Ultima oră

CUTREMUR 6 OCTOMBRIE – CEL mai puternic din România în ULTIMII 8 ANI. A fost resimțit și în R. Moldova

 Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea.

Seismul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, fiind simţit şi la Bucureşti.

Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.

„A fost un cutremur vrâncean de magnitudine moderată, care apare cu o frecvenţă de doi cinci ani. Este un cutremur care era de aşteptat să apară în zona Vrancea, statistic vorbind. Este cel mai mare cutremur din Vrancea din 2009, au mai fost şi 2005 două cutremure şi în 2004", a precizat directorul INFP.

„La cutremurele astea nu sunt probleme. Ele se resimt într-un interval scurt de timp, câteva secunde, nu ai ce să faci. Doar îl simţi şi te sperii. Dacă e un cutremur mai mare, poate dura mai mult, până la un minut, un minut jumătate. În acel caz, oamenii nu trebuie să iasă din clădiri", a mai spus Radulian.

Legat de producerea unui cutremur puternic, asemănător celui din 1977, directorul INFP a declarat vineri că "nu putem sti niciodata ce se intampla cu pamantul, dar probabilitatea de a se produce o catastrofa e foarte mica. Nu avem niciun indiciu in acest sens. Un cutremur mare precum cel din Vrancea ar trebui sa apara pe o falie care sa activeze pe o suprafata foarte mare, ceea ce nu se intampla".

Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.

Mircea Radulian a mai spus că "într-un timp nu foarte mare, zona Vrancea va inceta sa mai genereze cutremure. Blocul care coboara va produce la suprafata anumite modificari".

Cutremurul a fost resimţit şi în nordul Bulgariei, în oraşele Ruse, Şumen şi Silistra.
 
"În cazul unui cutremur mare, as exclude zona Galati. Putem sa ne asteptam la un cutremur mare in Vrancea. Vrancea acum insa este foarte calma, in compensatie parca", a conchis directorul INFP.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.

Aurel Sibiceanu: „Cutremurul s-a simţit şi la Chişinău. Să mai spună cineva că Basarabia nu e românească.”

Sursa: realitatea.net 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *