Social

17 Aprilie – Ziua Internațională a Hemofiliei. Câți pacienți suferă de această maladie în R. Moldova

Pe 17 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Hemofiliei, afecțiune ereditară, care se manifestă prin hemoragii, cauzate de lipsa unor factori de coagulare.

Menționăm că în prezent, în Republica Moldova, sunt sub supravegherea medicilor cu hemofilie 58 de copii și 116 adulți.

Copiii și adulții care suferă de această afecțiune beneficiază de tratament și asistență medicală în cadrul Institutului Mamei și Copilului și al Institutului Oncologic. În cadrul secției de Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, copiii cu hemofilie primesc tratament programat și asistență în caz de urgență, iar în cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, aceasta este efectuată gratuit.

De asemenea, adulților li se eliberează flacoane cu factor de coagulare, pentru a fi administrate la domiciliu, iar în spital sunt tratați în cazul unor hemoragii grave sau în cazul în care au nevoie de operații.

În acest an, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a alocat 25,4 milioane de lei pentru procurarea factorilor de coagulare, o sumă cu peste șase milioane de lei mai mare față de anul precedent.

Ziua Mondială a Hemofiliei este marcată în fiecare an pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni și pentru a promova îngrijirea și tratamentul adecvat al pacienților cu hemofilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *