Actualitate

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Lupta împotriva depresiei

Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive. În aceste cazuri se recomandă ca după fiecare masă să se consume câte o jumătate de gutuie opărită în miere fierbinte.

Lupta împotriva bolilor de ficat

Gutuile sunt un leac excelent în cazul afecţiunilor sistemului gastro-intestinal şi ale ficatului. În cazurile de hepatită cronică se pot face cure de gutui în perioada toamnei. Acestea pot fi consumate coapte, sub formă de suc proaspăt sau de compot. Recent s-a descoperit faptul că în coaja gutuilor există anumite substanţe antivirale care inhibă dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatitele de tip A, B şi C.

În curele de slăbire

Gutuile asigură succesul şi în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.

Lupta împotriva afecţiunilor pancreasului

Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei. În aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumatate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Sucul de gutui are efecte benefice asupra activităţii pancreasului, fiind o alternativă excelentă a medicaţiei clasice.

Împotriva cancerului

Consumul de gutui proaspete, precum şi al nectarului are efecte miraculoase în tratarea acestei boli. Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că anumite substanţe din gutui ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale.

Împotriva colitei

Persoanelor care suferă de enterită sau enterocolită li se recomandă să bea zilnic un litru de decoct de gutui. Pentru combaterea colitei de fermentaţie se amestecă o jumătate de kilogram de gutui cu miere şi se consumă pe parcursul unei zile.

Seminţele de gutui

Seminţele de gutui opărite sunt un bun pansament gastric. Atenţie, însă! Consumate în cantităţi mari, seminţele de gutui sunt otrăvitoare, pot provoca insuficienţă respiratorie şi chiar decesul. În cantităţi mici, substanţele din seminţele de gutui stimulează respiraţia, îmbunătăţesc digestia şi, conform unor studii recente, sunt eficiente în tratarea cancerului, deoarec conţin vitamina B17, antitumorală.

Maceratul de gutui, antianemic

Maceratul de gutui cu scoruşe este eficient în cazurile de anemie: se pune într-un borcan un pumn de coji şi cotoare de gutuie, apoi un pumn de scoruşe de munte tocate mărunt şi apă cât să le acopere. Se lasă la macerat într-un vas bine acoperit la temperatura camerei timp de 12 ore, apoi se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se aşează la rece. Se consumă zilnic, în loc de apă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *