Guvernul a lăsat agricultorii fără investiţii

Potrivit lui Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, pentru anul curent au fost alocate 250 milioane lei, dintre care 120 le constituie datoriile din anul trecut, iar 130 – subvenţiile pentru 2011. Totodată, Executivul urma să acorde agricultorilor 65 de milioane pentru fertilizanţi şi pesticide.
„Ca să finisăm anul 2011 fără datorii, este nevoie de subvenţii în mărime de 350 milioane lei. La o întâlnire din luna octombrie cu premierul Vlad Filat, ni s-a promis că se vor face rectificări la buget pentru a aloca agricultorilor doar 150 milioane lei însă, deocamdată, nici aceasta nu s-a făcut”, a declarat Alexandru Slusari.
În acest mod, consideră fermierul Tudor Chiriac, preşedintele gospodăriei ţărăneşti cu acelaşi nume din Străşeni, Guvernul a refuzat să-şi onoreze obligaţiunile stipulate în Legea bugetului şi Regulamentul privind subvenţionarea în agricultură. „Acesta e un semnal foarte prost pentru agricultori. Va diminua capacitatea de concurenţă în plan intern şi extern, care şi aşa are mult de suferit. Nu se vor crea noi locuri de muncă în spaţiul rural, nu se vor forma venituri la bugetul local şi cel central şi atunci care-i câştigul?”, se întreabă Tudor Chiriac. Subvenţionarea, afirmă el, nu este o invenţie a agricultorilor din Republica Moldova. „Aceasta este o practică mondială cu scopul ca produsele agroalimentare să fie mai accesibile pentru consumatori. Diferenţa dintre noi şi vecinii de la Est şi Vest este că în R. Moldova se alocă nişte sume foarte modeste pentru agricultură, dacă nu chiar mizerabile. În plus, Guvernul încearcă să se eschiveze de la obligaţiunile sale. Iar dacă nu susţii agricultura, ramura de bază a RM, nu poţi reforma economia statului”, a constatat Tudor Chiriac.