Axios.com: Acordul dintre SUA și Marea Britanie arată că RĂZBOIUL comercial continuă /China și UE se vor confrunta cu ostilitatea Administrației Trump

Piețele financiare au jubilat imediat după anunțul Acordului de liber-schimb dintre Statele Unite și Marea Britanie, dar datele tratatului evidențiază continuarea problemelor comerciale, iar Washingtonul ar putea deveni ostil în negocierile cu Uniunea Europeană, Canada și China, comentează site-ul Axios.com.
”Detaliile Tratatului dintre SUA și Marea Britanie arată limite în relaxarea relațiilor comerciale, deși parcursul spre reducerea tensiunilor devine mai clar. Primul acord semnificativ din acest mandat al lui Trump relevă că președintele SUA este în modul favorabil negocierilor și vrea atenuarea riscurilor generate de tarifele vamale pe bază de reciprocitate”, constată site-ul Axios.com.
Cu toate acestea, importurile britanice vor continua să fie taxate cu 10%, în creștere de la nivelul general de 1,3%. Iar acest lucru se întâmplă deși britanicii erau poziționați cel mai bine pentru obținerea unui acord cu Administrația Trump.
Situația va fi mai dificilă în relațiile Statelor Unite cu UE și China
”Lucrurile devin mai dure de aici înainte, parteneri mai mari – China, Canada și Uniunea Europeană – confruntându-se cu mai multă ostilitate, cu dezechilibre comerciale mai mari și dispute mai complexe”, subliniază Axios.com.
Abordarea Administrației de la Washington nu face decât să demonstreze continuarea disputelor comerciale, cu tarife minime mult mai mari decât cele care erau în vigoare înainte de începerea mandatului președintelui SUA.
”În contextul în care tarifele de 10% par a fi noul minim, iar alte țări vor fi taxate mult mai mult, mecanismele comerțului mondial riscă să fie obstrucționate în viitorul apropiat”, atrag atenția autorii articolului, Neil Irwin și Courtenay Brown.
”Tarifele de 10% nu dispar, iar media taxelor vamale aplicate de SUA va rămâne de două cifre, ceea ce va afecta veniturile în Statele Unite și încetinirea creșterii economice în a doua jumătate a acestui an”, constată profesorul Michael Pearce, de la Institutul Oxford Economics.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …