De astăzi începe Postul Crăciunului, pentru credincioșii de rit nou. Întrebări frecvente despre post, lămurite de preot

Se pot folosi aceleați vase în care s-a mancat de dulce?
Da. Vasele pot fi folosite dacă s-au spălat. Nu se pot folosi lingurile de lemn. Acestea trebuie schimbate.
De la ce vârsta pot ține copiii post?
Copiii pot fi învățați de mici să țină post, însă trebuie acordată o atenție specială celor bolnavi, anemici, rahitici pentru care mâncarea este foarte importantă.
Femeile însărcinate pot renunța la post?
Da. Gravidele, lauzele și femeile care alăptează au dezlegare în post, pentru sănătate și întărirea ei și a pruncului.
Dacă poftești este mai păcat decat să mănânci de dulce?
Nu. A pofti la mâncăruri este numai ispita. A mânca de dulce înseamnă încălcarea rânduielilor postului. A pofti este păcat numai în cazul adulterului: “Oricine se uita la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5;27-28). (Sursa: Parohia Macin)
Ce alimente puteți consuma în post?
Proteinele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, broccoli, alune, mazăre, unt de arahide, tofu, lapte de soia, linte, fasole, nuci, migdale, semințe de dovleac.
Grăsimile pot fi luate din uleiul de măsline și din pește. Postul Craciunului are mai multe dezlegări la pește, timp în care puteți consuma somon, macrou, hering, ton. La acestea adaugați nucile, alunele, avocado, nuca de cocos, fistic, semințe de in, semințe de dovleac și de floarea soarelui.
Vitamina D poate fi luata din alimente precum ciuperci, soaia și pește. O expunere la soare de cel puțin 15 minute pe zi va ajuta sa sintetizati corespunator vitamina D.
Leguemele cu frunze verzi, tofu, semințele de susan, soia, smochinele, fasolea uscată, lintea, mazărea, prunele, strugurii, citricele, broccoli și merele sunt surse excelente de calciu, zinc, fier si vitamina C.
sursa: sfatulparintilor.ro, realitatea.net