Actualitate

178 de localități din țară, printre care și municipiile Chișinău și Bălți sunt sub Cod roșu

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în contextul în care, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate 6 888 cazuri de COVID-19 și se atestă o creștere a numărului de cazuri cu 50,0%, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate.

Măsurile prevăzute vor intra în vigoare pe 1 octombrie curent.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va stabili o dată la șapte zile, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi și doi: municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi UAT ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.

Astfel, CNESP a adaptat pragurile de incidență de infectare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Conform deciziei CNESP, în localitățile sub Cod roșu de COVID-19, printre care și capitala, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online.

Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu.

Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *