Politică

În Turcia fără viză

Întrevederea a avut loc la Ankara între prim-ministrul Vlad Filat și președintele Republicii Turcia, Abdullah Gul. La această vizită care a avut loc cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două republici au participat viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vitalie Marinuța, ministru al Apărării, Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne, Maia Sandu, ministru al Educației și Mihail Formuzal, guvernatorul UTA Găgăuzia, informează Biroul Comunicare și Relații cu Presa al Guvernului.

În momentul de față, cetățenii Moldovei pot obține viză de intrare în Turcia de la punctele de trecere a frontierei, în timp ce cetățenii turci, pentru a obține viza de Moldova, sunt nevoiți să meargă în capitala Ankara, fapt care îngreunează accesul investitorilor și chiar diminuează interesul lor față de R. Moldova, având porțile deschise în Europa de Vest.

Undă verde pentru investitorii turci

În R. Moldova activează 232 de întreprinderi cu capital turcesc, care au investit cu succes în domenii precum telefonia mobilă, medicină, industria alimentară şi cea hotelieră. Schimbul comercial moldo-turc este de zece ori mai mare decât era cu un deceniu în urmă. Exportul în Turcia a crescut de cinci ori, iar importul – cu 61%. În această ordine de idei, prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a menționat că „volumul actual al schimburilor comerciale dintre cele două țări este de 450 milioane de dolari și speră că acesta va ajunge la 500 milioane până la sfârșitul acestui an”.

Interesul R. Moldova în dezvoltarea relațiilor diplomatice și economice cu statul turc pornesc de la faptul că Turcia are cea mai rapidă creștere a Produsului Intern Brut la nivel european şi este a 16-a economie la nivel mondial. „În perioada ianuarie-august 2012, Turcia s-a situat pe locul șase după valoarea volumului schimburilor comerciale (circa 22 de milioane de dolari SUA) şi pe locul nouă în topul ţărilor în care R. Moldova efectuează exporturi (367 de milioane de dolari SUA)”, a menţionat Vlad Filat.

În cadrul întrevederii, partea turcă a declarat că este interesată să dezvolte un şir de proiecte investiţionale în sectorul energetic moldovenesc. Vlad Filat a salutat iniţiativa, menţionând că R. Moldova este interesată să-şi diversifice sursele energetice. Premierul a mulţumit partenerilor turci pentru bursele de studii oferite studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din R. Moldova şi pentru suportul acordat în repatrierea cetăţenilor moldoveni în timpul conflictului armat din Siria.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *