Discursul către națiune al lui Obama este salutat de presă
Discursul privind Starea Uniunii, dedicat în mod normal temelor economice care nu smulg prea multe aplauze, s-a transformat într-o platformă pentru ampla agendă a celui de-al doilea mandat al lui Obama, intens aclamat când a spus că victimele violenţei armate ‘merită un vot’ în Congres.
‘Este un discurs mai interesant, mai plin de inspiraţie şi mai bine scris decât cele pe care le-a rostit anterior despre Starea Uniunii’, a declarat, pentru EFE, Bob Lehrman, profesor de comunicare politică la American University, care scrie discursuri pentru diverşi politicieni democraţi.
‘Fără îndoială, are o agendă foarte liberală şi, dacă vedem ca pe un musical viitorii patru ani ai lui Obama, discursul inaugural a reprezentat primele note; şi asta este uvertura: am ascultat o parte din libret’, a apreciat acesta.
În acelaşi sens s-a pronunţat Glenn Thrush, analist politic, pentru care Obama a rostit un discurs de ‘democrat clasic’ pe care l-ar fi putut rosti John F. Kennedy sau Franklin D. Roosevelt.
‘În ansamblu, a fost ultimul pas dintr-un clar efort al lui Obama de a înclina politica ţării spre centru stânga, o schimbare în raport cu politicile de centru dreapta ale lui Ronald Reagan care au dominat viaţa politică americană timp de mai bine de trei decenii’, a scris Thrush.
Televiziunea CNN a evidenţiat tonul curajos al preşedintelui, iar Washington Post, agenda sa ‘incredibil de ambiţioasă’, într-un discurs care a inclus atât propuneri ‘politic posibile’, cât şi unele ‘politic neverosimile’, potrivit ziarului.
‘Într-un anumit sens, partea cea mai remarcabilă a discursului este ceea ce s-a lăsat deoparte: nimic. Este greu de imaginat o singură politică susţinută de Obama care să nu fi fost în acest discurs’, a semnalat analistul ziarului, Ezra Klein.
The Wall Street Journal menţionează, şi el, ‘ampla agendă’ prezentată de Obama şi subliniază ‘urgenţa’ unor propuneri precum cea privind salariile, controlul armelor şi schimbările climatice.
Analiza din USA Today, intitulată ‘Obama, gata de bătălie’, face portretul unui preşedinte ‘care a prins curaj’, ‘cu părul vizibil mai grizonat decât la primul discurs de acum patru ani’ şi cu o retorică ‘mult mai combativă’ decât în 2009. Mai puţin convinsă s-a arătat televiziunea Fox News, care s-a axat pe fondul economic al discursului şi a apreciat că Obama cere ‘noi cheltuieli pentru că deficitul în sine nu este un plan economic’. Twitter a acumulat 1,1 milioane de mesaje referitoare la discurs, mai ales când Obama a propus creşterea salariului minim şi când a repetat, numind mai multe victime ale violenţei, ‘merită un vot’.
‘Nu îmi amintesc niciun discurs despre Starea Uniunii care să fi utilizat atât de bine acest tip de repetiţie. Realmente a ştiut să-şi cucerească audienţa’, a mai apreciat Bob Lehrman.
AGERPRES