ActualitateExterne

Forţele ucrainene au respins una dintre cele mai puternice ofensive ale Rusiei

Forțele ucrainene au respins una dintre cele mai puternice ofensive ale Rusiei de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei asupra vecinului său mai mic, a declarat sâmbătă comandantul suprem al forțelor Kievului, relatează Reuters citat de Rador Radio România.

Trupele ruse au avansat în septembrie cu cel mai rapid ritm din martie 2022, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invazia, potrivit unor surse. În august, Ucraina a preluat o parte din regiunea rusă Kursk.

„Forțele armate ale Ucrainei au respins una dintre cele mai puternice ofensive rusești de la lansarea invaziei la scară largă”, a scris generalul Oleksandr Sirski pe aplicația de mesagerie Telegram.

După ce a eşuat în a cuceri capitala Kiev la începutul războiului și în a obţine o victorie decisivă, Vladimir Putin și-a redus ambițiile de război la cucerirea centrului industrial Donbas din estul Ucrainei, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk. De atunci, Donbas a devenit teatrul principal al războiului, unde au avut loc unele dintre cele mai mari bătălii din Europa de generații întregi și unde au murit mii de soldați de fiecare parte. Sâmbătă, Moscova a declarat că a cucerit încă două așezări de-a lungul liniei frontului din Donbas.

Numai în săptămâna 20-27 octombrie, Rusia a capturat aproape 200 km pătrați de teritoriu ucrainean, potrivit grupului media rus Agentstvo, care a analizat hărți ucrainene din surse deschise. Războiul intră în ceea ce analiștii ruși consideră a fi cea mai periculoasă fază a sa, pe măsură ce forțele Moscovei avansează, Coreea de Nord trimite trupe în Rusia, iar Occidentul se gândește cum se va încheia conflictul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a călătorit în întreaga lume pentru a face lobby pe lângă țările NATO pentru a permite Kievului să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Ucraina se pregătește pentru ceea ce ar putea fi cea mai grea iarnă a războiului, după ce loviturile aeriene rusești cu rază lungă de acțiune au distrus ceea ce oficialii consideră a fi aproximativ jumătate din capacitatea Ucrainei de generare a energiei electrice.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Cea mai buna metoda a ukrainienilor,de a-i macina marunt pe rusi, incepe sa dea roade !
    Epuizarea umana si psihica a armatei ruse va duce la un colaps similar cu cel din priul razboi mondial cand a colapsat imperiul rus, apoirazboiul din Afganistan care a produs colapsul urSS, si cred ca acest razboi va declansa o noua revolutie in ruSSia si va duce la dizolvarea federatiei ruSSe !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *