Eveniment

(FOTO) STRIGĂTOR LA CER! Homosexual în sutană – pedepsit de ÎPS Vladimir, primit cu lauri de ÎPS Petru

În noaptea Învierii din acest an, mulţi creştini ai Mitropoliei Basarabiei (MB) au rămas nedumeriţi de lipsa ÎPS Petru la Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla” din Chişinău. Oamenii presupuneau că ierarhul se simte prost sau că e plecat din ţară, însă puţini s-ar fi gândit că ÎPS a ales să slujească de Paşti în s. Răzeni, r-nul Ialoveni. Mai mult, el a organizat cu o deosebită grijă pentru acest sat şi aducerea de la Iaşi a moaştelor unor mari Sfinţi ortodocşi. Sărbătoarea Mitropolitului s-a datorat preotului Ioan Cotorobai…

Trebuie să mă opresc pentru o scurtă precizare, înainte de a vă relata cutremurătoarea istorie a acestui cleric. Nu scriu aceste rânduri întru bucuria duşmanilor Bisericii, care, intuiesc, deja încep să triumfe, ci pentru a atrage atenţia asupra unui caz, ce demonstrează că în MB lucrurile deja putrezesc. Situaţia aminteşte de cuvintele lui Hristos, care spunea că sfârşitul va fi aproape atunci când „în locurile sfinte va intra urâciunea pustiirii”.

Oprit de două ori de la cele sfinte, ameninţă cu moartea

În s. Răzeni sunt două biserici. Cea veche, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, unde slujeşte părintele Moise, şi cea nouă, „Sf. Nicolae”, condusă de Ioan Cotorobai. Până în 2011, ambele aparţineau Mitropoliei Moldovei (MM), în ciuda faptului că adepţii acestora se împărţeau în două. De pildă, într-o zi, părintele Ioan l-a sărutat creştineşte pe părintele Moise, pentru ca în duminica următoare cel din urmă să fie nevoit să explice enoriaşilor de ce „s-a lăsat pupat de un homosexual”. Se pare că despre viciul preotului Ioan ştie tot satul, căci la întrebarea: „Are părintele aşa apucături?”, toţi înţeleg despre ce este vorba. Mai ales după anul 2001, când preotul a fost oprit de la cele sfinte, după ce doi tineri pe care i-a cununat s-au plâns la MM că părintele „le-ar fi băgat mâna în pantaloni şi a încercat să-i sărute”. Ulterior, el se dezvinovăţea în lămurirea scrisă la Mitropolie: „Ceea ce s-a petrecut cu mine au fost lucruri inconştiente, care nici până atunci, nici de atunci nu se vor mai întâmpla”. Oricum, ÎPS Vladimir l-a oprit de la oficierea celor sfinte (foto 1), iar peste opt luni, la insistenţa sătenilor, l-a iertat. Totodată, fostul preot i-a dat în judecată pe cei doi tineri, reuşind să câştige procesul.


Foto 1.

El susţine că a scris lămurirea, fiind forţat de „părintele Anatolie, care a murit” şi adaugă pe un ton ameninţător: „Fiecare şi-a luat plata. Mulţi dintre cei care au fost contra mea au decedat. Au mai rămas câţiva…”.

În 2011, aceeaşi interdicţie i-a fost repetată. Preoteasa Irina spune că, după ce în 2008 părintele a dat la divorţ, solicitând ca toţi cei trei copii ai lor să rămână cu el, a decis să anunţe Mitropolia despre calvarul prin care a trecut: „Îmi aducea în casă bărbaţi cu care recunoştea că întreţine relaţii. La ziua lui de naştere din 2003, l-a adus pe unul, care a rămas la noi. Seara, mi-a spus că vrea să se culce cu el. A doua zi, m-a rugat să-l fotografiez în rochie de mireasă. Dimineaţa, când mă pregăteam să mergem la biserică, îl găseam privind Gay TV. Într-o zi, fiul nostru l-a surprins făcând sex cu finul nostru de cununie. Am găsit printre notiţele sale şi texte prin care defăima mitropolitul. Am refuzat să-l mai însoţesc la biserică şi a început să mă bată”. Faptul că preoteasa era bătută este confirmat şi de un raport de expertiză medico-legală, în care femeia afirmă că soţul a bătut-o „cu pumnii peste cap, corp, membre”. „Comportamentul lui dovedeşte o împătimire adâncă în păcat. El neagă învinuirile, se comportă arogant”, constata Judecata Bisericească (foto 2).

Foto 2.

Aceasta propunea Mitropolitului caterisirea, adică excluderea din cler a preotului Ioan, învinuindu-l de: relaţii sexuale cu bărbaţii, defăimarea arhiereului, port de haine femeieşti, adresare la vrăjitori şi aplicarea forţei în familie. Astfel, ÎPS Vladimir l-a oprit iarăşi pe Ioan Cotorobai de la oficierea celor sfinte.

Recomandarea Mitropoliei, ignorată de primar

După decizia Judecăţii, MM i-a recomandat primarului de Răzeni, Ion Creţu, ca preotului Ioan să i se interzică să predea în liceul din sat, unde este învăţător de istorie. Nimeni n-a atras atenţie acestei scrisori, iar în consecinţă a avut de suferit preotul Moise. Pentru că şi-a anunţat creştinii că celălalt cleric nu are dreptul să slujească, el s-a trezit cu citaţii de la procuratură şi de la poliţie. „E de-ajuns să deschid gura, că îmi face zile fripte. Trimite oameni să depună plângeri contra mea, acuzându-mă de defăimare…”, susţine preotul Moise. Prezenţa preotului Ioan printre profesori îi pune în gardă şi pe unii părinţi ai copiilor. Unul dintre ei, tată la patru băieţi, ne spune îngrijorat: „Prin 1999, părintele fusese la părinţii mei în ospeţie. L-am condus până acasă, dar el s-a oferit să mă însoţească înapoi. Pe drum, a căutat să mă îmbrăţişeze, aşa cum fac fetele, şi să mă sărute, zicând: „Dă s-te-mbăl odată!”. I-am făcut o bleandă şi a fugit, dar mă tot roagă să nu spun la nimeni. Şi vă spun doar pentru că el îmi învaţă fiii, pe care i-am prins odată vorbind prostii în casă. Mi-e frică să nu le fi auzit de la el…”.


Preotul Ioan Cotorobai în straie… de mireasă

Întrebaţi de ce au ignorat recomandarea MM, directoarea liceului din Răzeni, Adelina Ghiţău, şi primarul Creţu n-au ştiut ce să ne răspundă. „Nu văd o problemă – şcoala e în afara religiei. Intuiesc pentru ce l-au oprit de la cele sfinte, dar nu pot să afirm ceea ce nu cunosc”, ne-a spus directoarea. Iar primarul s-a încurcat de-a binelea: „Ministerul Educaţiei se ocupă de astea, dar cum eu pot să… Nu ştiu ce au decis, mă rog… Nu pot să iau măsuri, trebuie la Consiliul raional să se discute”. Întrebat de ce n-a venit el cu o propunere la Consiliu, primarul s-a înglodat: „Păi… şi asta se poate. Eu mă ocup numai de chestii tare serioase. Şi astea-s serioase, dar de la şcoală văd că n-a venit nicio interpelare. Păi, mai este, offf… Cum să vă spun, Consiliul bisericesc, dar poate sunt chestii politice”.

„A fost unul din cei mai mari duşmani ai MB”

Sancţiunea Bisericii nu a contat deloc nu doar pentru administraţia satului, dar nici pentru însuşi sancţionatul. Acesta a trecut fără multă grijă la… Mitropolia Basarabiei, fiind primit – spre stupefacţia tuturor – cu braţele deschise. Peste două luni după decizia Judecăţii, ÎPS Petru a venit la Răzeni, unde l-a gratificat pe fostul preot Ioan cu Mitră şi Cruce mitropolitană. Nici mai mult, nici mai puţin, „pentru merite deosebite”. Se ştie că în RM, dacă este om, se găsesc şi merite, dar nu credeam că aşa se procedează şi în Biserică. ÎPS Petru i-a găsit merite îndată – că ar fi ridicat Biserica „Sf. Nicolae” în 40 de zile, chiar dacă și adepţii ex-preotului ne spun că, de fapt, construcţia a durat cel puţin trei ani.
Ce putea să stea la mijlocul acestei enigme? Cunoscuţi reprezentanţi ai MB, care în anii trecuţi au solicitat fără succes intervenţia Patriarhiei Române în situaţia de la Chişinău, n-au ştiut ce să ne spună. „Din 2008, sunt departe de problemele Mitropoliei, fiind exclus de peste tot. Ni se interzice să vorbim cu presa. Afirmaţiile mele ar fi în defavoarea mea”, afirmă pr. Anatolie Goncear. „Este foarte discutabil şi controversat acest caz, dar eu sunt rupt de bucătăria de la Mitropolie, după ce m-au exclus din toate funcţiile administrative. Lucrurile merg foarte prost, toate s-au dus peste cap, totul e rău şi mai rău”, susţine pr. Ioan Ciuntu.

