IT&C

Suntem noi oare o naţiune inventivă?

Cu această ocazie, în sala de conferinţe a Confederaţiei Naționale Sindicatelor s-a adunat mai multă lume: inventatori şi raţionalizatori, reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ai instituţiilor de învăţământ superior, personalităţi cunoscute din domeniul de cercetare-inovare şi antreprenoriat.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat asistenţei preşedintele UIR, Nicanor Solcan. El a trecut în revistă rezultatele obţinute de către inventatori şi raţionalizatori de-a lungul celor 55 de ani, de la înfiinţarea organizaţiei. La rândul ei, Lilia Bolocan, director general AGEPI i-a informat pe cei prezenţi despre realizările acestora din ultimii ani. Un raport la temă, a fost prezentat şi de Svetlana Munteanu, vidceridrector AGEPI.

Astfel, pe parcursul anilor 1993-2011, la AGEPI au fost depuse 6154 de cereri de brevetare a invenţiilor, dintre care 5440 au parvenit de la solicitanţi naţionali, iar 714 – de la cei străini. La 1 ianuarie 2012, în R. Moldova erau valabile 5247 de brevete, dintre care 4107 de brevete euroasiatice.

În perioada ianuarie-mai 2012, AGEPI a eliberat 70 de titluri de protecţie pentru invenţii şi două – pentru soiuri de plantă. „Problema e că brevetele de invenţie naţionale au un termen de 4,5 ani, pe când cele străine – de 14 ani, ceea ce afectează, de fapt, implementarea şi utilizarea lor în economia naţională”, a constatat Svetlana Munteanu.

În acelaşi timp, ea a constatat că, din an în an, inventatorii din R. Moldova confirmă tot mai convingător statutul nostru de ţară inventivă. Numai în anul curent, lucrările prezentate de inventatorii moldoveni la saloanele internaţionale de inventică au fost apreciate cu 41 de medalii de aur, 25 – de argint şi 11- de bronz.

La concursul „Invenţia anului -2011” au devenit învingători Nicolae Popescu, Ana Coreţchi, Andrei Furdui, Victor Popescu şi Valeria Tanas, pentru invenţia „Procedeu de executare a construcţiei monolite, a complexului de construcţii monolite şi echipament tehnologic pentru realizarea acestuia”. De asemenea, de diplome şi premii au beneficiat Ludmila Batâr, Eugen Iorga şi Dumitru Crini.

La manifestare au mai luat cuvântul vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Mihai Hâncu, acad. Boris Găină, inventatori şi raţionalizatori din Chişinău şi Bălţi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *