1001 de carti de citit intr-o viata
Profesorul britanic Peter Boxall a realizat, in 2006, o selectie de „1001 de carti”, in care integreaza prezentari ale romanelor ce merita citite intr-o viata, cu titluri aparute in perioada de dinainte de 1800, in sec. XIX si XX. Din literatura romana, apar „Padurea spanzuratilor”, de Liviu Rebreanu, si „Pe culmile disperarii”, de Emil Cioran.
Boxall s-a inspirat din numele „O mie si una de nopti”, iar numarul a capatat, prin povestile Seherezadei, o rezonanta mitica – aceea de a putea infrunta moartea prin sublimul lecturilor fara de sfarsit.
„1001 de carti de citit intr-o viata”, tradusa de curand din limba engleza de Editura „Rao”, sugereaza asadar amploare nemarginita, dar si precizie si o concizie incomode in a releva romanele si scriitorii care au marcat momente de cotitura in evolutia literaturii. Romanul este reprezentat in toata diversitatea sa, incepand cu Antichitatea – Esop, Ovidiu, Chariton – si terminand cu fictiunea contemporana a lui Amis, Delillo sau Houellebecq.
Daca enciclopedia incepe cu inegalabila „O mie si una de nopti”, se ajunge la „Pelerinajul” lui Dorothy Richardson si la „In cautarea timpului pierdut” a lui Proust. Printre doamnele literaturii se numara Jane Austen, prezenta cu sase carti, Margaret Atwood, Emily Bronta si Amelie Nothomb. Capitolul cel mai voluminos este consacrat secolului XX, cu 731 de titluri, printre care „Padurea spanzuratilor”, de Liviu Rebreanu, si „Pe culmile disperarii”, de Emil Cioran. Enciclopedia, care are 960 de pagini, se incheie cu „Sambata”, de Ian McEwan, in care vulnerabilitatea vietii in fata unor evenimente cataclismice este explorata pe fundalul terorismului international, si cu „Masurarea lumii”, de Daniel Kehlmann.
O noua abordare a clasicilor
La alcatuirea cartii au contribuit peste 100 de colaboratori. Lista propusa de ei nu incearca sa stabileasca noi canoane, sa defineasca ori sa prezinte exhaustiv romanul. Fiecare prezentare, care are in jur de 1500 de semne, este conceputa ca o experienta miniaturizata, dar completa a lecturii.
Cu peste 600 de fotografii color, de o calitate grafica exceptionala, „1001 de carti” propune o noua abordare a clasicilor si o reevaluare a fictiunii contemporane. „Munca la aceasta carte m-a invatat cat de contagioasa este iubirea pentru carti si cata pasiune, prietenie si placere pot produce cartile”, marturiseste Peter Boxall.
Filme de vazut si albume de ascultat
Dupa ce a lansat volumul „1001 de filme de vazut intr-o viata”, „Rao” a scos pe piata anul trecut si o antologie a unor piese reprezentative din ultimii 50 de ani, „1001 de albume de ascultat intr-o viata”. Steven Jay Schneider, impreuna cu 57 de critici si de cineasti, au inclus pe lista, printre titluri, „Calatoria in luna”, scurtmetrajul mut din 1902, „O fata de milioane”, cu patru Oscaruri, „Psycho”, capodopera lui Alfred Hitchcock din 1960, cel mai influent film horror din istorie, sau filmul alb-negru „Frankenstein”, realizat in 1931 si considerat cea mai importanta pelicula de groaza.
„1001 de albume” pune la un loc genuri diverse de muzica – blues, rock, jazz, dar si heavy-metal, glam, reggae, disco, punk, rapp, new wave, post-punk – si te invita sa reasculti unele dintre cele mai importante albume lansate in ultima jumatate de secol.
Sursa: Super Carti
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!