Actualitate

20 mai – Istoricul zilei

Pantalonii făcuţi dintr-un doc foarte rezistent şi care aveau capse metalice la colţurile buzunarelor au fos purtaţi iniţial de mineri, adoptaţi apoi de cowboys. Istoria jeans-ilor, însă, datează din secolul XVI, în oraşul Nîmes din Franţa, unde se fabrică vestită pânză de Nîmes, care constă în stofă ţesută din fire de bumbac pe un gherghef cu o urzeala solidă, în diagonală din fire de culoare naturală. 

 20 mai, în 1498, Vasco da Gama atingea ţărmul indian, în apropiere de portul Calicut, deschizând un nou drum maritim şi o nouă pagină în istoria Portugaliei. Portughezii erau primii europeni care ajungeau în India pe mare.

Pe 20 mai 1595, delegaţia munteană încheia la Albă Iulia tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Ţării Româneşti.

În 1609, pe 20 mai, Sonetele lui William Shakespeare erau publicate pentru prima dată. Colecţia de 154 de sonete corespunde unui moment dramatic din existenţa marelui dramaturg englez şi redă povestea unei pasiuni de trei ani şi a unui triunghi amoros, înfăţişând un mic român de dragoste cu trei personaje: Shakespeare, iubita infidelă şi prietenul lui intim, care îl înşeală, luându-i iubita.

20 mai 1865 era inaugurată, la Bucureşti, prima expoziţie naţională de produse agricole şi industriale româneşti, organizată din iniţiativa lui Ion Ionescu de la Brad şi a lui Petre S. Aurelian.

 20 mai, în 1875, era semnată, la Paris, Convenţia Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internaţional de Unităţi de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

În 1902, pe 20 mai, Cuba îşi câştigă independenţa faţă de Statele Unite.

Pe 20 mai 1920 se inaugura Opera Română din Cluj, cu opera Aida de Giuseppe Verdi.

La dată de 20 mai 1927, Charles Augustus Lindberg, pilot din Detroit, făcea primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

În 1940, pe 20 mai, primii prizonieri soseau în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

Pe 20 mai 1983, doi cercetători francezi de la Institutul Pasteur din Paris îşi publicau rezultatele muncii: descoperirea şi izolarea virusului HIV, Virusul Imunodeficienţei Umane, responsabil pentru una dintre cele mai temute boli din lume – SIDA. Acest virus duce, în timp, la deteriorarea gravă a imunităţii persoanelor infectate.

În 1990, pe 20 mai, în România aveau loc primele alegeri generale din istoria post comunistă a ţării. Peste 86 la sută dintre românii cu drept de vot şi-au exprimat atunci opţiunile politice.

În urmă cu 6 ani, pe 20 mai 2005, românii făceau furori la Cannes. Filmul “Moartea domnului Lăzărescu” îi aducea lui Cristi Puiu premiul “Un certain regard”. “Moartea domnului Lăzărescu”, un film care critică sistemul medical din România, indiferenţă şi lipsa de comunicare, i-a avut în distribuţie pe Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Florin Zamfirescu şi Monica Bârlădeanu şi a câştigat peste 30 de premii internaţionale.
Sursa: radioenigmaromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *