Istorie

28 noiembrie 1918: 105 ani de la unirea Bucovinei cu România

În urmă cu 105 de ani, Congresul General al Bucovinei a adoptat, la Cernăuți, moțiunea privind Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare. Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român.

În timpul războiului, bucovinenii au îndurat suferinte de neimaginat: dincolo de ocupația rusească, mii de tineri români au fost înrolați în armata austriacă. Preoți români, învățători și chiar țărani simpli au fost trimiși în lagărele de concentrare.

În octombrie 1918, sub amenințarea politică și militară a ucrainenilor, Iancu Flondor și Sextil Pușcariu, au organizat la Cernăuți, o adunare națională, în urma căreia au decis desprinderea definitivă de Imperiul Austro-Ungar. Ulterior Congresul General al Bucovinei a hotărât ”Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei cu Regatul României”.

Trecuseră 144 de ani de stăpânire străină.

O delegație s-a deplasat la Iași pentru a preda actul de Unire Regelui Ferdinand. Recunoașterea oficială a Unirii tuturor românilor a avut loc în 1 decembrie 1918.

Din păcate, visul românilor s-a spulberat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a pactului Molotov-Ribbentrop, când Bucovina a fost anexată Uniunii Sovietice.

Astăzi, Bucovina de Nord a rămas în componența Ucrainei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Timpule, foloseste termeni adecvati, Astăzi, nordul Bucovinei e (inca) rămas în componența Ucrainei. Nu a existat “Bucovina de Nord”, inainte de momentul in care Stalin si Uniunea sa-si fi implinit poftele cotropitoare; partea asta de Moldova nu fusese vreodata in imperiul rusesc – o stie toata lumea (buna, sac). Sa nu consacram, inventam termen istoric. Deoarece, dam apa la moara lui Zelenski – cica, “Romania a ocupat Bucovina in 1918”.

  2. Facand speculatia ca cineva cu greutate mi-ar permite sa facem diferentiere intre asupririle imperiale, as spune ca imperiul austriac s-a purtat cu un oarecare fair-play; pe cand cel moscovit fie ca s-a numit tarist, sovietic, ori putinist este deo o parsivenie nemaivazuta pe fata planetei.
    Imperialii de la Viena i-au numit, pe bastinasii existenti pe pamanturile de miazanoapte ale Principatului Moldova acaparat cu concursul otmanilor, romani. Nu i-a chemat la plesneala, nici maramureseni, nici transilvaneni , nici moldoveni, ci ROMANI. ProvinciEI alipitE, fondate de imparatul austriac i-au dat un nume “regional”, geografic , Bucovina , un termen am zice banal care nu are nici o legatura cu numele unei etni.
    Mai mult, in ceea ce priveste organizarea religioasa arhiepiescopiei de la Cernauti, stapanirea politica i-a girat atoritate peste ortodocsii din colturile indepartate ale imperiului. Ei nu si-au impus “un papa ortodox si habsburgic” peste sujetiii ortodocsi din granitele imperiului, ….. asa cum au procedat si inca fac parsii parsivilor de la Kremlin: introducerea unui papa ortodox muscal pentru ortodocsii impeiului, ne tinand seama de regulile canonice, de autoritatea inalta de la Constantinopol. Austriecii nu au venit cu episcopal lor , nu au autorizat introducerea limbii germane, nu au ars cartile de rugaciuni, vechile ceasloave cu valoare deosebita , pentru ca erau scrise in romana si nu in limba stapanilor din capitala din aval a Dunarii.
    Dupa ce lui Stalin i-a revenit gloria nefasta sa incorporeze nordul vechii provincii austriece Bucovina, au confectionat o regiune, o provincie comunista, Cernauti in care au inglobat nordul Moldovei de la rasarit de Prut. O buna ocazie, pentru ticalosii ticalosilor ca indigienii de pe petecul rasaritean al reginui Cernauti sa fie consacrati ca moldoveni, iar “intelptii puteri de la Kremlin” sa suceasca mintile prin inventarea limbii moldovenesti. Dintr-un foc, populatia vorbitoare a limbii neolatine proaspata regiune”istorica Cernauti” a fost impartita in doua etnii” romanii si moldovenii, puterea ei s-a diluat, s-a injumatatit.
    Asfel fratiorii ucarineni – alaturi de care romanii basarabeni “tanjau de multa vreme sa traiasca in comuniune (cu poporul ucrainean, citez din memorie) – parca asa suna justificarea dictatului Ribbentrop- Molotov – au devenit majoritari in Regiunea sovietica ucraineana Cernauti.
    Vreau sa zic, puterea imperiala de la Viena nu a umblat cu falsuri in domeniul disciplinei – destul de exacte, FILOLOGIA. Zaharova pana si in ziua de azi, sutine ca limba molovenasca este numit illegal romana. Adevar graieste, Burebista cand zie ca nu pare sa existe vreo sansa ca “primitivii si semisalbaticii” sa iasa din sleaul croit de Piotr Velikii si Ekateriana Velikaia; si Stalin ; si Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *