu drepturi depline ale Federaţiei Ruse.

(UPDATE 11.59) În data de 16 martie în Crimeea va avea loc un referendum care se va baza pe 2 întrebări. Oamenii vor fi întrebați dacă urmează să se revină la Constituția din 1992 și dacă Crimeea va intra în componența Rusiei.
(UPDATE 11.44) Procurorul General de la Kiev a declarat că deţine informaţii despre locaţiile de unde au împuşcat lunetiştii în oameni în timpul violenţelor din capitala Ucrainei. Pe Internet a fost plasată o convorbire telefonică dintre şefa diplomaţiei europene şi ministrul de Externe al Estoniei. Cel din urmă spune că lunetiştii, care au deschis focul ar fi angajaţi de lideri ai opoziţiei.
"Putem spune cu certitudine că lunetiştii au împuşcat de pe clădirea Băncii Naţionale a Ucrainei. Acolo au fost descoperite tuburi de cartuşe de la armă cu lunetă. Această versiune a fost investigată şi este confirmată oficial", spune procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahniţki.
(UPDATE 11.40) Autoproclamatul guvernator al regiunii ucrainene Doneţk, liderul separatiştilor ruşi din regiune, Pavel Gubarev, a fost arestat noaptea trecută – transmite Radio Svoboda, citând surse din rândul autorităţilor.
(UPDATE 11.24) Procuratura Ucrainei a confirmat că pe numele comandantului Flotei ruse la Marea Neagră, admiralul Alexandru Vitko, a fost pornită o urmărire penală.
(UPDATE 11.22) Soldați ruși înarmați, blochează 10 puncte ucrainene de grăniceri în Crimeea.
(UPDATE 10.18) Barack Obama și David Cameron au estimat miercuri că situația actuală din Ucraina este "inacceptabilă" și au afirmat că Rusia plătește deja prețul intervenției sale, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică între cei doi lideri, informează Agerpres cu referire la AFP.
"Rusia a început deja să plătească prețul actelor sale, prin reducerea încrederii investitorilor", a asigurat Casa Albă.
(UPDATE 09.48) Uniunea Europeană a înghețat bunurile a 18 responsabili ucraineni ai fostului regim al lui Viktor Ianukovici, printre care
chiar președintele înlăturat, a anunțat UE joi, conform AFP, transmite Agerpres.
"Lista neagră" a oficialilor ucraineni a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE chiar înaintea desfășurării la Bruxelles a unui summit european extraordinar consacrat crizei ucrainene. Acești responsabili au fost "identificați" ca fiind implicați în "deturnare de fonduri publice", a declarat Consiliul European într-un comunicat. Sancțiunile au fost "stabilite inițial pentru 12 luni"
În afară de Viktor Ianukovici, lista include 17 responsabili ai fostului regim, miniștri, procurorul general, responsabili ai administrației, precum și pe fiul lui Ianukovici, Aleksandr, a precizat UE în Jurnalul ei Oficial.
(UPDATE 09.37) Consiliul de Securitate ONU se va reuni din nou, joi după-amiază, în vederea unor consultări pe tema crizei ucrainene, au anunţat diplomaţi. Consultările între cei 15 membri ai Consiliului vor începe la ora 19.30 GMT (17.30, ora R. Moldova), la New York. Este vorba despre cea de a patra reuniune în decurs de o săptămână a Consiliului pe tema crizei ucrainene, scrie mediafax.ro. Ultima reuniune a avut loc luni şi s-a încheiat fără a se ajunge la progrese. Rusia a fost criticată de către partenerii săi, însă nu şi-a schimbat poziţia.
(UPDATE 09.06) Trupele ruse sapă tranșee pentru a bloca accesul militarilor ucraineni în Crimeea.
(UPDATE 08.53) Presa rusă scrie că navela acostate în preajma malului Crimeii sunt acolo pentru a oferi hrană, lucru negat categoric de un soldat pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia presa rusa dezinformează cu nerușinare.
La acest moment canalul de lângă lacul Donuzlav este blocat. Cu siguranță acest lucru a fost făcut cu scopul pentru a împiedica navele ucrainene să se deplaseze în Odesa.
"În această noapte pentru a bloca corăbiile ucrainești, rușii au scufundat și aruncat în aer corăbii", scrie soldatul pe pagina sa de Facebook.
(UPDATE 08.45) Miniștrii de externe din statele membre ale UE, șefa diplomației europene, secretarul de stat american, ministrul rus și cel ucrainean de externe – acesta este line-up-ul unei reuniuni de urgență ce a avut loc aseară la Paris. Scopul era ca Moscova să decidă măcar dacă e dispusă la un compromis. Rezultatul concret: ZERO.
Negocierile s-au încheiat cu promisiunea ca ele să continue sub forma unor „discuții intense”. Șefii diplomațiilor europene vor merge astăzi la Bruxelles, unde va avea loc altă ședință de criză, de data aceasta va fi prezent și premierul interimar al Ucrainei, Arsenyi Yatseniuk. Iar înainte de runda completă, miniștrii din țările europene parte din G8 vor avea separat încă o discuție.
Conform unor surse de la Paris, încă nu era vorba despre anunțarea unor sancțiuni împotriva Rusiei. Ședința s-a dorit a fi o modalitate de a transmite avertismente serioase Moscovei. S-a încercat și o discuție directă între miniștrii rus și ucrainean, dar ea nu a fost posibilă din cauza refuzului lui Serghei Lavrov. Acesta, de altfel, se va vedea separat cu omologul său american, John Kerry, astăzi la Roma, în cadrul unui summit consacrat problemei libiene. Iar la New York va fi organizată o altă horă de diplomați – e vorba despre reprezentanții naționali din Consiliul de Securitate.
(UPDATE 08.43) Trimisul special al ONU în Ucraina, Robert Serry, a fost nevoit să părăsească peninsula Crimeea de urgență. Acesta a fost blocat într-o cafenea timp de câteva ore de aproximativ 50 de persoane care scandau slogane pro-ruse, cerându-i să plece din ţară. Oficialul a fost lăsat să plece din cafenea după ce a căzut de acord să-şi încheie misiunea în Ucraina.
(UPDATE 08.37) Fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici se contrazice atât cu sine, cât și cu președintele rus Vladimir Putin privind trimiterea armatei și aplicarea violenței în Crimeea și Ucraina.
(UPDATE 08.20)
Aceste anchete pentru ‘crimă împotriva statului, atingând integritatea teritorială’ îi vizează în special pe primul ministru al Republicii autonome Crimeea, Serghei Aksionov, precum și pe președintele parlamentului local, Volodymyr Konstantinov, a precizat Parchetul general într-un comunicat,
Ancheta îi are în urmărire și pe comandantul șef al Marinei militare ucrainene, amiralul Denis Berezovski, care a trecut de partea rușilor duminică, și pe Pavel Gubarev, lider al manifestanților din Donețk care au preluat controlul miercuri asupra administrației regionale, din care fuseseră alungați în cursul zilei, scrie agerpres.ro.
Parlamentul Crimeii a votat organizarea unui referendum cu privire la extinderea autonomiei republicii, prevăzut să aibă loc în 30 martie 2014.
sursa: timpul.md