Cel mai deschis este fostul profesor al lui Ioan Cotorobai, preotul Petru Buburuz. „Era un student mijlociu, dar cunoştea regulile bisericeşti. Însă când Sangheli a pornit lupta contra Facultăţii de Teologie, Ion s-a numărat printre principalii iniţiatori ai distrugerii acesteia, fiind unul dintre cei mai aprigi duşmani ai MB. Pe urmă mi-am dat seama că era legat cu persoane amorale. Mi se pare ciudat şi faptul că, după ce l-a primit pe Ion, ÎPS Petru s-a depărtat de cei mai apropiaţi clerici de-ai săi din mitropolie… În asemenea cazuri, eu sunt pentru tăierea apendicitei. Este o mare neobrăzare şi neruşinare ca un cleric oprit de două ori, pentru cele mai mari prostii, alungat dintr-o mitropolie canonică, să fie foarte uşor primit în altă mitropolie. Se vede că în MB este un obicei înveterat de a primi oameni din ăştia. ÎPS refuză hirotonirea tinerilor pe care tot Mitropolia i-a trimis la studii în România şi primeşte toate lepădăturile. Zice că ăştia fără carte îs mai ascultători”.

ÎPS Petru:
„Nu e  problema dvs.!”


foto: ÎPS Petru

Şi fostul preot Ioan, şi noul său ierarh, s-au arătat indignaţi atunci când i-am contactat. „Ce vă interesează tare? Nu eu am decis să trec la MB, ci creştinii din sat. Eu cu MM am alte înţelegeri, care cred că n-ar trebui să vă intereseze”, ne-a spus fostul cleric. Aşa cum se declară nevinovat, l-am întrebat cine a stârnit prin sat vorbe că ar fi homosexual. Ne-a spus mai întâi că vorbele au fost stârnite de preoteasă, care ar fi fugit de la el cu alt bărbat. A fost de ajuns să-i amintim că, în 2001, familia sa era unită, şi el s-a răzgândit: „Bârfele le-au inventat cei care au interes pentru bisericile în reparaţie”. Pe urmă ne-a spus deja că habar nu are cine a pornit gura satului. N-a putut să ne explice nici de ce s-a îmbrăcat în mireasă… Ne-am interesat în cât timp a ridicat biserica, ca să ne spună: „De la început până acum”. Pe urmă a confirmat că este vorba de 40 de zile. Dar cel mai tare s-a supărat pe noi ÎPS Petru: „Dle, nu este problema dumneavoastră! Aveţi argumente?”. I-am spus că avem sentinţa judecăţii şi decretul ÎPS Vladimir, dar el repeta aceeaşi întrebare, ridicând vocea: „Nu, dar aveţi argumente? Asta e altă problemă, dar aveţi argumente? La revedere, nu este problema dvs….”. La rândul său, secretarul MM, pr. Vadim Cheibaş, susţine că asemenea lucruri se întâmplă în premieră: „Încă niciun preot excomunicat de MM nu a fost îmbrăţişat cu dragoste de MB”.

PF Daniel şi Băsescu, rugaţi să facă ordine la Chişinău

În aprilie, la Chişinău a avut loc Adunarea mirenilor şi clerului MB, care a solicitat încă o dată PF Daniel şi preşedintelui Băsescu să pună punct dezastrului din biserica română de la Chişinău. „În două decenii de activitate a MB, personalitatea Mitropolitului şi-a arătat faţa, prin apucături de kaghebist, spionomanie, selectare a oamenilor după criteriile docilităţii, lipsă de iniţiativă şi curaj, spirit laş, egoism şi cinism batjocoritor, lenevie şi o dotare medie intelectuală, grad sporit de şantajabilitate materială, morală şi sexuală cu vădite abateri de la firesc, coruptibilitate peste orice limită, despotism izvorât din frustrări şi complexe de inferioritate”, se menţionează în adresarea Adunării.

Amintim că ÎPS Petru (în lume Ion Păduraru) este croitor de meserie, dar a terminat şi Seminarul teologic din Odesa. În anul 1990, el se afla la Mănăstirea Mukaciovo din Ucraina, când Mitropolitul Moldovei de atunci, ÎPS Serapion, l-a invitat la Chişinău, fără ca nimeni să ştie de ce. Aici a fost numit stareţ la Mănăstirea Căpriana, iar în 1991 Patriarhul Rusiei, Pimen, a venit la Chişinău pentru a-l hirotoni ca Episcop de Bălţi – ceremonie supranumită printre clerici drept „evenimentul secolului”, deoarece în acei ani Patriarhul rus nu prea venea în Moldova. Aflându-se la Bălţi, s-a răzvrătit contra MM, devenind unul dintre liderii Mitropoliei Basarabiei. Potrivit unor importanţi clerici ai MB, aceasta a fost luată sub controlul lui Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov. Aceleaşi surse adaugă că, cei doi, împreună cu ÎPS Petru, anunţau Bucureştiul despre un număr exagerat de instituţii teologice şi lăcaşe de cult ale Mitropoliei în scopul de a obţine mai mulţi bani de la Patriarhie. Cu toate acestea, din banii pe care Patriarhia îi plătea pentru salariile preoţilor, erau remuneraţi doar „aleşii Înaltului”. În ultimul timp, apar voci care presupun că ÎPS Petru ar fi fost promovat în această funcţie de către liderii PPCD, care ar fi avut interesul discreditării imaginii Bisericii Ortodoxe Române în RM.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *